Advertisement
Relaksacija i meditacija

Što se čita na plaži ove godine?

Lagano, zabavno štivo za vruće ljetne dane

Što se čita na plaži ove godine?

Nema ničeg boljeg od opuštanja na plaži s dobrom knjigom u ruci koju ćete „proždirati“ od prve do zadnje stranice. No koju knjigu ili knjige odabrati za odmor, to je pitanje na koje nema lakog odgovora jer ono što se nekom drugom svidjelo ne znači da će se i vama.

Zato smo vam mi odlučili pomoći u izboru. Pretežno smo se orijentirali na chic litt, ljubavne romane, povijesne romane trilere, te nešto fantazija i nadnaravnih romana. Ipak, ne vjerujemo da na plaži želite čitati klasična dijela svjetske književnosti ili pak stručnu literaturu, ako baš ne trebate. Zato, evo laganog i zanimljivog štiva. Nadamo se da ćete pronaći nešto za sebe i uživati.

Kerstin Gier: Svako rješenje ima svoj problem

Zamislile što bi se dogodilo kad bi vaša obitelj, prijatelji i poznanici znali što uistinu mislite o njima? Upravo se to dogodilo mladoj spisateljici ljubavnih romana Geni Thaler. Usamljena, bez dečka i upravo otpuštena s posla odlučuje zauvijek napustiti ljude oko sebe i piše oproštajna pisma svima koje poznaje i ne okoliša s istinom. Igrom slučaja. Geni će morati ostati gdje je a pisma će stići na odredišta i tako njezin život iz dana u dan činiti sve napetijim i zapetljanijim. Nije jednostavno izići na kraj s ljudima oko vas kad znaju što mislite o njima a upravo je takvih situacija prepun ovaj silno duhovit i zabavan roman. Ovaj je roman namijenjen svima koji se vole smijati ali i onima koji poput junakinje Gerri Thaller na život gledaju pesimistično i kojima će vratiti nadu u srca.

Carly Phillips: Srcolomac

Novinar Chase Chandler samac je i uživa u tome... sve dok mu za oko ne zapne očaravajuća crvenokosa djevojka.

Senatorova kći Sloane Carlisle koja ne želi igrati političke igre u glavnom gradu, dolazi u Yorkshire Falls kako bi riješila obiteljsku tajnu koja već puni novinske stupce. Sve što Chase mora učiniti kako bi dobio ekskluzivnu priču jest zaštititi je od nevolje.  Već je dovoljno teško biti tjelohranitelj ženi kojoj na čelu piše "želim se skrasiti" - zar uz to mora biti još i neodoljiva? Vječiti samac kojeg prati ugled srcolomca iznenada počinje razmišljati o ulasku u brak i zasnivanju obitelji. Što će biti potrebno da Sloane kaže riječ koja će najpoželjnijeg neženju u gradu pretvoriti u najprivlačnijeg supruga na svijetu?

Cecilia Ahern: Dar

Lou Suffern rado bi bio na dva mjesta u isto vrijeme. Njegova stalna bitka s vremenom vrlo je osjetljiva tema za njegovu suprugu i obitelj. Gabe je beskućnik koji sjedi ispred Louova ureda. Kad Lou pozove Gabea da uđe u ured, a i u njegov život, ovaj se mijenja na gotovo neopisiv način... Čarobna priča koja govori o važnosti vremena, ljubavi, prijateljstva, priča koja nas podsjeća na to koje su doista vrijede stvari u životu.

Što se čita na plaži ove godine?

Judith Mcnaught: Kraljevstvo snova

Oteta iz samostanske škole, tvrdoglava škotska ljepotica Jennifer Merrick neće se lako predati Royceu Westmorelandu, vojvodi od Claymorea. Poznat kao “Vuk”, već samim svojim imenom, vojvoda izaziva strah u srcima svojih neprijatelja. Ali ponosna Jennifer neće htjeti imati nikakvog posla sa silovitim engleskim ratnikom koji je drži zarobljenom, tim zgodnim vragolanom koji je bocka svojom napadnom bahatošću. Ona će odvažno prkositi njegovoj volji... do one noći kad je on privine u svoj snažni zagrljaj i probudi u njoj neodoljivu požudu. I najednom, Jenny će se zateći uhvaćena u zbunjujuću mrežu... zavodljivu, opasnu zamku ponosa, strasti, odanosti i neodoljive ljubavi.

