Advertisement
Fitoterapija i aromaterapija

Tamanu ulje – tropski lijek

Ljekovito ulje, porijeklom iz Polinezije i jugoistočne Azije sa širokom lepezom primjene kod brojnih dermatoloških oboljenja

Tamanu ulje – tropski lijek

Većina preparata na tržistu razvijenih zemalja sadrži sastojke s dugom poviješću korištenja u zemljama iz kojih dolaze. Takav je slučaj sa tamanu uljem (Calophyllum inophyllum), tradicionalnim ljekovitim sredstvom u području Polinezije i jugoistočne Azije. Od tridesetih godina prošlog stoljeća do danas napravljene su brojna istraživanja o ljekovitosti tamanu ulja, čime je otkrivena njegova ljekovitost kod zacjeljivanja kože, neuralgija, upalnih stanja, infekcija kao i njegova antioksidansna svojstva.

Izgled biljke i dobivanje ulja
 
Ime Calophyllum inophyllum dolazi iz grčkog jezika što znači lijepi list. Stablo može narasti visoko 25 do 30 metara sa dugačkim granama. Listovi su sjajni, tamno zeleni, ovalnog oblika sa malim bijelim cvijetovima i žutim središtem. Nejestivi zreli plodovi veličine marelice imaju tanki mesnati sloj sa velikom košticom u sredini.Tamanu obično raste u obalnim područjima.
 
Kada se plodovi sakupe i koštice otvore, na svjetlo dana izadje žućkasti središnji dio za koji se ne bi reklo da sadrži u sebi ulje. Međutim, nakon sušenja od oko mjesec dana, poprima tamno smeđu čokoladnu boju te postaje ljepljivo i puno ulja. Tada se ulje može lako istisnuti korištenjem mehanickih preša. Ulje je bogate teksture i zelenkaste boje.
 
Djelotvornost tamanu ulja
 
Tamanu ulje primjenjeno na rane i druga oštećenja na koži ima sposobnost poticanja rasta novog tkiva, što ubrzava cijeljenje. U pacifičkom području, narodna medicina ga koristi kod porezotina, ogrebotina, opekotina, uboda insekata, mjehura na koži, ekcema, i herpesa. Ovo ulje takodjer pomaže kod bolnih stanja pa se tradicionalno koristi kod neuralgija, reumatizma i ishijasa. Žene sa Polinezije koriste tamanu ulje za održavanje zdrave, čiste i mekane kože, te ih nanose na kožu kod djece radi spriječavanja problema kod nošenja pelena.
 
Protuupalno djelovanje tamanu ulje može zahvaliti sadrzaju 4-fenil kumarina, kalofiloida i grupi ksantona. Svi ksantoni u tamanu ulju pokazuju protuupalna svojstva što objašnjava smanjenje svrbeža, oteknuća, boli i abrazija nakon lokalne primjene.
 
Tamanu ima značajno antibakterijsko djelovanje kao što je vidljivo iz antibakterijskih i antigljivičnih testova. Ulje sadrži nekoliko snažnih baktericida i fungicida poput friedelina, kanofilola, kanofilične kiseline i inofinona. Kanofilična kiselina ima umjerenu antibakterijsku aktivnost u usporedbi sa ampicilinom i amoksicilinom protiv bakterije Proteus mirabillis koji je najčešći uzročnik infekcija mokraćnog mjehura, rana, septikemije i upale pluća kod hospitaliziranih pacijenata.
 
Kanofilol je pokazao dobru aktivnost u usporedbi sa istim antibioticima protiv stafilokoka koji izazivaju brojne upale uz obilno gnojenje poput čireva, furunkula, apscesa. Tvar fridelin također je pokazala dobru aktivnost u usporedbi sa antibioticima protiv stafilokoka. Fridelin se također pokazao aktivnim u testovima protiv gljivičnih upala na stopalima. Umjerenu aktivnost friedelin pokazuje protiv uzročnika gljivičnih infekcija kose, kože i noktiju, brade i kožnih parazita. Stručnjaci su zaključili da bi upotreba tamanu ulja mogla biti efektivna u tretmanima velikog broja kožnih infekcija i očiju, kao i protiv kožnih parazita.
 
Ksantoni i kumarini tamanu ulju daju antioksidansna svojstva, specifično  inhibirajući razgradnju lipida. Stanične membrane napravljene su od lipida. Lipidi su organske komponente uljnog karaktera i netopive u vodi. Lipidi uključuju masnoće, ulja, voskove, sterole i trigliceride. Antioksidansna svojstva tamanu ulja pomažu zaštiti kožnih stanica od oštećenja oksidativnim slobodnim radikalima i drugim oksidativnim tvarima.
Zbog zacjeljujućih, protuupalnih i antimikrobnih svojstava, ovo je ulje idealno za tretman širokog spektra kožnih poremećaja. Može se primjeniti nerazrijeđeno direktno na kožu. Nema izvještaja o popratnim pojavama nakon njegove aplikacije.
 
Tamanu ulje ima blagu i ugodnu aromu pa se stoga koristi u losionima, kremama, mastima i drugim kozmetičkim pripravcima. Vrlo se dobro apsorbira, ostavljajući kožu glatku i meku. Ulje daje sjaj koži bez osjećaja masnoće ili ulja na koži.
 
Zbog iznimnog djelovanja protiv humanog papilomavirusa, nezaobilazni je sastojak u izradi vaginaleta protiv HPV-a kao i drugoh preparata koji se koriste kod bradavica i drugih kožnih promjena izazvanog ovim virusom.
 
Tamanu je odličan primjer tradicionalnog lijeka koje je potaknulo zanimanje javnosti radi efektivne uporabe u tradicionalnom okruženju i znanstvenih istraživanja koja podupiru ovu tradicionalnu uporabu. Tamanu ulje nudi olakšanje za brojne kožne probleme i dalo je vrlo veliki doprinos u bolnicama prilikom prve pomoći u tretmanu opekotina. Tamanu ulje ispunjava tri značajna uvjeta: zdravo je za korištenje, ubiranje plodova ne dovodi do oštećenja okoliša, prikupljanje orašastih plodova donosi prihod lokalnom stanovništvu i potiče lokalnu ekonomiju malih zajednica.
 
 
Napisao:
Valter Ajman, dr.med.
Studio Aromedica
www.aromedica.hr
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se