Advertisement
Komplementarna medicina

Kako CAM pomaže u liječenju organizma?

Komplementarna i alternativna medicina (CAM) termin je koji opisuje široki spektar različitih vrsta liječenja i metoda koje mogu potpomognuti konvencionalno liječenje

Kako CAM pomaže u liječenju organizma?

Glavni cilj konvencionalne medicine je pronaći fizički izvor problema neke bolesti i zatim ga izliječiti. Za razliku od klasične, komplementarna medicina čovjeku pristupa na drugačiji način, uvažavajući i fizičku, ali i njegovu emotivnu, psihičku, duhovnu, mentalnu stranu te uzimajući u obzir gene, čimbenike okoliša i socijalni moment.

Praktikanti komplementarne medicine gledaju na čovjeka kao na cjelovito biće imajući na umu da upravo to da neravnoteža u organizmu može nastati zbog  niza različitih faktora, od koji su fizički faktor samo jedan.

Komplementarna medicina nije alternativna, nije alternativa klasičnoj medicini, ona podrazumijeva kombinaciju tih dviju vrsta liječenja i ne smatra se zamjenom za klasično liječenje, nego nadopunom. 
 
Koje su vrste komplementarne medicine?
 
National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM) klasificirao je vrste komplementarne medicine u pet skupina:
 
1. Komplementarni medicinski sistemi – bazirani na teoriji, praksi i znanstvenim dokazima o djelotvornosti. Tu spadaju HOMEOPATIJA, NATUROPATIJA, TRADICIONALNA KINESKA MEDICINA i AYURVEDA.
 
2. Biološke metode – koje uključuju prirodne tvari kao što su ljekovito bilje, hrana, vitamini i minerali u koje spadaju FITOTERAPIJA, AROMATERAPIJA i NUTRICIONIZAM
 
3. Energetska medicina – uključuje korištenje energije u svrhu poboljšanja zdravlja. Ovdje spadaju bioenergetske metode, Reiki i neke druge energetske tehnike.
 
4. Manualna medicina temelji se na manipulaciji jednog ili više dijelova tijela. Tu su uključene MASAŽE, OSTEOPATIJA, FIZIKALNE TERAPIJE, KIROPRAKTIKA i REFLEKSOTERAPIJA.
 
5. Tehnike relaksacije i duhovnog rasta predstavljaju cijeli niz tehnika i uključuju MEDITACIJU, DUBOKU RELAKSACIJU, VIZUALIZACIJU, MOLITVU, YOGU i HIPNOTERAPIJU. 
 
Postoje velike razlike u granama komplementarne medicina, ali zajedničko svim metodama i tehnikama je slijedeće:
 
- žarište interesa je kompletna osoba sa svim njenim segmentima – fizičkim, emotivnim, mentalnim i duhovnim
- veliki naglasak je na prevenciji bolesti
- tretmani su individualizirani
- tretmani su bazirani na rješavanju uzroka bolesti, a ne samo simptoma
- tretmani pomažu vratiti prirodnu ravnotežu u tijelo 
 
Izvor: The National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM)
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.
  • Kako CAM pomaže u liječenju organizma?- komentira Emilet Emilet
    zanimljiv ?lanka, sviđa mi se...
  • Kako CAM pomaže u liječenju organizma?- komentira MISLAV MISLAV
    Pozdravljam cijenjenu ekipu site-a! Ako bude kakve potrebe za suradnjom po to?kma 3,4,5, stavljam se na raspolaganje. Apsolutno sam ZA za sadržaje ovog site-a. Uskoro stiže registracija i za moju udrugu(ne istu, kompatibilnu baš po 3-4-5) stoga se otvaraju mnoge mogućnosti suradnje. Srda?an pozdrav, Mislav

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se