Suzanne Enoch: Naputci o nedoličnom vladanju namijenjeni mladim gospođicama

Povijesni ljubić... Theresa Weller razumije se u pravila dobrog vladanja i autorica je knjiga u kojima upućuje mlade gospođice kako postati ugodne i omiljene u društvu. Pukovnik Bartholomew James osoran je i neosjetljiv muškarac te je potpuna suprotnost svemu što bi pravi gospodin trebao biti. No kad se Theresa i Bartholomew poljube ona više neće biti u stanju misliti ni o kome drugom.

Ako bi se držala naputaka koje sama piše trebala bi biti preko svake mjere ozlojeđena ponašanjem muškarca koji kaže sve što mu je na umu. Theresa žali što ne postoje naputci za pristup nekome kao što je Bartholomew. Zacijelo, uz tolik izbor pristalih, uljudnih udvarača, Theresa ne bi trebala čeznuti baš za njim. Unatoč svemu, ona ga poziva na ples i vožnju kočijom, a Bartholomew zna da je Theresi stalo do ugleda gospođice dolična ponašanja koji bi zbog ovog postupka mogao doći u pitanje. Ali isto tako Bartholomew odnedavno duboko u sebi zna i to da je upravo ona kadra raspaliti njegovu žudnju... i biti nedolična dama.

Kathleen E. Woodiwiss: Pepeo na vjetru

Ponosna južnjakinja Alaina MacGaren tijekom Američkog građanskog rata ostaje bez obitelji pa napušta dom prerušena u momka. Cole Latimer, Jenki plemenita srca obavlja dužnost kirurga u vojnoj bolnici i trudi se pomoći "momku" da prevlada nevolje. Njezina je maškarada uskoro otkrivena i nepravedno je optužena za teške zločine. Ona uz Coleovu pomoć, koju tvrdoglavo odbija, uspijeva prevladati sve nedaće. A što će se nakon svega dogoditi s njima... Hoće li se zauvijek razići ili je prst sudbine odredio drukčije?

Što se čita na plaži ove godine?

Antoinette May: Pilatova žena

Roman Pilatova žena priča je o jednoj privilegiranoj ženi, Isusovoj suvremenici, o njezinoj duhovnosti, seksu i braku. Glavni lik, četrnaestogodišnja Klaudija Prokula, živi sa svojim brižnim roditeljima, štuje božicu Izis i ima dar vidovitosti. Šest godina kasnije Klaudija se udaje za naočitog i ambicioznog Poncija Pilata, netom prije nego što njezina obitelj prestaje biti u milosti vlasti. Dok se Pilat bavi državnim poslovima, Klaudija provodi vrijeme sa svojom židovskom ropkinjom Rahelom, posjećuje svog ljubavnika, gladijatora Holtana, sudjeluje u gozbama u Herodovoj palači i prisustvuje Isusovu vjenčanju. Iako ima dar predviđanja budućnosti, Klaudija ne može spriječiti tragične događaje koje je predvidjela. Prvo je stoljeće bilo puno zaoštrenih političkih intriga, strastvenih rivalstava između obitelji, međusobnih potpora i udruživanja, mnogih ubojstava i složenih društvenih odnosa. U tom miljeu, Klaudija je primjer hrabre i odvažne žene-borca.

