Zdravo i fino

Sve što vam treba za savršen domaći sladoled već imate u hladnjaku

S običnom bananom kao bazom za domaći sladoled, pustite maši na volju i poigrajte se različitim okusima

Sve što vam treba za savršen domaći sladoled već imate u hladnjaku
 



Ako ste u potrazi za savršenim ljetnim desertom, potraga prestaje ovdje, i to zahvaljujući domaćem sladoledu u kojem će s guštom svi uživati. Ne samo da je riječ o veganskoj alternativi tradicionalnom sladoledu, već i bezglutenskoj poslastici s niskim udjelom soli.

Za ovu vrstu sladoleda, popularno zvanog nice cream, kao baza se umjesto vrhnja koristi banana, koja daje sladolednu i kremastu konzistenciju kad se smrzne. Banane su bogate hranjivim tvarima, a mogu biti vrlo korisne za vaše zdravlje. Pune su kalija, vlakana te vitamina C i B6, a cijene se zbog svog doprinosa snižavanju visokog krvnog tlaka i zaštiti krvnih žila.

Jednom kada napravite bazu, lako se možete poigrati s drugim sastojcima kako biste postigli desert vaših snova. A za to postoji nekoliko trikova kako bi vaš sladoled uspio svaki put. Za početak, očistite i narežite banane na ploškice prije nego što ih stavite u zamrzivač. Također, za izradu sladoleda koristite zrele banane - inače nećete dobiti istu bogatu i kremastu konzistenciju, a mogle bi ostaviti traga i na vašoj probavi.

Sve što vam treba za savršen domaći sladoled već imate u hladnjaku

Sada je vrijeme da dodate i druge sastojke – donosimo par ideja, a dalje pobudite vlastitu kreativnost!

Čoko-banana sladoled

Čokoladni sladoled je jedan od klasika, a uz ovaj recept gotov je za tren oka – i to u verziji bez mlijeka i glutena, prikladan za vegansku i paleo prehranu.

Sastojci
- 3 banane
- 3 žlice kakao praha
- 1/4 čajne žličice ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- komadići čokolade (po želji)

Priprema
Ubacite banane u blender i izmiksajte. Dodajte kakao ekstrakt vanilije i sol pa miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Ulijte u posudu i pospite komadićima čokolade. Poslužite odmah ili stavite u zamrzivač, za teksturu sličniju sladoledu.


Sladoled od bobica


Samo tri sastojka dovoljna su za sladoledni užitak za vaše nepce – banane, bobičasto voće po izboru te trunčica ekstrakta vanilije.

Sastojci
- 2 banane
- 1 šalica bobičastog voća
- 1/8 čajne žličice ekstrakta vanilije

Priprema
Ubacite sve sastojke u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Stavite u posudu i zamrznite na 2 sata ili preko noći.

 

Objavu dijeli Katya (@grainsofparadise)


Sladoled od banane i kokosa

Banana i kokos odlično se slažu u ovom sladoledu, koji je još k tome prava bezglutenska poslastica.

Sastojci

- 3 srednje banane
- 1/2 šalice kokosove kreme (Možete upotrijebiti gotovu kokosovu kremu ili učiniti sljedeće: smjestite limenku punomasnog kokosovog mlijeka u hladnjak na 1-3 dana, otvorite i oberite čvrsti, kremasti dio s vrha - to je kokosova krema)
- 1-2 žlice javorovog sirupa
- 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije ili badema
- 1/3 šalice nezaslađenih kokosovih ljuskica
- 1/3 šalice badema, grubo nasjeckanih
- 1/4 šalice komadića čokolade

Priprema
Stavite banane u blender ili procesor hrane te izmiksajte. Dodajte kokosovu kremu, javorov sirup i ekstrakt pa miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Dodajte kokosove ljuskice, bademe i komadiće čokolade pa pomiješajte.
Ako vam se sviđa supermekani sladoled, poslužite odmah. U suprotnom ulijte smjesu u posudu i stavite u zamrzivač na 3-6 sati, ili dok se potpuno ne zamrzne.


 

Pročitaj i ovo:

Sirove sladoledne torte – prava ljetna poslastica
Smoothie bowl: Kad doručak postane umjetnost

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se