Advertisement
Relaksacija i meditacija

Stres vlada vašim životom – eliminirajte uzroke

Navikli smo funkcionirati pod stresom zaboravljajući da posljedice stresa imaju utjecaj na naše fizičko i psihičko zdravlje. Pronađite uzroke stresa i eliminirajte ih.

 Stres vlada vašim životom – eliminirajte uzroke

Stres je svakodnevno prisutan u našim životima – bilo da se radi o stresu zbog računa, stresu koji svakodnevno doživljavamo u prometu ili zbog približavanja roka u kojem moramo završiti neki posao ili položiti ispit – činjenica je da smo svakodnevno pod stresom i da ga teško možemo izbjeći. Umjesto da stres izbjegavamo – mudrije je naučiti se nositi s njim.

Kronični stres opterećuje naše tijelo, njegovo fizičko i psihičko zdravlje i ako ga već ne možemo izbjeći trebamo pronaći načine na koje ga možemo ublažiti. Kao odgovor tijela na stres možemo navesti probleme sa srcem (ubrzavanje rada srca i poremećaj srčanog ritma), gastrontestinalne probleme (gastritis, ulkusna bolest), prekomjerno znojenje i glavobolje.

Jačinu migrene, glavobolje  i količinu stresa kojoj smo izloženi je prvenstveno jako teško izmjeriti i pretvoriti u brojke. Na fizičkoj razini, glavobolja se javlja kada krvne žile u glavi pošalju bolni podražaj mozgu pri čemu stres može biti jedan od okidača.

Kao posljedica stresa mogu se javiti i brojni psihički problemi – anksioznost, depresija, problemi sa spavanjem itd.

Mnogi su faktori koji doprinose osjećaju stresa – prema istraživanjima, novac i financijski problemi vodeći su uzrok stresa, zatim problemi na poslu i tek nakon toga problemi u obitelji ili s partnerom. Iako svi mi imamo različite okidače za stres – važno je da ih identificiramo i da naučimo živjeti s njima. 

Ovi će savjeti pomoći da, jednom kada otkrijete na koju ste vrstu stresa najosjetljiviji, ublažite njegov utjecaj i zadržite dobro fizičko i psihičko zdravlje:

1. Uzmite pauzu 

Ako ste mislili da ste nezamjenjivi i da se ništa neće učinite bez vas – u zabludi ste. Umjesto da sagorite i posljednje atome energije na poslu, onog trena kada osjetite preopterećenost – uzmite pauzu. Sami ćete najbolje znati trebate li uzeti pauzu od desetak minuta ili otići na godišnji odmor bez mobitela i laptopa.

2. Ne preuveličavajte probleme 

Ako volite zamišljati najgori scenario i mislite da će vas dva neplaćena računa smjestiti iza rešetaka – možemo reći da volite dramatizirati. Umjesto toga, hladno i trezveno se zapitajte koji je najgori REALNI scenario koji se može dogoditi, ne onaj koji možete zamisliti, i poradite na njegovom rješavanju.

3. Mislite pozitivno

Lakše reći nego učiniti, ali postoje načini kojima možete preokrenuti svoj vječiti pesimizam i jednom zauvijek naučiti se nositi sa stresom. Pazite na svoje misli – ako primijetite da je većina onoga što vam prolazi glavom negativna, definitivno je vrijeme za promjenu. Tehnike meditacije i autogenog treninga mogu pomoći.

4. Preuzmite kontrolu i prestanite okrivljavati druge

Prestanite sebe zamišljati u ulozi žrtve i počnite se smatrati kreatorom vlastitog života, što uistinu i jeste. Kreatori biraju kakav će im život biti – žrtvama se život događa. Ako ste odabrali ovaj posao, ovog supruga i ovakav život smatrajte to svojom odlukom, a ne žrtvom. Svaka vaša odluka iz temelja se može promijeniti ili tek malo preinačiti – sve ovisi o vama. Vi ste sami kreator svog života i vrijeme je da “krivca” potražite u ogledalu.

 

 

 

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se