Bajam Ilkullu: Zapisi iz harema

Harem je pretežito mjesto radnje, susretanja i međusobnih odnosa sasvim solidne galerije likova, i muških i ženskih. No ako nas naslov navuče na raskoš, blještavilo i razuzdanost filmskih harema, nećemo u ovome tekstu naći očekivano. Spomenuti harem naime pripada jednom manje važnom veziru u vladi turskoga sultana, k tome već ostarjelom, a i pomalo čudnom, više ga zanimaju zvjezdoznanstvo i ezoterija nego čulni užici. No, kad smo već kod čulnih užitaka, ušavši ovim romanom u otomanski srednji vijek još ćemo nešto naučiti: nije harem bludilište, čemu nas je, primamo li površno ono što gledamo, naučio Hollywood. Harem je, naprosto, ženski dio kuće. U njemu žive žene, tu provode dan, uče, održavaju higijenu, kuhaju, i sve drugo. Naravno da se uz ostalo pripremaju i na ugađanje svom gospodaru, ali znade proći dosta vremena, pa i mjeseci i godina, da za tim uopće ne bude potrebe. Uz harem su, poslovima logistike i sigurnosti, vezani i muškarci i, opet, nisu to kao u filmovima otromboljeni eunusi opasani širokim zakrivljenim sabljama. Ljudi su to različitih porijekla i prošlosti, pretežno naravno vojničke, no takvu je prošlost imao svaki muškarac u Turskome Carstvu onoga doba. I sudbine žena raznolike su: neke je tu dovela sretna, a neke nesretna sudbina, neke su odvedene, neke su kupljene, neke su tu pak naprosto - našle posao.

Ildefonso Falcones: Fatimin dlan

Prošlo je sto godina otkako se ugasila posljednja muslimanska kraljevina Iberskoga poluotoka, Kraljevina Granada. Mauri su nakon osam stoljeća manjina, ekonomski potlačena, ponižena zbog svojih običaja i religije kojih se moraju odreći. Siti nepravdi, dižu bunu u gorju oko Granade protiv kršćana no taje borba neravnopravna.

Među pobunjenicima je i Hernando, sin Maurke i župnika koji ju je silovao. Mauri ga odbacuju zbog "nečista" podrijetla, a kršćani zbog naslijeđa njegove majke, Maurke. On traži slobodu i poštovanje, a oko sebe nailazi samo na brutalnost, nasilje i zlo. Jedina svjetlost u tom mraku bit će ljubav prema lijepoj crnookoj Fatimi. Kad buna bude ugušena, Hernando je prognan u prekrasnu Cordobu u kojoj se još osjeća dašak maurske prošlosti i tu bi htio početi novi život u borbi za skladan suživot dviju kultura...

Što se čita na plaži ove godine?

Aprilynne Pike: Čarolije

Drugi dio serijala o djevojčici Laurel koja otkriva da je vila. U drugom nastavku ona nastavlja obavljati svoju odgovornu zadaću zaštite dveri Avalona od neprijatelja, a da bi to mogla, mora posjetiti vilinsku školu u Avalonu gdje će naučiti pripravljati vilinske napitke te svladati ostale vještine zbog kojih su jesenske vile toliko cijenjene u vilinskom svijetu.

Laurel će svoju vjernost i pripadnost morati dokazati i jednom i drugom svijetu i ponovno biti prisiljena birati između Davida i Tamanija...

Jayne Ann Krentz: Usplamtjeli

Prije više od tri stoljeća, Nicholas Winters nepovratno je izmijenio svoj genetski ustroj u opsesivnom natjecanju s alkemičarem i utemeljiteljem Ezoteričnog društva, Sylvesterom Jonesom. Obojica muškaraca željela su kontrolirati svoje paranormalne sposobnosti, a njihove odluke ostavile su trag na njihove nasljednike, nagrađujući neke moćima koje nisu mogli zamisliti ni u snovima, a neke proklinjući na život ispunjen ludilom i halucinacijama.

Jack Winters, Nicholasov nasljednik, pati od noćnih mora i gubitaka pamćenja, a vjeruje da je to tek početak obiteljskog prokletstva Wintersa. Legenda kaže da mora pronaći Plamteću svjetiljku ili riskirati da se pretvori u čudovište. No, to ne može učiniti sam, potrebna mu je pomoć žene koja može čitati snosvjetlo svjetiljke... Jack je uvjeren da je privatna istražiteljica Chloe Harper žena koju traži. Njezin dar za pronalaženje predmeta i pristupanje energiji snova je ono što ih može spasiti, no iznenadna i moćna seksualna privlačnost prijeti da ih oboje preplavi. Opasnost ih okružuje, a Chloe ne treba dugo da pronače trag plamteće svjetiljke. I dok joj se ona i Jack približavaju, sirova snaga koja čuči u njoj prijeti da ih odnese u vrtlogu paranormalnih moći...

