Zdravo i fino

Svježi vrganji s preljevom od peršina

Doživite bogatstvo okusa svježe ubranih gljiva u salati od vrganja

Svježi vrganji s preljevom od peršina

Protekli topliji jesenski dani bili su idealni za branje gljiva kojih je bilo u izobilju. Tako su se mnogi od nas uputili u šumu u potrazi za vrganjima. Međutim, iako ih nije teško prepoznati, ako niste sigurni u gljivara u sebi radije posegnite za vrganjima s tržnice.

 

Vrganji su samonikle šumske gljive koje imaju meku i mesnatu strukturu, a odlikuje ih i bogatstvo okusa. Lako se pripremaju, mogu se ukumponirati u brojna jela, jedini uvjet je da su svježe ubrani. Ukoliko ste bili vrijedni i kod kuće imate pozamašnu količinu vrganja, možete ih osušiti i njima kasnije obogatiti svoja jela.

 

Svježi vrganji s preljevom od peršina

 

Ako imate svježe, mlade vrganje i želite što više osjetiti njihov okus, pripremite ovu slasnu salatu od gljiva.

Sastojci:

5 šalica mladih vrganja
200 g mlade zelene salate (kristalka, špinat, rikola)
1/2 šalice nasjeckanih prženih oraha
50 g parmezana
Sol i papar

Preljev:

2 žumanca (jaja moraju biti svježa, po mogućnosti domaća)
1/2 žličice senfa
5 žlica orahovog ili maslinovog ulja
2 žlice limunovog soka
2 žlice svježe nasjeckanog peršina

Postupak:

1. U manju posudu stavite sve sastojke za preljev i dobro ih izmiješajte
2. Gljive narežite na tanke ploške, posložite ih u veću zdjelu te prelijte preljevom i dobro izmiješajte. Ostavite ih 15-ak minuta kako bi se sastojci međusobno proželi.
3. Operite salatu i dodajte gljivama s preljevom te sve zajedno još jednom izmiješajte.Začinite solju i paprom te pospite parmezanom.


Dobar tek!

 


 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.