Zdravlje žene i muškarca

Starije pretile žene kandidati za žučne kamence

Žene starosti iznad 60 godina, s prekomjernom težinom i visokim udjelom kolesterola u prehrani, najčešće oboljevaju od žučnih kamenaca

Starije pretile žene kandidati za žučne kamence

 Žučni mjehur ili žučna vrećica je organ smješten ispod jetre koji pohranjuje i koncentrira žuč stvorenu u jetri. Žuč pomaže u probavi i emulgiranju masti, a sastoji se od žučnih soli, bilirubina, elektrolita, kolesterola i drugih lipida te produkata metaboličke razgradnje koje žuč ispušta u dvanaesterac. 

Ako je žuč prezasićena kolesterolom, koji je glavni sastojak većine žučnih kamenaca, može doći do stvaranja kamenaca. Nakon što se početno stvorila jezgra, kamenac može dalje rasti uz izazivanje upale u žučnom mjehuru koja pak pogoduje daljnjem rastu.

Žučni kamenci mogu varirati od veličine pijeska ili šljunka pa sve do veličine golf-loptice. Kod nekih se osoba pojavljuje samo jedan žučni kamenac, dok se kod drugih osoba razvija njih mnogo.
 
Faktori koji povećavaju rizik za nastanak žučnih kamenaca su:
 
- ženski spol
- starost iznad 60 godina
- prekomjerna težina ili pretilost
- trudnoća
- velik udio kolesterola u prehrani
- smanjen unos vlakana u prehrani
- genetska predispozicija
- prebrzo mršavljenje
- lijekovi koji smanjuju razinu kolesterola
- hormonska terapija
 
 
Izvor: Natural Medicines Comprehensive Database
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.