Unesite zadovoljstvo u svoju kuhinju i otputujte u London

Što jesti kod reumatoidnog artritisa?

Borovnica štiti, a aloe vera stimulira sintezu kolagena – preporuka dr. sc. Darije Vranešić Bender našem čitatelju

Ovo je opis
Objavljeno: 26.09.2011.


Našeg čitatelja Marijana, bivšeg aktivnog biciklistu, koji pati od reumatoidnog artritisa, zanimalo je kakva bi prehrana mogla povoljno djelovati na ublažavanje simptoma ove neugodne autoimune bolesti. Kako bismo mu mogli dati što detaljniji i stručniji odgovor, za pomoć smo se obratili Nutricionističkom timu Vitaminoteka i dr. sc. Dariji Vranešić Bender koja je Marijanu dala iscrpan odgovor.  

Poštovana,
Prije pola godine mi je dijagnosticiran reumatoidni artritis i liječnik je prepisao Decortin 10mg ujutro i Methotrexate 5mg 1x tjedno. Uz to pijem i ibuprofen prema potrebi i još uvijek mi nije dobro. Zglobovi na rukama i koljenima su mi strašno natečeni i bolni, rame bolno, posebno kada ujutro ustanem iz kreveta i zbog stalne boli nemam više volje ni za što. Da napomenem, radim kao vodoinstalater, a godinama sam se bavio biciklizmom. Možete zamiliti kako mi je teško na poslu, a na bicikl nisam sjeo više od godinu dana. Čitao sam o prehrani koja se preporučuje kod reumatoidnog artritisa, izbjegavanje mlijeka i mliječnih proizvoda i slično, ali  do sada se još nisam odlučio na taj korak. Zanima ima li u tome istine i koja se hrana preporučuje oboljelima od reumatoidnog artritisa. Hvala na pomoći.
Marijan Brbić, 43 godine
 
 
Odgovor dr.sc. Darije Vranešić Bender
 
Poštovani,
Isplati se pokušati s dijetom koja je siromašna mesom i mesnim prerađevimama te mlijekom i mliječnim proizvodima. Pritom te namirnice treba zamijeniti dobro planiranom semivegetarijanskom dijetom bogatom raznovrsnim žitaricama, mahunarkama, voćem, povrćem, visokovrijednim biljnim uljima poput maslinovog i bučinog  te obiljem ribe.
 
U svrhu postizanja zadovoljavajuće antioksidativne aktivnosti, potrebno je povećati unos voća i povrća. Antioksidansi, vitamini, minerali, te omega-3 masne kiseline ukoliko se redovito konzumiraju, u određenom opsegu će zaštititi lokomotorni sustav. Bioaktivni nutrijenti porijeklom iz bobičastog voća poput borovnica, ribizla, ogrozda, brusnica, goji bobica  i trešanja štite kolagen, važnu proteinsku gradivnu komponentu kostiju,mišića, tetiva i zglobova, koja tijelu osigurava čvrstoću,  snagu i gipkost. Nije naodmet napomenuti  kako su nedavna istraživanja otkrila da aloe vera snažno stimulira sintezu kolagena pa tkivo postaje snažnije i otpornije.
 
S obzirom na manjkavost uobičajene prehrane, često može biti od koristi dodatak  viših doza vitamina i minerala (posebice vitaminima B skupine, C, D i E vitaminom, cinkom, selenom, magnezijem i  željezom), hondroitinom, glukozaminom te aminokiselinsko-enzimskim mješavinama. Imunološka zbivanja uslijed upalnih i degenerativnih promjena, može se uvelike  modulirati uzimanjem  omega 3 masnih kiselina u vrlo visokim dozama (čak i do 6 g dnevno) i enzima koji su prema nekim studijama pokazali snažan potencijal za smanjenje upale (do čak četiri puta) i poticanje stvaranja glukozamina u tijelu. Kod potporne terapije reumatoidnog artritisa povoljno djelovanje pokazali su i dodaci prehrani na bazi gama-linolenske kiseline (GLA) te ljekovita biljka Boswelia serrata i astaksantin.
 
Dr. sc. Darija Vranešić Bender
 
 
 
Naturala.hr brine za vas - svoja pitanja, i nutricionističkom timu Vitaminoteka i svim ostalim našim stručnjacima, možete postaviti u rubrici Pitajte našeg stručnjaka gdje vas savjetuje cijeli tim liječnika, homeopata, psihologa, fitoterapeuta i nutricionista...
 
 

 

Naturala.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Nokia | Twitter | Facebook

Komentari
Da biste mogli komentirati članke morate biti registrirani korisnik. Registrirajte se ovdje.

Hrana kao lijek

Domaći gusti sok od
Ekološko voće u tili se čas može pretvoriti u ukusan sok koji... više
 
Može li se živjeti
Prije 199 dana Znamo da se trebamo hraniti zdravo, no umjesto da otkrijemo kako, vrlo... više
Sirup od bazge
Prije 225 dana Receptura za sirup od bazge... više

Zdravo & fino

Posjetite Istru i Dane
Na predstavljanju manifestacije Dana istarskih šparuga sudjelovali su chef Mate Kijo Jelovac... više
 
Iskušajte delicije makedonske kuhinje
Prije 12 dana Od 15. do 19. travnja u Restoranu Tiara održava... više
Beograd i Zagreb za
Prije 38 dana U restoranu Tiara zagrebačkog hotela Aristos jučer je predstavljena Gastronomska scena grada... više

Mršavljenje

Recenzija: Paprena dijeta
Prijavi se za recenziju jer ćeš možda baš ti postati jedna od... više
 
Paprenom dijetom zapaprite kilogramima
Prije 19 dana Paprena dijeta sadrži sinergiju visoko potentnih prirodnih i zdravih sastojaka koji učinkovito... više
Kako izgubiti kilograme nakon
Prije 222 dana Doktorica Khandee Ahnaimugan otkriva tajne koje bi svaka žena iznad 40-e morala... više
Kupujem livade i oranice u Virju u prdjelima zvan...
20.04.2015. | 14:17 | by Podravac1
Da li netko od vas ovdje pati od tjeskobe, pretjerane bri...
14.03.2014. | 19:21 | by Indigont
Kolumne
Vaši članci
Pošalji svoj tekst i objaviti ćemo ga na portalu u rubrici Vaš kutak
pogledaj sve
Naturala Anketa

Jutro ne mogu zamisliti bez: