Zeleni Uskrs

Što je Uskrs bez (punjenih) jaja?

Jaja su jedan od simbola Uskrsa i proljeća, a predstavljaju i glavnu namirnicu na blagdanskom stolu

Što je Uskrs bez (punjenih) jaja?
 

 

 

Uskrsno je vrijeme nezamislivo bez jaja, bilo u košarici s pisanicama ili onih na blagdanskom tanjuru. Ako ste se već zasitili običnih tvrdo kuhanih jaja, isprobajte ih u punjenoj verziji s različitim inačicama nadjeva – osnovu čine žumanjci pomiješani s vrhnjem, majonezom, sirom, šunkom, crvenom paprikom.... Varijacija je mnogo, zato predlažemo da eksperimentirate i pronađete svoju omiljenu kombinaciju, a možda to bude baš koji od sljedeća dva recepta – punjena jaja s avokadom ili jaja sa šparogama. 

Avokado u središtu


Napravljena s avokadom umjesto majoneze, ova zdravija verzija punjenih jaja jednako je kremasta i neodoljiva poput onih klasičnih. Pospite s malo kopra i paprike za ukras i poslužite na zadovoljstvo vaših ukućana!

Sastojci


- 4 tvrdo kuhana jaja
- pola avokada
- 1/2 čajne žličice senfa
- 1/4 čajne žličice soka od limuna
- sol i papar (po ukusu)
- kopar (po ukusu)
- crvena paprika u prahu (za dekoraciju)

Priprema

Prerežite tvrdo kuhana jaja na pola. Odvojite žumanjke od bjelanjaka i ubacite žumanjke u zdjelu.

Dodajte usitnjeni avokado, senf, sok od limuna, sol, papar i kopar.

Pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete kremastu smjesu. Prema želji možete je izmiksati u blenderu.

Ispunite bjelanjke dobivenom smjesom pomoću žlice ili slastičarske vrećice. Ukrasite paprikom.

Šparoge na vrhu

Šparoge su još jedna popularna namirnica kad je riječ o uskršnjem blagdanskom stolu. Poznate su kao afrodizijak, ali i kao niskokalorični obrok bogat antioksidansima. Za što bolji okus, tajna je u kratkoj termičkoj obradi – bit će vam potrebno samo tri do pet minuta kuhanja ili pirjanja. 

Sastojci

- 6 tvrdo kuhanih jaja
- 12 šparoga
- 2 žlice majoneze
- 1/2 čajne žličice Dijon senfa
- 2 mlada luka, sitno sjeckana
- 1/4 čajne žličice soka od limuna
- 1/2 žličice soli
- 1/2 čajne žličice crnog papra
- 1 žlica sjeckanog vlasca (za dekoraciju)

Priprema

Uklonite tvrdi kraj donjeg dijela stabljike i odrežite vrhove šparoga.

Vrhove šparoga prokuhajte u vreloj vodi u koju ste dodali malo soli 3-4 minute. Izvadite ih i stavite na stranu za dekoraciju.

U istoj vodi kuhajte ostatak šparoga, oko 5 minuta. Izvadite ih i kratko uronite u hladnu vodu, a zatim ih osušite na kuhinjskom papiru i sitno narežite.

Prerežite kuhana jaja na pola i uklonite žumanjke.

Stavite žumanjke u zdjelu sa sjeckanim šparogama, majonezom, mladim lukom i senfom. Po ukusu dodajte sol i papar i dobro promiješajte. Ako želite finiju smjesu, izmiksajte u blenderu.

Stavite smjesu u slastičarsku vrećicu i napunite bjelanjke jaja. Na sredinu svakog jajeta položite vrh šparoge i pospite nasjeckanim vlascem.

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se