Zdravo i fino

Šumsko meso na tanjuru: Gulaš od lisičarki sa žgancima

Uz žgance ili okruglice od kruha, na možemo se zasititi gulaša od gljiva

Šumsko meso na tanjuru: Gulaš od lisičarki sa žgancima

Ako ste se zaželjeli gulaša od gljiva, od sljedećeg će vam recepta odmah narasti zazubice. U ovoj verziji glavnu ulogu imaju lisičarke, ali možete koristiti mješavinu gljiva koja vam najviše odgovara – mi predlažemo gulaš od šampinjona, bukovača i koje shiitake gljive ili mješavinu vrganja i turčina s malo sunčanica.

>>Pročitaj ovo: "Mali vodič za branje jestivih gljiva"

Sastojci

- 1 kg lisičarki
- 2 srednje glavice luka
- 2 režnja češnjaka
- 1 veća mrkva
- komadić korijena celera (veličine četvrt limuna)
- 2 lista lovora
- 2 žličice slatke crvene paprike
- 1 mala chili papričica (ili chili prah)
- 1 dcl pasirane rajčice
- 1 dcl bijelog vina
- 1 litra povrtnog temeljca (možete ga napraviti i od 2 povrtne kocke)
- peršinov list
- sol, papar
- maslinovo ulje
- 2 žličice kiselog vrhnja za serviranje (po želji)

>> Pročitaj ovo: "ABC gljivarenja: 7 najopasnijih otrovnih gljiva"

Priprema

Za početak pripremite gljive – lisičarke dobro operite, očistite i narežite na trake. Potom sitno narežite luk te usitnite mrkvu i celer, najbolje tako da ih naribajte na ribež što sitnije možete.

U dubokoj tavi ugrijte ulje i pirjajte luk dok ne postane staklast. Zatim dodajte ribanu mrkvu i celer, podlijte s malo pilećeg temeljca pa pustite da kuha 10 minuta. Dodajte još lovorov list te dva režnja narezanog ili protisnutog češnjaka pa ostavite da se pirja sljedeće 2 – 3 minute.

U smjesu dodajte gljive, zalijte s još malo temeljca i poklopljeno pirjajte na srednje jakoj vatri 10 minuta. Nakon toga dodajte chili papričicu (po ukusu, ali nemojte pretjerivati), dvije žličice slatke paprike i 1 dcl pasirane rajčice. Dodajte sol i papar pa kuhajte još 30-ak minuta.

Pred kraj kuhanja dodajte bijelo vino i kuhajte još 10-ak minuta, dok alkohol ne ispari. Ubacite sitno kosani list peršina pa skinite s vatre i ostavite da stoji poklopljeno još 10 minuta.

Gulašu možete prilikom serviranja dodati žlicu-dvije kiselog vrhnja, a poslužite ga uz žgance - mi preporučujemo one domaće.

Foto: Flickr

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.