Advertisement
Putovanja

Ta divna Istra: Što posjetiti i gdje dobro pojesti?

Da je Istra vrhunska eno-gastro destinacija, više nije tajna – pokazuje to bogatstvo istarskih delicija, koje predvode tartufi, šparoge te riblji i mesni specijaliteti (svakomu njegovo), a koji se nude u nekim od ponajboljih istarskih restorana i konoba

Ta divna Istra: Što posjetiti i gdje dobro pojesti?
 





S prekrasnom prirodom koja nudi najbolju kombinaciju morske obale i brdovite unutrašnjosti te bogatom eno-gastro ponudom koju poput mozaika slažu ponajbolji istarski restorani, konobe i vinarije, Istra se ističe kao destinacija koja slavi hedonistički odmor te, u punom smislu te riječi, predstavlja pravi gušt za dušu.

Rudnik gastronomskih dragulja

Namirnica koja je pronijela glas o istarskom kulinarstvu te smjestila znak jednakosti između sebe i ove regije definitivno je tartuf, kralj kulinarstva. Istra slovi kao pravi rudnik ovih gastronomskih dragulja, a istarski bijeli tartuf stoji uz bok onima iz talijanskih regija Alba i Pijemont. Rimljani su ga smatrali afrodizijakom, a koliko ima istine u tome, možete se uvjeriti i sami, uživajući u najrazličitijim jelima koja otkrivaju sva lica tartufa, od ribe ili kozica s tartufima, divljači i bifteka, pa čak i u slasticama poput torte ili sladoleda od tartufa. Upravo je tartuf Istri donio ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda, kad je u Motovunskoj šumi pronađen najveći bijeli tartuf na svijetu, koji je težio nevjerojatnih 1,31 kilogram.

Bogatstvo namirnica

U istarskoj kuhinji istaknuto mjesto pripada još jednom specijalitetu, šparogama. Baš kao i tartuf, i šparoge su dobile vlastiti festival u obliku Dana istarskih šparuga, koji se održavaju svake godine od ožujka do svibnja diljem Istre. Šparoga je jedna od najcjenjenijih samoniklih kultura, a svu njezinu raskoš demonstriraju raznolika jela sa šparogama, od najpoznatije fritaje, juha, domaćih tjestenina i rižota, preko maštovitih kombinacija s mesom ili ribom do nesvakidašnjih deserta.

Kraljice proljetnog tanjura: Pripremite šparoge na pet načina

Uz široku platu ribljih jela i plodova mora, Istra može biti atraktivna destinacija i za predane mesojede. Istarski pršut ubraja se među klasike autohtone kuhinje, a gotovo izumrlo istarsko govedo, boškarin, polako osvaja titulu nezaobilazne gastro-delicije. Posjet Istri ne bi bio isti bez kušanja istarske tjestenine, posebno fuža ili pljukanaca, koji se po starinskim istarskim receptima prave u kuhinjama cijenjenih istarskih konoba.

Zlatne kapi

Vinski će znalci posebno cijeniti ponudu istarskih vina koja suvereno konkuriraju i na svjetskoj sceni. Autohtone istarske sorte, kao što su istarska malvazija i teran, daleko su pronijele glas o kvaliteti vinske proizvodnje najvećega hrvatskog poluotoka, a čine to i ostale sorte. Pritom se vrsnoći istarskih zlatnih kapi pridružuje i proizvodnja maslinova ulja, kojemu hvalospjeve piše i vodeći svjetski vodič o ekstradjevičanskim maslinovim uljima, Flos Olei.

Roadtrip kroz Istru

Najveći hrvatski poluotok predstavlja amalgam različitih iskustava boravka, za svakog ponešto – od morske obale sa skrivenim uvalama i kristalnim plažama do svježine brdovite unutrašnjosti, gdje svaki vrh krasi srednjovjekovni gradić. Šarm Istre krije se u svakom od tih lica, a ponajviše u njihovu jedinstvenom susretu

Poreč
Poznata Eufrazijeva bazilika, ranokršćanska katedrala iz 6. stoljeća, uvrstila je Poreč na UNESCO-ov Popis svjetske kulturne baštine, ali ovdje čari Poreča ne staju. Osim poznatih zlatnih mozaika kompleksa Eufrazijane, u Poreču ćete kročiti gradskim ulicama koje postoje još od vremena Rimskog Carstva, pokraj gradskih zidina i kula te renesansnih palača, a ponudu će zaokružiti čisto more, prekrasne plaže te kvalitetna ponuda ića i pića.

Ta divna Istra: Što posjetiti i gdje dobro pojesti?

