Zdravo i fino

Tart od špinata i ricotta sira

Tamarina pikantna pita sa špinatom i ricottom – naš prijedlog za još jedan ponedjeljak bez mesa

Tart od špinata i ricotta sira

Svake godine s dolaskom toplijih dana sve više se orijentiram na voćne i povrtne pite, tartove...Jest da kremasti kolači osvježavaju (i da su moja prva ljubav) ali ovakve su varijante ipak manje kalorične.

Svi znamo koliko je špinat bogat vitaminima, mineralima i izvrstan za naš organizam. Ja ga obožavam i ukomponirala sam ga u ovu slanu pitu, zajedno s blagim ricotta sirom. Da bi priča dobila na zanimljivosti i pikantnosti, dodala sam malo češnjaka i ribanog parmezana. Tijesto pak nije potpuno uobičajeno za pite, malo je drukčije-također lagano, rađeno s maslinovim uljem umjesto maslaca te dodatkom majčine dušice koja ga čini aromatičnim. Ovaj tart može vam poslužiti kao predjelo ili večera, ili lagani ručak.

Tijesto (za kalup za pite promjera 28-30 cm):
 
250 g brašna
1 žličica soli
1/2 žličice sitno sjeckane majčine dušice
60 ml maslinova ulja
120 ml ledene vode
 
Nadjev:
 
500 g ricotta sira
250 g svježeg špinata
1 manji luk
2 režnja češnjaka
2 žlice maslinova ulja
3 jaja
4 žlice ribanog parmezana
sol, papar
 
1. Za tijesto pomiješajte sol, brašno i majčinu dušicu. Dodajte maslinovo ulje i ledenu vodu i kratko zamijesite, tek toliko da se tijesto formira u kuglu. Zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku 1 sat.
 
2. Pećnicu ugrijte na 190 Celsiusa.
 
3. Tijesto razvaljajte u krug na lagano pobrašnjeloj površini te pomoću valjka prenesite u orkugli kalup za pite. Rubove koji vire, koji su višak odrežite, a tijesto ispikajte vilicom i pecite (bez nadjeva) 10 min.
 
4. Za nadjev, na 2 žlice maslinova ulja izdinstajte sitno sjeckani luk i češnjak. Začinite solju i paprom.
 
5. Tvrde dijelove listova špinata odstranite, dobro ih operite i skuhajte kratko u kipućoj vodi, 2-3 min. Izvadite, dobro ocijedite. Možete ih nasjeckati i nemorate. Dodajte špinat luku i češnjaku i dinstajte sve skupa još nekoliko minuta.
 
6. U posebnoj posudi izmješajte ricottu sa jajima i ribanim parmezanom. Po želji dodajte soli i papra. Ovoj smjesi dodajte špinat, sve dobro izmješajte i rasporedite preko podloge. Vratite u pećnicu, pojačajte na 200 Celsiusa i pecite 30-alk min.
 
7. Pustite da se malo prohladi pa narežite i poslužite.
Savjet: pola količine bijelog brašna možete zamijeniti integralnim.
 
Napisala: Tamara Novaković
www.bite-my-cake.blogspot.com
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.