Tess Gerritsen: Harem mrtvih duša

Nebrojene godine, savršeno uščuvana mumija ležala je zaboravljena u prašnjavom podrumu muzeja. Iznenadno otkriće te mumije istodobno je važan događaj ali i tajna koja privlači pozornost. Nazvana Madam X, mumija - prema svemu sudeći, drevna egipatska rukotvorina - čini se božjim darom instituciji koja se bori s financijskim poteškoćama.

Ali mrtvozornica Matira Isles ubrzo otkriva sablasnu poruku skrivenu u lešu - zaprepašćujući dokaz daje ova stoljećima stara relikvija zapravo žrtva umorstva suvremenog doba. Za Mauru i Jane Rizzoli, istražiteljicu u odjelu za umorstva Bostonske policije, ovaj forenzički dokaz je nepogrešiv, a njegove implikacije zastrašujuće. A kad u skrivenim zakucima muzeja budu otkriveni sablasni ostaci još jedne žene, postat će jezovito jasno daje manijak na slobodi - i da ih izaziva.

 Što se čita na plaži ove godine?

Sara Gruen: Voda za slonove

Jacob Jankowski napustio je svoj dotadašnji život, uskočio u prvi vlak koji je prolazio mjestom i dospio ravno u svijet čudaka i izopćenika, a njegov novi dom – Cirkus braće Benzini – istodobno će postati njegov spas i pakao na zemlji.

Za studenta veterinarskog fakulteta, na korak do diplome, posao u cirkusu naći će se bez problema, ali preživjeti tijekom američke Velike depresije, gostujući svaki dan u drugom gradu, neće biti jednostavno. Kroz njegovu brigu za životinje, jedna članica cirkusa posebno će mu prirasti srcu – slonica Rosie, koju zbog njezina odbijanja bilo kakvog oblika suradnje s ljudima, dotad nitko nije uspio dresirati. No zbog svoje osjećajnosti i dobrote, Jacob će se naći na meti nasilnog i okrutnog dresera životinja, Augusta. Problemi s Augustom postat će još veći kada se zaljubi u njegovu prekrasnu ženu, Marlenu, koja je također bezbroj puta iskusila snagu bijesa svojeg supruga. Veza koju će uspostaviti Jacob, Marlena i Rosie bit će prepuna ljubavi i povjerenja te će naposljetku postati njihova jedina nada za opstanak.

George R. R. Martin: Igra prijestolja

(Prvi nastavak trilogije: Pjesma leda i vatre)

Eddard Stark danas je Knez Sjevera i vladar Oštrozimlja, no prije petnaest godina kao mladić svoj je mač stavio u službu Roberta Baratheona, brata po oružju i nesuđenog muža njegove mlađe sestre Lyanne. Kada su Lyanna i Eddardov stariji brat Brandon pogubljeni po naredbi Ludog Kralja Aerysa II, dvojica tek stasalih mladih plemića podigli su ustanak koji je prerastao u najkrvaviji građanski rat koji je Sedam kraljevstva ikada vidjelo.

Robert Baratheon sada sjedi kao kralj na samotnom Željeznom prijestolju, okružen ljudima kojima ne može vjerovati, njegova jedina prilika da nastavi sa svojim bezbrižnim životom suverena je da nagovori Eddarda da napusti svoj zamak Oštrozimlje i krene s njim na dvor u Kraljev grudobran kao Namjesnik, njegova desna ruka i upravitelj Sedam kraljevina. Rastrgan između obveze prema starom suborcu, prijatelju, kralju i ljubavi spram svoje brojne obitelji, Eddard će, kao uvijek kad je u pitanju dužnost i čast imena Stark, izabrati opasniji put…

Što se čita na plaži ove godine?

Napomena: Svi opisi knjiga preuzeti su od izdavača ili distributera spomenutih knjiga

www.zena.hr

 

 

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se