Rovinj
Stari grad sa zvonikom na poluotoku koji strši u more vjerojatno je jedna od najpoznatijih razglednica Rovinja. Rovinj je, uz Poreč, grad koji u pravilu ostvaruje najviše noćenja u Hrvatskoj, i tome nije teško pronaći razlog. Najpoznatiji rovinjski simbol, crkva Sv. Eufemije sa zvonikom koji nadvisuje grad ubraja se među nenadmašne adute grada, odakle možete uživati u pogledu na okolni arhipelag.

Ta divna Istra: Što posjetiti i gdje dobro pojesti?

Motovun
Na samom vrhu brda i 1052 stepenice smjestio se ovaj pravi istarski dragulj. Motovun je jedan od onih prekrasnih, šarmantnih istarskih gradića, s dobro očuvanim baštinskim blagom kao što je zvonik iz 13. stoljeća, crkva Sv. Stjepana iz 16. stoljeća te motovunske zidine koje opasuju grad. Poznat po filmskom festivalu i pogledu koji se pruža na dolinu rijeke Mirne, u Motovunu možete presjeći dane dokolice istraživanjem pješačkih ili planinarskih ruta, biciklističkih staza ili paragliding avanturom.

Ta divna Istra: Što posjetiti i gdje dobro pojesti?

Hum
„Najmanji grad na svijetu“ atrakcija je sama po sebi – nalazi se u srcu Istre, a u povijesti je bio jedno od najpoznatijih središta glagoljaštva. O tome svjedoče brojni povijesni spomenici, a najrječitije to pokazuje Aleja glagoljaša koja povezuje Hum i Roč. U jedan tako mali grad utisnulo se dovoljno znamenitosti, pa posjetite Vrata Huma, gradsku crkvu sa zvonik-kulom te crkvu Sv. Jeronima, urešenu freskama i glagoljaškim natpisima.

Ta divna Istra: Što posjetiti i gdje dobro pojesti?

Grožnjan
Srednjovjekovni gradić Grožnjan do danas je sačuvao svoju izvornu ljepotu, zahvaljujući starim zidinama, crkvama i spomenicima prisutnima na svakom koraku. Najpoznatiji je kao grad umjetnika - posjet Grožnjanu ispunit će dan performansima, koncertima i posjetom galerijama, a tamo se održava i međunarodni jazz festival „Jazz is back“.

Ta divna Istra: Što posjetiti i gdje dobro pojesti?

Pula
Na samom jugu Istre smjestio se njezin najveći grad. Svakako najpoznatiji simbol Pule je Arena, sagrađena u 1. stoljeću, ispred koje počinje i završava svaki obilazak grada. No, osim Arene, grad krije i druge dragulje – Augustov hram i Slavoluk Sergijevaca predstavljaju vrijedne spomenike rimskog razdoblja, Arheološki muzej svjedoči o bogatoj povijesti, a u blizini su i čarobni Brijuni.

Ta divna Istra: Što posjetiti i gdje dobro pojesti?

Buje
U sjeverozapadnom dijelu Istre, na vrhu brežuljka okruženog vinogradima i maslinicima, nalazi se grad Buje. Osim pogleda na istarski krajobraz, grad će vas osvojiti srednjovjekovnim kaštelom, koji je zaslužan za jednu od najljepših vizura zelene Istre. Tu se smjestila i jedna od najstarijih i najpoznatijih vinskih cesta u Hrvatskoj, s čak 23 poznata proizvođača vina.

Ta divna Istra: Što posjetiti i gdje dobro pojesti?

Naturala preporučuje: Naj vinarije

Autohtone istarske namirnice dolaze savršeno sljubljene s vrhunskim vinima istarskih vinara, kojih ovdje ne manjka.

Vinarija Kabola

Iza vinskog brenda Kabola stoji obitelj Markežić, koja se uzgojem i proizvodnjom vina bavi još od 1891. godine. Vina su proizvedena od odabranih sorti grožđa sjeverozapadnog dijela istarskog poluotoka, na Momjanštini kod Buja, gdje su jedinstvena lokacija i mikroklima zaslužne za specifičnu notu njihovih vina, a krunu njihova truda predstavlja vino iz amfora. www. kabola.hr

Vinarija Kozlović
Obitelj Kozlović svoju je vinsku priču počela ispisivati 1904. godine, s prvim vinogradima na svega nekoliko hektara u dolini Valle. Iz generacije u generaciju posjed Valle i nasadi na jednoj od ponajboljih vinogradarskih zona, Santa Luciji, njeguju se i povećavaju, a danas rode autohtonim istarskim sortama - malvazijom, muškatom momjanskim i teranom. www.kozlovic.hr

