Hrana kao lijek

Tako je lako napraviti domaći senf

Jednostavno i brzo, a rezultat je fenomenalan! S lakoćom možete napraviti domaći senf sa okusom lavande, kurkume...

Tako je lako napraviti domaći senf

Kad je svjetski poznata herbalistica, po narodski travarka, Rosalee de la Forêt prije par godina sa suprugom bila u posjetu rodbini u Francuskoj, ni slutila nije da će reanimirati i podsjetiti ljude na jedan starinski recept koji blagotvorno djeluje na bolesti, puno ozbiljnije od prehlade koja je nju 'zaskočila'.  Stajala je tako začepljenih sinusa, očajnički prekapajući po svojim tinkturama ne bi li pronašla nešto što će joj olakšati nemilo stanje, kad joj je odjednom sinulo: u hladnjaku svake francuske kuhinje stoji zaboravljeno, no vrlo moćno sredstvo za brojne tegobe - senf. Da, dobro ste pročitali! 

Naime, pravilno napravljen, autentični senf je ljut, dobro začinjen te kad se konzumira širi toplinu po tijelu. I doista, nakon konzumacije jedne žlice, Rosaleeini sinusi su se za tili čas odčepili i ona se počela preznojavati... 
 
AITC smanjuje stanice raka
 
Senf ima snažna ljekovita svojstva zahvaljujući spojevima alil izotiocijanatima (AITC) koji se nalaze u sjemenkama gorušice. Rezultati preko 200 opsežnih studija pokazali su upravo oni sprečavaju rast i nastajanje stanica raka. 
 
Tako je lako napraviti domaći senf
 
Gorušica i njezino ulje štite zdravlje srca tako što reduciraju upalne procese i normaliziraju razinu kolesterola u krvi. Također, još od davnina ljudi su rabili obloge od gorušice kako bi si olakšali bronhitis te kako bi iz zagušenih pluća mogli što brže i bezbolnije izbaciti nakupljenu sluz. Gorušica smanjuje i simptome kronične opstruktivne plućne bolest (KOPB-a). 
 
Dvije vrste sjemenki gorušice
 
Izrada domaćeg senfa jednostavna je i jeftina te tako izbjegavate konzumaciju raznih umjetnih bojila i pojačivača okusa koje sadrže oni kupovni. Također, dodavajući osnovnoj mješavini razne začinske biljke, možete stvoriti vlastite varijacije okusa... 
 
Tako je lako napraviti domaći senf
  
Postoje dvije vrste sjemenki gorušice koje se mogu pronaći u trgovinama: bijela i crna. Bijela gorušica (Sinapis alba) ima blagi okus, dok crna (Brassica nigra) ima puno intenzivniji i ljući. U receptima koji slijede koriste se obje vrste, no ako ste ljubitelj blažeg okusa, koristite samo bijelu.
 
Gorušica se mora dva dana namakati u mješavini vode i jabučnog octa kako bi počela otpuštati svoje specifične arome.
 
Sastojci za oko 500 ml senfa:
 
- 1/4 šalice crne gorušice
- 1/4 šalice bijele gorušice
- ako volite blage okuse stavite samo ½ šalice bijele gorušice
- 1/2 šalice jabučnog octa
- 1/2 šalice vode
- 1 žličica meda
- 1 žličica kurkume u prahu
- 1 žlica lavande
- 1 žličica soli
 
Stavite gorušicu u staklenu posudu, prelijte jabučnim octom i vodom te poklopite. Ostavite da odstoji puna dva dana. Nakon toga, mješavinu dobro usitnite u blenderu te dodajte ostale sastojke. Miksajte sve dok ne dobijete glatku smjesu. Vaš domaći senf u hladnjaku može stajati oko šest mjeseci. 
 
Tako je lako napraviti domaći senf
 
 Sastojci za oko 500 ml Rosalee senfa:
 
- 1/4 šalice crne gorušice
- 1/4 šalice bijele gorušice
- ako volite blage okuse stavite samo ½ šalice bijele gorušice
- 1/2 šalice jabučnog octa
- 1/2 šalice vode
- 1 žličica meda
- 1 žličica kurkume u prahu
- 1 žlica lavande
- 1 žličica soli
 
Postupak pripreme isti je kao i u gornjem receptu. Dobar vam tek! 
 

 

 
 
 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.