Advertisement
Zdravo i fino

Sve u jednom potezu: Pečena piletina na mediteranski način

Jednostavno da jednostavnije ne može – ubacite sve sastojke u posudu za pečenje i pustite da se ispeče u ukusan obrok

Sve u jednom potezu: Pečena piletina na mediteranski način


Mediteranska dijeta s razlogom se ubraja među najzdravije načine prehrane, s mnoštvom voća i povrća, cjelovitih žitarica te zdravim masnoćama iz maslinova ulja. Njezine se prednosti mogu prepoznati i u sljedećem receptu, pečenoj piletini s povrćem, limunom i maslinama, a dovoljno je samo ubaciti sve sastojke u duboku posudu za pečenje i uživati u sočnom i zdravom obroku. Ovdje se prožimaju maslinovo ulje, sa svim poznatim prednostima za zdravlje srce, hrpa pečenog povrća, masnoće iz maslina te proteini iz piletine i feta sira.

Savjet više: Povrće narežite na krupnije komade. Ako ostane premaleno, na kraju pečenja bit će gnjecavo i prekuhano. Promiješajte povrće na sredini pečenja - to će spriječiti da se prepeče na rubovima te osigurati ravnomjerno pečenje u umaku koji se stvara.

Sastojci

- 800 g krumpira, oguljenih i narezanih na komade
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 čajna žličica morske soli
- 2 čajne žličice osušenog timijana
- 1/2 čajne žličice paprike
- 1 velika žuta paprika, narezana na komade
- 1 velika crvena paprika, narezana na komade
- 2 velika crvena luka, prepolovljena i narezana na velike komade
- 450 g piletine (pileća krilca, prsa ili bataci)
- 1 srednji limun, narezan na kriške
- 80 g crnih maslina (kalamata)
- 80 g feta sira

Priprema

Zagrijte pećnicu na 220 ° C.
Stavite krumpir u posudu za pečenje začinite s 1 žlicom maslinova ulja, 1/2 žličice morske soli, 1 žličicom osušenog timijana i 1/2 čajne žličice paprike.
Dodajte povrće i komadiće piletine, a zatim dodajte i preostale začine. Pobrinite se da utrljate začine i ulje u piletinu, na taj način ćete osigurati meko meso te hrskavu i ukusnu kožu. Komadiće piletine rasporedite na povrće i krumpir te pecite u zagrijanoj pećnici 20 minuta.

Izvadite iz pećnice i dodajte kriške limuna između komada piletine. Na vrh stavite masline te pecite još 20-25 minuta dok se piletina ne ispeče. Uklonite limun i poslužite odmah, s mrvljenim feta sirom na vrhu.

Pročitaj i ovo:

Topla salata od kvinoje i gljiva
Salata s pikantnom piletinom i avokadom

 


 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se