Hrana kao lijek

Spremite energiju proljeća u staklenke!

S prvim danima proljeća stižu nam maslačak, kopriva, a nešto kasnije i smreka – pripremite ljekovite pripravke od tog bilja i koristite ih cijele godine

Spremite energiju proljeća u staklenke!
 

 

 

Tek što su prsti zime popustili svoj ledeni stisak, proljeće nam se pokazalo u svôj svojoj silini. S prvim toplijim zrakama sunca priroda nas, osim proljetnicama, daruje i samoniklim ljekovitim biljem, a maslačak, mlada kopriva i smreka svakako su proljetne ljekovite zvijezde koje, osušene, pomiješane s medom ili šećerom te spremljene u bočice čuvaju vaše zdravlje tijekom cijele godine. Zavirili smo u knjigu s receptima fitoterapeutkinje i ljubiteljice prirode Pine Žilić (www.perundodir.blogspot.hr), koja nam je otkrila male tajne pripreme ovih pripravaka i koja savjetuje da ljekovito bilje uvijek beremo u divljini, što dalje od prve prometnice.

Koprivin čaj za dobro jutro

Ovaj jutarnji napitak koji se brzo priprema pokrenut će nas i ojačati imunitet.

Sastojci

- mala čajna žličica osušene koprive
- oko 2 cm svježe naribanoga korijena đumbira ili mala čajna žličica praha
- mala čajna žličica suhe paprene metvice

Priprema


Preliti s dvije šalice vruće vode i ostaviti da odstoji poklopljeno oko pet min. Kopriva smanjuje osjetljivost na prehladu, čisti krv, budi naše tijelo i otklanja umor jer hrani tijelo željezom. Uspješan je borac protiv upala urinarnog trakta i glavni sastojak poznatog UVIN-čaja. Izdanak đumbira potiče probavu, ublažava mučninu, djeluje protuupalno i dobar je kod mršavljenja. Zbog njegova ljutkastog okusa čaj će biti ukusniji. Metvica će nas razbuditi i osvježiti cijeli naš probavni sustav. Ublažit će i stres.

Savjet više: osušenu koprivu možete dodavati i u omiljeni jutarnji smoothie!

„Samo bez kašlja“ – sirup od smreke

Energija prirode skrivena u malim svijetlozelenim vrhovima smreke daje nam zimi pravi štit. Slični sirupi mogu se kupiti i u ljekarnama, no ukusniji su i učinkovitiji napravljeni od samo tri sastojka – smreke, šećera i puno ljubavi.

Sastojci

- mladi izbojci smreke (mogu se brati i izbojci jele ili bora)
- smeđi biošećer ili med

Priprema

U velike staklenke redamo red izdanaka pa red šećera. Zadnji sloj treba biti šećer. Sve se malo jače stisne i zatvori. Stoji na suncu dok se šećer potpuno ne otopi, a onda se procijedi i zatvori u staklenke koje se čuvaju na tamnome mjestu.

Ako pak želite izostaviti šećer, može se isto napraviti s medom. U tom slučaju pripravak nije potrebno držati na suncu i dobit ćemo „smrekin med“. Sirupi su obično gotovi za otprilike 3-4 tjedna. Ovaj je sirup odlična preventiva već kod prvog kašljucanja. Liječi respiratorne infekcije, kronični kašalj, bronhitis i upalu pluća. Najbolje ga je uzimati ujutro i navečer po žličicu ili dvije.

Savjet više: uvijek budite pažljivi i provjerite što berete kako ne biste svima znanu smreku zamijenili otrovnom tisom!

Med od maslačka koji djeca obožavaju

Jedan od najpoznatijih biljnih pripravaka koji možete uzimati svakoga dana, poput meda, ili kao sirup za djecu. Liječi prehlade, kašalj, grlobolju… Neka priroda uvijek bude vaš saveznik.

Sastojci

- 300 žutih cvjetova maslačka
- 3 biolimuna
- 1 kg nerafiniranog šećera
- 1 litra vode
- vanilijin šećer po izboru

Priprema

Voda i glavice maslačka lagano se zagriju i ostave odstajati poklopljeni preko noći s narezanim limunima. Sutradan se sve procijedi, doda šećer i potom se kuha oko dva sata kako bi se dobio gusti sirup. Nakon toga se sirup ohladi i prelije u staklenke. Ohlađen sirup ima konzistenciju meda.



 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se