Advertisement
Medicina i farmacija

Što vam stomatolog može reći o zdravlju

Usna šupljina otkriva puno više no što možete zamisliti

Što vam stomatolog može reći o zdravlju

Posjet stomatologu nije važan samo zbog provjere stanja vaših zuba - on može otkriti i mnogo drugih podataka o vašem zdravlju. Kad otvorite usta kod stomatologa, to je slično kao da ste kod automehaničara podigli haubu i dali mu na uvid sve ispod nje.

Dobar stručnjak može čitati znakove koje šalju vaši desni ili  caklina. Ono što slijedi su najčešći poremećaji koje stomatolog može otkriti na pregledu.

Dijabetes

Oboljeli od dijabetesa najčešće imaju problem s bolestima zubnog mesa jer imaju smanjenu sposobnost obrane od mikroorganizana što rezultira infekcijama u usnoj šupljini. Dr. Sally Cram, stomatologija iz Washingtona, kaže kako su apscesi na zubnom mesu, oticanje, bolesti zubnog mesa koje ne reagiraju na uobičajenu terapiju i gubitak koštane mase znakovi koji upućuju na dijabetes.
 
Ako stomatolog primijeti takve simptome, savjetovat će vas da provjerite imate li dijabetes, a ukoliko to potvrdite, trebat ćete češće kontrolirati stanje usne šupljine kako bi se spriječile ili na vrijeme tretirale moguće infekcije. 

Karcinom usne šupljine
 
Prvi znak karcinoma usne šupljine su male crvene ili bijele lezije ili upale u ustima. Često se nalaze ispod jezika ili u stražnjem dijelu usne šupljine pa ih pacijenti teško primjećuju, a stomatolog će ih vidjeti na rutinskom pregledu. Zbog toga je važno redovito ići na preglede usne šupljine kako bi se potencijalne kancerogene lezije što prije uočile i tretirale. Ako sami primijetite takve lezije, bolna mjesta ili mjesta bez osjeta u ustima ili usnama, obavijestite svog stomatologa o tome pa će vas on nakon pregleda dalje uputiti.
 
Stres 
 
Iako toga možda niste svjesni, zbog stresa možete za vrijeme spavanja škrgutati zubima što dovodi do trošenja zuba. Stomatolog će to pregledom ili rentgenskom snimkom lako uočiti i preporučiti vam zaštitu za zube dok spavate. Osim stresa, uzrok škrgutanja može bit ii to što vam zubi ne liježu pravilno jedni na druge.
 
Prerani porođaj i mala porođajna težina
 
Postoje istraživanja koja pokazuju da su bolesti zubnog mesa, kao što je paradentoza, povezane sa malom porođajnom težinom djeteta i preranim porodom. Razlog tome je razvoj bakterija u ustima oboljelih pacijentica koje potiču proizvodnju prostaglandina – upalnih molekula koje mogu potaknuti prerani porođaj i ograničiti rast fetusa.
 
Potrebno je još istraživanja kako bi se pronašao najbolji način za preveniranje navedenih stanja. Svakako je poželjno da žene prije no što zatrudne ili što ranije u trudnoći provjere stanje zubnog mesa i počnu s liječenjem eventualnih problema što je ranije moguće.
 
Srčane bolesti
 
Upale zubnog mesa i rizik od srčanog i moždanog udara su povezani. Istraživači tog područja pretpostavljaju da je to zbog toga što upala u ustima promovira upalu u drugim dijelovima tijela, uključujući i arterije što povećava navedene rizike. Ukoliko imate obiteljsku povijest kardiovaskularnih bolesti, pobrinite se da vam je usna šupljina što zdravija. Pet minuta dnevno provedenih s četkicom i koncem za zube su dobar ulog u cjelokupno zdravlje.
 
Nadamo se da nemate niti jedan od ovih problema, ali za svaki slučaj redovito provjeravajte kod svog stomatologa te da svaki dan brinite o svojim zubima.
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se