Advertisement
Medicina i farmacija

Sram na Dan mimoza - smrt se može spriječiti

Doc.dr. Mladen Smoljanović vezano uz smrti žena oboljelih od raka maternice kaže: Mene je sram, a Vas !?

Sram na Dan mimoza - smrt se može spriječiti
Zdravlje svih, osobito zdravlje žena, majki, baka, supruga, kćeri, sestara,  nema cijene.
Svaka akcija za očuvanje zdravlja neupitne je vrijednosti. Nijedan utrošen cent nije uzalud utrošen. Sve pohvale svima za svaki napor i trud.
 
Prođe i Dan mimoza. Nadam se da će poruke i savjeti trajati mnogo dulje od grančice lijepe mimoze. 
Zapamtili smo ono bitno što se tiče raka vrata maternice. Ta opasna bolest nije nepobjediva.
Dapače! 
 
Davno sam čuo kao student medicine, a danas sam pred kraj aktivnog radnog vijeka: 
„Svaka umrla žena od raka vrata maternice je sramota !“
 
Prošle godine na predavanju u Splitu otkrivač papiloma virusa i pronalazač cjepiva protiv papiloma virusa, nobelovac Harald zur Hausen je na upit slušatelja odgovorio da je danas u Svijetu, osobito u razvijenoj Europi, sramota da ijedna žena umre od raka vrata maternice, pogotovo kad postoji učinkovito cjepivo. Međutim, dr Harald zur Hausen je naglasio da pored cjepiva i dalje edukacija žena i redoviti ginekološki pregledi s PAPA testovima moraju ostati prvo sredstvo borbe protiv raka vrata maternice! 
 
Opravdano je upitati: a čija je to sramota?
 
Obično se odgovara svih onih koji su vinovnici nastanka raka vrata maternice. Krivica je žene i njezinih partnera, škole zbog nedovoljne edukacije, roditelja zbog slabog odgoja i nadzora, crkve zbog nedostatne ćudoredne poduke, sustava zdravstva zbog nedostatnog nadzora, nikakve prevencije i slabog liječenja.
 
Kad su tako svi krivci to se praktično pretvori u stanje da  nitko ne snosi odgovornost i nikoga nije sram. 
 
Ostaje samo da je jedna žena  manje među nama. Njezin nedostatak preboljet će i njezina obitelj. Reći ćemo,  nije trebala umrijeti. Sjetit ćemo se nje dok gledamo mimozu u vazi, simbol buđenja novog proljeća kojeg ona više neće dočekati.
 
Pa koliko je takvih života koji ne mogu čekati novo proljeće?  Koliko je takvih žena čija je smrt sramota? Koliko je takvih zbog kojih se moramo sramiti i zbog kojih moramo uraditi sve da se više ne sramimo?
 
 
U razvijenoj Europi prema posljednjim podacima za 2009/10. godinu  u 32 zemlje Europe s cca 260 milijuna stanovnica umrlo je 11.374 žena (slika 1)
 
 
Sram na Dan mimoza - smrt se može spriječiti 
Slika 1.
 
 
Najmanje se moraju sramiti Maltežani, Talijani, Ciprani, Finci, Islanđani  koji imaju najmanju smrtnost, a najviše siromašni Rumunji, Moldavci, Srbi. 
 
U Hrvatskoj se moramo sramiti zbog 114 umrlih žena u 2009. godini. Neki bogatiji od nas moraju se više sramiti, pa i naši susjedi Slovenci.
 
Sramota je još veća za smrti mladih žena. Uz današnja saznanja, obrazovanost, dostupnost zdravstvene zaštite stvarno je velika sramota da umiru žene u dobi ispod 45 godina. Nažalost, to se zbiva i u mnogo bogatijim zemljama od Hrvatske (slika 2)
 
 
Sram na Dan mimoza - smrt se može spriječiti
Slika 2.
 
 
 
U Hrvatskoj se još ne trebamo toliko sramiti za smrtnost žena do 65 godina. Stopa našeg srama s 52 umrle žene je još uvijek ispod europskog prosjeka (slika 3).
 
Sram na Dan mimoza - smrt se može spriječiti
Slika 3.
 
 
Međutim, sav naš relativno mali sram kvarimo kod žena starijih od 65 godina. Tada nam sram raste iznad europskog prosjeka ( slika 4). Viši stupanj srama od nas imaju samo zemlje u tranziciji. Ne može nam biti utjeha što se mnogo bogatiji od nas također srame. Naš sram svejedno stoji!
 
 
Sram na Dan mimoza - smrt se može spriječiti
 Slika 4.
 
 
 
Što možemo uraditi da bi se makar manje sramili?
 
Pogledajmo stanje po županijama u Hrvatskoj. U kojoj se županiji zbog ukupne smrti 114 žena u 2009. godini najviše  i najmanje sramimo (slika 5).
 
 
Sram na Dan mimoza - smrt se može spriječiti
Slika 5.
 
 
Brođani se uopće ne bi trebali sramiti da su jednu ženu uspjeli izvući iz zagrljaja smrti ! 
Kako su uspjeli sve ostale otrgnuti smrti, a nju jednu ne? Zašto se oni moraju mnogo manje sramiti od svojih slavonskih susjeda i drugih Hrvata? Što su to u Slavonskom Brodu uradili pa se gotovo ne trebaju sramiti? 
 
Nisam pročitao, nisam našao u brojnim izvješćima sa dana mimoze ni slova, a volio bih znati pa da se svi manje sramimo. Uz Brođane, najmanje se srame Zagrepčani što je očekujuće obzirom da je to ipak metropola. 
 
Zašto se Bilogorci, pa Osječani i Koprivničanci značajno više srame? Znaju li oni zašto su njihove žene u značajno većem broju umrle u odnosu na Brođanke i Zagrepčanke? 
 
Zašto nam to netko ne kaže, pa de se manje sramimo i prestanemo sramiti kada je smrt od raka vrata maternice dokazano i potvrđeno od najviših autoriteta iz svih dijelova svijeta SRAMOTA !
 
Učinimo nešto dok gledamo lijepu mimozu da se više ne sramimo!
 
 
 
 

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se