Advertisement
Relaksacija i meditacija

Stres se lakše podnosi uz tehnike relaksacije

Tehnike relaksacije pomažu u smanjenju simptoma stresa i vraćanju sreće i zadovoljstva u vaš život

Stres se lakše podnosi uz tehnike relaksacije

Modernom čovjeku gotovo je nemoguće izbjeći stres s kojim se susrećemo svaki dan – na poslu, u osobnim odnosima ili u problemima s financijama. Trčimo cijeli dan, moramo podići dijete iz vrtića, skuhati nešto, a u trenucima relaksacije opuštamo se s hrpom veša koji treba ispeglati.

Doista premalo vremena trošimo na sebe. I tako iz dana u dan. Iako smo svjesni da nakupljeni stres može dovesti do cijelog niza tegoba i bolesti - nalazimo razne izgovore i ne poduzimamo gotovo ništa da se rješimo stresa.

Možda je vrijeme da se to promijeni. 

Vrijeme je da nešto učinite za sebe
 
Vjerujemo da  ste sigurno barem jednom u životu osjetili simptome stresa – znojne dlanove, nervozu, grčenje u želucu ili pak ubrzan rad i preskakanje srca. Sretni ste ako ste te simptome osjetili jednom u životu, ali ako ih osjećate često, pogotovo ako ih osjećate svakodnevno – to je znak da pod HITNO morate smanjiti razinu stresa i posvetiti se sebi.
 
Relaksacijske tehnike izvrstan su način na koji možete eliminirati stres. Relaksacija ne predstavlja samo smirenje uma ili uživanje u nekom hobiju ili stvarima koje vas vesele već njen glavni cilj mora biti usmjeren smanjenju stresa i štete koju stres nanosi vašem tijelu. 
 
Vrlo je lako naučiti tehnike relaksacije, a najveća je njihova pogodnost što, kad ih jednom savladate, možete ih koristiti bilo gdje i u bilo kojem trenutku – pogotovo u trenucima u kojima imate osjećaj da vam je jednostavno – previše. Nađite neko mirno mjesto i posvetite tih desetak minuta sebi.
 
Dobrobiti tehnika relaksacije:
 
- usporavanje rada srca
 
- smanjenje krvnog tlaka
 
- usporavanje disanja
 
- povećanje krvnog protoka kroz vaše mišiće
 
- smanjenje mišićne napetosti i kroničnih bolova
 
- poboljšanje koncentracije 
 
- ublažavanje ljutnje i frustracije
 
- rad na samopouzdanju 
 
 
Tipovi relaksacije:
 
Medicinski stručnjaci, ali i stručnjaci komplementarne medicine sve više upućuju svoje pacijente na neke od tehnika kojima se može postići ili vratiti ravnoteža u stresni način života. Gotovo sve tehnike relaksacije uključuju prvo usmjeravanje pažnje na otklanjanje napetosti u tijelu i umu, a potom usmjeravanje pažnje na nešto što će vas umiriti. Postoje brojne tehnike relaksacije – autogeni trening, vizualizacija, progresivna relaksacija mišića, hipnoza, Tai chi, yoga, meditacija i masaža itd.
 
AUTOGENI TRENING
 
Ova tehnika relaksacije koristi i vizualnu imaginaciju i usmjeravanje pažnje na tijelo kako bi se smanjio stres. Kod autogenog treninga važne su riječi, sugestije, koje ponavljamo u svom umu kako bismo se relaksirali, smanjili napetost mišića i učinke koje stres ima na tijelo.
 
PROGRESIVNA RELAKSACIJA MIŠIĆA
 
Kod ove tehnike naglasak je na svjesnoj kontrakciji i potom svjesnoj relaksaciji mišića. Na taj način osoba postaje svjesnija fizičkih senzacija u svom tijelu.Jedan od načina progresivne relaksacije mišića uključuje kontrakciju i opuštanje svih mišića na tijelu, počevši od vaših nožnih prstiju pa sve do vrata i natrag. Mišići se kontrahiraju najmanje kroz pet sekundi i relaksiraju kroz desetak sekundi.
 
VIZUALIZACIJA
 
Kod ove relaksacijske tehnike, stvaraju se mentalne slike i osoba se u svom umu ili u emociji prebacuje u neko umirujuće, sigurno mjesto ili u istu takvu situaciju. Tijekom vizualizacije možete koristiti gotovo sva svoja čula, uključujući miris, unutarnji vid, zvukove i dodir. Na primjer, ako zamišljate kako se opuštate uz ocean, možete zamisliti i miris slane vode, zvukove udaranja valova i toplinu sunca na svom tijelu.  
 
Ksenija Bartolović, naša suradnica, autorica je ove vizualizacije koju bismo voljeli podijeliti s vama:
 
Obnovite svoju energiju
 
Izaberite mjesto gdje vas nitko neće ometati. Legnite na leđa u  što udobniji položaj ili pak sjednite ispruženih nogu i leđima naslonjeni na zid ili neku drugu plohu. Po želji možete zapalite jednu bijelu svijeću i/ili mirisni štapić.

Kada ste si odredili položaj i stvorili atmosferu, lagano zatvorite oči i pustite da vam se opusti svaki dio tijela, od očnih vijeđa, prsa, trbuha pa do nogu.

Potom svoj unutarnji pogled usmjerite prema sredini čela, tzv. unutarnjem oku. Kada ste potpuno opušteni započnite proces. Dok udišete zrak mislite na nešto što smatrate pozitivnim, opuštajućim, pa makar to bila i zelena livada s cvijećem.

Pri izdisaju misli usmjerite na sve ono negativno, ružno, depresiju, tugu ili bilo što drugo što smatrate negativnim.

Vježba je gotova kada vi to osjetite. Ako je izvodite pravilno, već nakon 10-15 minuta trebali biste se osjećati opušteno, poletno i puni energije.

Vježbu možete izvoditi koliko god često mislite da vam je potrebno.
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se