Vina Cattunar
Već je naraštajima obitelj Cattunar neraskidivo povezana s terroirom zapadne Istre, a tu tradiciju vinogradarstva i vinarstva nastavio je Franco Cattunar sa suprugom Vesnom. U vinogradima se, uz one svjetske, uzgajaju i tradicionalne istarske sorte koje izrastaju iz projekta Četiri zemlje, a najnoviji dodatak obiteljskom gospodarstvu luksuzna je vila Wine Residence Cattunar odakle se pruža pogled na vinograde i maslinike. www.cattunar.hr

Vina Sinković
Stogodišnja tradicija proizvodnje vina obitelji Sinković gotovo je u potpunosti orijentirana na proizvodnju muškata, koji dolazi u više varijanti. Osim vina, njihovo seosko gospodarstvo San Mauro ujedno nudi domaće rakije i likere, marmelade te autohtone istarske specijalitete domaće kuhinje, a zvijezda imanja i ljubimac cijelog Momjana je nemali „praščić“ Jack. www.sinkovic.hr

Vina Fiore
Obiteljska priča proizvodnje vina kreće kada je djed Fermino 1923. godine počeo uzgajati vinovu lozu, a mlađe su generacije od prvih sadnica napravile uspješan biznis. Korijeni vina Fiore vezani su uz crvenicu zapadne Istre nedaleko od Umaga, odakle se u boce pretače istarska malvazija, merlot i pjenušavo vino Campo. www.fiore-vino.hr

Ta divna Istra: Što posjetiti i gdje dobro pojesti?

Naturala preporučuje: Naj konobe

Ako vam već na sam spomen tartufa i šparoga krenu rasti zazubice, tada je Istra vaša destinacija – s obzirom na kulinarske fantazije koje se šeću vašim tanjurima, prava istarska gozba je zajamčena.

Konoba Pjero
U pitoresknom Kremenju smjestila se obiteljska Konoba Pjero, čije specijalitet s guštom pripremaju otac i sin. Domaći pršut i kobasice vjerno prate staru istarsku recepturu, janjetina ili teletina ispod peke ovdje se peče po savršenoj formuli, a definitivno se isplati potegnuti zbog nezaboravnog ombolleta sa šparogama i bijele torte s tartufima. www.konoba-pjero.com

San Servolo
U području poznatom po ponajboljim hrvatskim vinima, u istarskom krajoliku nedaleko od Buja, nalazi se San Servolo, craft-pivovara koja je danas izrasla u elegantan boutique-hotel s četiri zvjezdice i Beer Spa centrom. Nakon što su 2013. godine krenuli u proizvodnju domaćeg piva, pivski entuzijasti Simon i Goran Grbavac te Marko Biondić ponudu su obogatili istarskim specijalitetima, što uključuje tartufe, divlje šparoge, salame od jelena i tovara, ovčji sir, istarske fuže te jela s boškarinom ili janjetinom. www.bujska-pivovara.com

Konoba Buščina
Selo Buščina dom je istoimene konobe u kojoj chefovska palica leži u rukama Fabiane Mijanović. Topao i rustikalan interijer fino će vas ugostiti dok se na stolu izmjenjuju neka od jela koja su zaslužna za dobar glas konobe – fuži s divljim šparogama, lazanje od brancina, tagliata od boškarina, sladoled od jogurta s maslinovim uljem i balzamskim octom… www.konoba-buscina.hr

Konoba Rino
Obitelj Prelac poznato je ime među istarskim vinarima – na njihovu su gospodarstvu autohtona vina malvazija, refošk i muškat momjanski odnjegovana do vrhunske kvalitete, a savršeno se nadopunjuju s domaćim jelima i autohtonim delicijama poput fuža s tartufima, šparogama ili s boškarinom, odličnog ombola, omboletta i sličnih jela, koje možete kušati u njihovoj Konobi Rino. www.prelac.hr

Konoba Morgan
U Konobi Morgan na brdu ponad Brtonigle kuha se samo ono što su jele naše none, reći će vam vlasnici Darinka i Joško. Od 2009. godine poslužuju tradicionalnu istarsku kuhinju – sezonske juhe, rižoto i fuže, gljive i šparoge, a ponos su im jela od divljači, mesni specijaliteti te tjestenine koje sami prave u kuhinji. www.konobamorgan.eu

Po Istri piti i hoditi

Najbolje istarske konobe i vinarije maštovito spaja manifestacija Istria Wine & Walk. Iza jedinstvenog eno-gastro projekta stoji Klaster sjeverozapadne Istre, a ove se godine održavaju tri njegova različita izdanja - Sweet Wine & Walk, Istria Wine & Walk te nadolazeći Wine & Walk by the Sea (18. 9., Novigrad).

Pročitaj i ovo:

Bježimo u Istru, u najljepše istarske vile
Sweet Wine & Walk: Muškat i Istra se vole šetajući
San Servolo: Mnogo više od najboljeg hrvatskog piva

 

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se