Advertisement
Mršavljenje

Što Europa kaže o debljini?

Zašto Hrvati ne mogu potpisati peticiju Europske građanske inicijative za zdraviju Europu i smanjenje broja pretilih europskih građana

Što Europa kaže o debljini?

Europski dan debljine (European obesity day), koji se održava svaku treću subotu u mjesecu svibnju,  ima za cilj podizanje svijesti građana o debljini ističući da je debljina prvenstveno zdravstveni, a ne estetski problem.Cilj je motivirati građane Europe da učine potrebne preinake u stilu života kako bi se poboljšalo njihovo zdravlje i izbjegli rizici od visokog krvnog tlaka, kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa, karcinoma, moždanog udara, osteoartritisa i respiratornih bolesti. U Hrvatskoj se smatra da čak 67% naših građana ima prekomjernu težinu.  

Hrvati ne mogu potpisati peticiju 
 
Rado bismo vas pozvali da potpišete peticiju Europske građanske inicijative kojom se pozivaju potpisnici da zajedno sudjeluju u stvaranju zdravije Europe – ali to nažalost ne možemo učiniti jer je možete potpisati jedino ako se želite lažno deklarirati kao Slovenac, Portugalac ili Poljak. 
 
Naime, iako smo u Hrvatskoj prošloga tjedna i ovoga vikenda imali velike i vrijedne akcije kojima se obilježavao Europski dan debljine – Hrvati još uvijek ne mogu biti potpisnici ove peticije, jer pogađate, nismo u Europskoj uniji. 
 
Možda je ovo prilika za poziv da Europska unija skine ekskluzivu s peticije i dopusti i članicama koje su u procesu pristupanja da dignu svoj glas za zdraviju Europu.
 
Peticijom se od vodećih institucija traži podizanje građanske svijesti o debljini, stalna edukacija, naglašava se važnost uvođenja promjena i životnih navika potrebnih za gubitak kilograma kao i aktivnije uključivanje šire društvene i medicinske zajednice.  
 
Stop yo-yo!
 
Moto ovogodišnjeg Europskog dana debljine bio je „STOP YO-YO!“
Yo-yo efekt je začarani ciklus gubitka i ponovnog vraćanja kilograma koji se može izbjeći usvajanjem zdravih životnih navika, a ne držanjem raznoraznih dijeta. 
Dobro osmišljena prehrana i prekidanje sjedalačkog načina života zasigurno je jedan od načina na koji se yo-yo efekt može spriječiti. 
 
Žustra rasprava na panel tribini
 
Nizom aktivnosti, Udruga za prevenciju tjelesne težine,  Gradski ured za zdravstvo i branitelje i Hrvatsko društvo za debljinu, priključili su se Europi i time dokazali da nismo samo zaslužili da postanemo njen dio prema političkim principima, već i prema svijesti naših građana.
 
U organizaciji Udruge za prevenciju prekomjerne težine, 15.05.2011. održana je Panel tribina na temu Stop yo-yo! na kojoj je dvadesetak eminentnih hrvatskih stručnjaka iznosilo svoje stavove vezane uz debljinu kao zdravstveni problem. Na tribini koju je vodio prof.dr.sc. Mirko Koršić, endokrinolog i predsjednik Hrvatskog društva za debljinu, u vrlo žustroj raspravi svih sudionika,  kao jedan od glavnih zaključaka nametnuo se onaj o važnosti multidisciplinarnog pristupa ovom problemu.
 
Uključivanje medicinskih stručnjaka, psihologa, nutricionista, kineziologa te usvajanje zdravih životnih promjena nužno je za regulaciju tjelesne težine kod pretilih osoba. Mnogo se pričalo i o zakonskoj regulativi i tržištu dodataka prehrani -  onim djelotvornim i onima koji su čista prevara.  
 
Strategija okrenuta pojedincu nedjelotvorna
 
Problem debljine nije problem pojedinca već društva u cjelini, tako da je nužna promjena društvene svijesti o debljini i posebno edukacija naših najmlađih među kojima se ovaj problem sve izraženije javlja.
 
Sve je više pretile djece u vrtićima, osnovnim i srednjim školama i i nužno je i djecu i roditelje educirati o važnosti zdravih navika i zdravoj prehrani- također je jedan od zaključaka tribine. 
 
S Cvjetnog nas u subotu nije otjerala kiša
 
Unatoč prognozi meteorologa da je moguća kiša i u prijepodnevnim satima, veliki događaj povodom Europskog dana debljine 21.05.2011. na Cvjetnom trgu u Zagrebu, ipak se održao na sreću i zadovoljstvo svih sudionika kao i same predsjednice Udruge za prevenciju prekomjerne težine, Sonje Njunjić, koja je događaj vodila.
 
Osim što su građani grada Zagreba na Cvjetnom trgu u subotu mogli izmjeriti vrijednosti krvnog tlaka i saznati vrijednosti šećera u krvi te dobiti savjet liječnika mogli su i pratiti zanimljiv program na pozornici, kao i poslušati savjete liječnika, nutricionista, kineziologa te svih društava i udruga koje u svojim aktivnostima imaju za cilj podizanje svijesti građana o važnosti brige za svoje zdravlje.  
 
Poseban je naglasak bio na uključivanju tjelesne aktivnosti te su građani Zagreba mogli pratiti i sudjelovati u pješačenju do Cmroka s grupom za norodijsko trčanje i pješačenje, ali i vježbati Tai Chi, vježbati s dijabetičarima i isprobati vježbe za zdravlje kostiju. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se