Advertisement
Medicina i farmacija

Redoviti pregledi sprečavaju rak dojke

Hrvatska je Danom narcisa još jednom pozvala na podizanje svijesti o važnosti kontrolnih pregleda i samopregleda

Redoviti pregledi sprečavaju rak dojke

24. ožujka Hrvatska je obilježila Dan narcisa, javnozdravstvenu humanitarnu akcija čiji je cilj prevencija i rano otkrivanje karcinoma dojke. Akcija Dan narcisa, koju su zajednički organizirali Hrvatski forum protiv raka dojke Europa Donna Hrvatska i Gradski ured za zdravstvo i branitelje Grada Zagreba, svojim je središnjim događanjem na Trgu Petra Preradovića još jednom pozvala na podizanje svijesti o važnosti redovitih samopregleda, ali i redovitih mamografskih i ultrazvučnih pregleda.

U sklopu akcije na Trgu Petra Preradovića narcise su prodavali i predsjednik Republike Ivo Josipović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i pomoćnik ministra zdravlja Luka Vončina.

Naturala.hr vas podsjeća na preporuku liječnika kako bi sve žene trebale obilježavati Dan narcisa barem jednom mjesečno – tijekom redovitog samopregleda dojke.
 
Priroda ljudskog roda je takva da se ne želimo opterećivati stvarima za koje mislimo da nas se ne tiču. Većina žena je čula za tu kobnu bolest rak dojke koja pogađa naš rod, ali vjerojatno misli da se to uvijek dešava nekom nepoznatom. Drugim riječima, ne doživljavamo te stvari dok nam se ne dese – a tada već može biti prekasno.
 
Ključ borbe protiv raka dojke je osvještavanje da je to najčešća zloćudna bolest kod žena i da se može javiti u svim dobnim skupinama. Ranim otkrivanjem ove bolesti drastično se povećava uspješnost njenog liječenja, a to se postiže jedino redovitim pregledima.
 
Kao i ostali oblici raka, rak dojke je nakupina ˝podivljalih˝ stanica u žljezdanom tkivu dojke koje se neprestano i ubrzano umnožavaju uništavajući pritom okolno tkivo. Rak dojke se, nakon kardiovaskularnih bolesti, nalazi na drugom mjestu uzroka smrti. Učestalost javljanja ove bolesti je 9-11 % što znači da pogađa svaku 9. odnosnu 11. ženu u populaciji. 
 
Stopa obolijevanja od raka dojke u stalnom je porastu. U Hrvatskoj se svake godine javlja oko 2100 novih slučajeva, a godišnje od nje smrtno strada čak 900 žena. Premda prevladava kod žena, ova se bolest može javiti i kod muškaraca, doduše vrlo rijetko, točnije u 1 % svih karcinoma. 
 
Ulaskom zloćudnih tumorskih stanica u limfu ili krvne žile, iste se uključuju u cirkulaciju te na taj način postoji mogućnost stvaranja metastaza u zdravim dijelovima tijela. Ovim putem kasno otkriveni tumor može zahvatiti cijeli organizam što dodatno otežava njegovo uklanjanje. Približno 50 % bolesnica razvije metastatsku bolest, koja je u pravilu neizlječivo stanje.
 
Porast ove bolesti kod žena povezuje se i s raznim vanjskim faktorima koji štetno utječu na zdravlje organizma i tako potpomažu njen razvoj. To su: pretilost, fizička neaktivnost, nezdrava prehrana, pušenje, alkohol i razne hormonske terapije. 
 
Rak dojke je u početnom stadiju razvoja u pravilu asimptomatska bolest i obično se otkrije slučajno, pri rutinskom pregledu kojeg treba obavljati redovito. Ranim otkrivanjem raka dojke prognoza bolesti značajno se poboljšava. Preporučuje se svim ženama starijim od 50 godina da redovito, jednom godišnje, odu na mamografski ili ultrazvučni pregled dojke.
 
Znakovi upozorenja za rak dojke:
 
• Kvržica ili zgušnjavanje tkiva u dojci ili ispod pazuha
• Promjena veličine ili oblika dojke
• Ugrušak krvi ili bistra tekućina koja se javlja iz bradavice
• Promjena izgleda kože dojke ili bradavice (jamice, ljuskasta koža, upala)
• Crvenilo kože dojke ili bradavice
 
Ovi znakovi upozorenja mogu se pronaći tijekom samopregleda dojke. Samopregled dojke potrebno je provoditi redovito, svaki mjesec u isto vrijeme (3 do 5 dana nakon završetka menstrualnog ciklusa).
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se