Advertisement
Eko dom

Stvorite prostor u kuhinji

Učinite malu kuhinju većom i udobnijom

Stvorite prostor u kuhinji

Kuhinja je među najskupljim prostorijama za uređenje, pa je valja pametno osmisliti; sve površine moraju se lako čistiti, predmeti moraju biti dostupni, a aparati pametno smješteni.

Iako je estetska komponenta prilikom uređenja kuhinje vrlo važna, svaka kuhinja mora prije svega biti funkcionalna, stoga se velika pozornost posvećuje smještaju aparata i lakom pristupu svim elementima.

Kad razmišljate o uređenju nove ili o preuređenju stare kuhinje, odredite stil uređenja (moderan, rustikalni, itd.), boju, potrebe domaćinstva (broj osoba, hoće li se prostorija svakodnevno koristiti za pripremu hrane ili ne, hoće li sadržavati i blagovaonicu, itd.) te proračun (vodite računa da su kuhinje među najskupljim prostorijama). Pazite da kuhinjski namještaj i aparati budu izrađeni od materijala koji se lako čiste.

Razmještaj elemenata i aparata ne mora biti u standardnoj liniji uza zid, premda je to i dalje jedina mogućnost u kuhinjama male površine. Za veće kuhinje sve su popularniji otoci sa štednjakom i sudoperom u središnjem dijelu – tako koncipirana kuhinja ostavlja okolne zidove slobodnima za ormariće, police, dekorativne elemente i neizostavni veliki hladnjak.

Otok prije svega preporučujemo za moderni dizajn. Materijali od kojih je izrađena središnja jedinica mogu biti različiti (ovisno o izgledu ostatka kuhinje) – mramora, nehrđajućeg čelika, drva, aluminija, itd. Iznad ovako zamišljenog dijela kuhinje mogu se postaviti lajsne (drvene ili metalne) na koje se vješaju lonci i ostala kuhinjska pomagala.

Radne plohe su iznimno važne. One moraju biti što praznije i izrađene od materijala otpornog na vodu i udarce. Kao dodatne radne plohe mogu poslužiti i pomoćni stolovi raznih dimenzija (uključujući i one na kotačićima), a može se nasuprot kuhinjskih elemenata smjestiti i otok koji ujedno ima funkciju ograde prema npr. blagovaonici ili dnevnom boravku.

Kao iznimno praktičan detalj u suvremenim kuhinjama izdvajamo pomičnu plohu (često izrađenu od stakla), koja se može staviti iznad otvorenog dijela sudopera, a služi kao dodatna radna ploha.

U manjim kuhinjama kao dodatnu radnu plohu savjetujemo stoliće na preklop koji se montiraju na zid ili na dio pregradbenog otoka. Za svaku vrstu radne plohe iznimno su važni izvori svjetlosti – tijekom dana idealna je prirodna, pa ako je ikako moguće, radnu plohu smjestite ispod ili što bliže prozoru.

Za rasvjetu radnih ploha idealne su jače halogene lampe, a njihov je dodatni plus i činjenica da se mogu postaviti gotovo svugdje i na najrazličitije načine (pri čemu se knauf pokazuje kao nezamjenjivo sredstvo).

Važno je voditi računa da se svi predmeti koje svakodnevno koristimo postave na mjesta koja se mogu najlakše dohvatiti (idealan smještaj u visini očiju). Kako bi se najbolje iskoristili kutevi kuhinjskog namještaja, mogu se ugraditi vrtuljci, skriveni iza vrata, police na izvlačenje i slično.

Ako kao dodatnu radnu plohu koristimo stol, ispod njega se za odlaganje stvari mogu smjestiti npr. metalne kutije ili četvrtaste košare od pruća (ovisno o osnovnom stilu ostatka kuhinje).

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.
  • Stvorite prostor u kuhinji- komentira miramare miramare

    Dobivanje i osiguranje dovoljnog prostora u kuhinji moguće je sa uređenjem kuhinje po mjeri. Kuhinja po mjeri uključuje potrebu izrade namještaja po mjeri, koji se prilikom izrade i finalnim izgledom prilagođava željama i potrebama kupca tj. naručioca. Dovoljan prostor u kuhinji je potreban zbog normalnog i olakšanog funkcioniranja i druženja u njemu, a ponajviše za olakšan proces kuhanja!

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se