Nutricionizam

Svi putevi vodili su na 3. festival soli Solane Nin

Ove godine festival je bio oda slanim rimskim vremenima i načinima korištenja soli u kuhinji, ljepoti i njezi kože

Svi putevi vodili su na 3. festival soli Solane Nin

Treći festival soli Solane Nin održao se 07. kolovoza 2014. godine. Ove godine festival su obilježila sjećanja na slana rimska vremenima i načine korištenja soli u kuhinji, ljepoti i njezi kože, a duh starih vremena oživio je i Dino Galvagno, koji je pred oduševljenim inozemnim i domaćim gostima pripremao antičke slane specijalitete. Svi okupljeni imali su priliku upoznati se s višestoljetnom tradicijom solane u kojoj se sol i dalje bere i pakira ručno.

Na poljanama Solane Nin pripremljena su cjelodnevna događanja, počevši s radionicom aromaterapije na kojoj je Nikolina Alviž Deverić, aromaterapeutkinja, posjetiteljima dočarala njegu rimskih ljepotica eteričnim uljima, kupkama i maskama s Cvijetom soli te naglasila prednosti antičke prirodne kozmetike i prirodnih sastojaka koje i danas vrlo lako možemo koristiti i pripremati. Bogati program nastavio se radionicom nutricionizma pod vodstvom nutricionistkinje Karmen Matković Melki iz Definicije hrane, na kojoj su okupljeni otkrili sve blagodati soli te njene pravilne primjene u kuhinji.

Ove godine, Solana Nin svoje je posjetitelje iznenadila i ručnim pakiranjem soli. Naime, svaki posjetitelj mogao je ručno spakirati sol te na nju napisati svoje ime i zemlju iz koje dolazi, a svi će kupci te soli znati ime i prezime osobe koja je pakirala sol. Time je Solana Nin poručila kako iza svakog njihovog paketića soli stoji osoba koja ga je svojim rukama pakirala, a svi su posjetitelji tako mogli okusiti djelić višestoljetne tradicije kojom se, između ostalog, diči ninska solana.

Svi putevi vodili su na 3. festival soli Solane Nin


Popodnevni program nastavio se pričama starog Rima, a posjetitelji su mogli uživati u interpretaciji kuhinje starog Rima Dine Galvagna. Slavni kuhar pripremao je janjetinu na grillu po antičkom receptu, domaću pogaču i sirovi umak, a ulogu soli i poveznice današnje i antičke kuhinje i načina života komentirala je Karmen Matković Melki. - Festival soli u Ninu, u antičkom duhu, zanimljiv je i jedinstven kako zbog cijele ninske povijesti, tako i po poveznicama antičke i današnje kuhinje. Kako je sol prije imala veći životni značaj te je čak značila i raspodjelu moći, danas sol ima jednako veliki značaj, samo u lifestyle smislu te je danas čak i luksuzni artikl. Cvijet soli je za mene zaista cvijet u punom smislu značenja; kuham s Cvijetom soli, održavam korištenje Cvijeta soli i uživam u njemu. - zaključio je Dino Galvagno.

Antička kuhinja izazvala je pravo oduševljenje među posjetiteljima koji su pažljivo slušali i bilježili recepte i savjete. Posjetitelji su imali priliku uživati u društvu rimske straže i igrati antičke igre bacanja potkove, dok su dame same mogle izraditi kremu za ruke i peeling za tijelo, po uzoru na rimske ljepotice.

- Cvijet soli bere se ručno i najbolje je što more u Solani može dati, a naziv "cvijet" nije slučajan – nakon hlapljenja, sol izvučena iz mora s bezbrojnim listićima podsjeća na latice cvijeća. Nin je proglašen i eko-destinacijom izvrsnosti u Europi, a nema sumnje da je sa Solanom Nin, Cvijetom soli i Muzejom solane Nin turistička ponuda grada dodatno obogaćena. - izjavila je direktorica Turističke zajednice grada Nina Marija Dejanović.

- Svim našim aktivnostima, pa tako i festivalom, želimo dočarati tradiciju solane Nin – tradicionalnu proizvodnju. Pokazali smo to i danas, organizirajući ručno pakiranje za sve posjetitelje, koji su na paketima ostavili svoje ime i prezime  pokazujući tako da ninska sol nije samo još jedna proizvodnja na traci, već je u svako zrno utkan veliki trud vrijednih ljudi i ljubav prema soli. - zaključio je direktor Solane Nin Damir Oštrić, pokazujući kako Solana Nin ne samo da promiče povijesnu i kulturnu baštinu, već i hrvatsko kulinarstvo te višestoljetnu tradiciju berbe soli koja je utkana u povijest ovog grada.

Za sve one koji nisu imali priliku posjetiti 3. festival soli Solane Nin donosimo recept za ukusnu rimsku pogaču Dine Galvagna. Neka okusi starog Rima zagolicaju i vaše nepce!

Rimska pogača

Sastojci:
800 g brašna
16 g soli
20 g kvasca
600 g kvasa
400 g vode
100 g ulja
600 g kvasa
150 g integralnog pšeničnog brašna
150 g integralnog raženog brašna
300 g vode
Malo kvasca

Zamijesiti i staviti u protvanj namašćen maslinovim uljem, pustiti da se tijesto diže. Kada se tijesto digne, poškropite ga vodom, stavite mirodije i Cvijet soli. Kada se voda upije, tijesto staviti peći pola sata na 250 stupnjeva.


 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.