Zeleni Uskrs

Sve nijanse duge: Prirodne boje za najljepše uskršnje pisanice

Od ljuski crvenog luka do cikle i borovnice, u vašoj se kuhinji kriju prirodne boje za raznolike nijanse uskršnjih jaja

Sve nijanse duge: Prirodne boje za najljepše uskršnje pisanice

Vaša kuhinja prepuna je prirodnih boja za ukrašavanje pisanica – uobičajene namirnice kao što su crveni kupus, ljuske od luka ili kava mogu se upotrijebiti za preobrazbu običnih jaja u šarene uskršnje dekoracije. Djeca će posebno voljeti otkrivanje svih različitih boja koje mogu stvoriti - neka eksperimentiraju uz tvrdo kuhana jaja i zdjele hladnih boja, a ponekad će i vas same iznenaditi nijansa dobivenih boja.

Žuta boja
3-4 žlica kurkume za bogatu žutu
4 vrećice čaja od kamilice za nježnu nijansu žute
Kora od 6 naranči ili limuna za svijetlu nijansu žute

Narančasta
Ljuska žutog luka (od otprilike 10 glavica luka)
3-4 žlice crvene paprike u prahu

Ružičasta
Ljuska crvenog luka (od otprilike 10 glavica luka)
2-3 naribane cikle
Sok brusnice ili maline

Plava

200 g borovnica ili sok od borovnica
Listovi crvenog kupusa (svijetlo jaje će poprimiti plavu boju, dok će smeđe jaje postati tamno zeleno)

Zelena
Listovi špinata, blitve, peršina
Jako pripremljeni čaj od hibiskusa (s jednom žlica octa po čaši) također će stvoriti tamnozelenu boju

Smeđa

Turska kava (koristite je umjesto vode, dodajte žlicu octa)
Ljuska ili list oraha

Sve nijanse duge: Prirodne boje za najljepše uskršnje pisanice

Sastojci

- prirodni materijali za bojenje (luk, cikla, kurkuma...)
- voda
- ocat
- jaja
- kokosovo ili maslinovo ulje (po izboru - za dodavanje sjaja jajima)

Priprema


Skuhajte jaja i pustite da se ohlade. Lagano očistite ljuske jajeta kako biste uklonili ulja koja otežavaju prirodnim bojama da se učinkovito prime na ljusku jajeta.

U zdjelu stavite odabrani materijal za bojanje jaja i litru vodu te pustite da zakuha. Smanjite temperaturu i pustite da kuha u pokrivenoj posudi, 15-60 minuta dok se ne postigne željena boja. Imajte na umu da će jaja biti nekoliko nijansi svjetlija, tako da je najbolje ići na duboke, bogate nijanse boje.

Maknite s vatre i pustite da se ohladi na sobnu temperaturu.

Procijedite i ulijte obojenu tekućinu u zasebne zdjele/staklenke, po jednu za svaku boju. Dodajte 1 žlicu octa u svaku zdjelu tekućine.

U tekućinu dodajte tvrdokuhana jaja i pustite da odstoje u hladnjaku dok se ne postigne željena boja, najbolje preko noći. Nijansa boje može varirati ovisno o tome koliko ste dugo ostavili jaja u tekućini za bojanje, pa eksperimentirajte s različitim vremenima namakanja.

Kad su jaja obojena, izvadite ih i pustite da se osuše na tkanini ili obrnuto okrenutom kartonu za jaja.

Prirodno obojena jaja imaju mat površinu. Ako im želite dodati malo sjaja, istrljajte ih s malo kokosovog ili maslinovog ulja.
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se