Zdravo i fino

Špageti sa škampima na buzaru

Osim što fino kuha i prekrasno fotografira, Maja nas i savjetuje kako na peškariji prepoznati svježe škampe.

Špageti sa škampima na buzaru

Buzara je tradicionalni dalmatinski umak pripremljen od bijelog vina, češnjaka i peršina „na crveno“. Ako ste se ikada pitali šta to domaćim ljudima u Dalmaciji znače izrazi „na crveno“ i „na bilo (na bijelo)“, vrijeme je da vam netko kaže da je „na crveno“ tradicionalni način spremanja brujeta, špageta, rižota i općenito sve ribe jer uključuje dodatak soka od rajčice, a najčešće koncentrata rajčice u umak, koji jelo oboji u crveno. Izraz „na bilo“ nešto je novijeg datuma i uključuje dodatak slatkog vrhnja za kuhanje. Finog, laganog okusa, ali i masno.

Ako ste se ikada susreli s dalmatinskim restoranima, zasigurno ste primjetili da nema restorana koji vam neće ponuditi buzaru. Buzara je u restoranima najčešće naručivano jelo, ali pored jastoga sa grilla i riblje plate, najskuplje jelo koje zaista možete brzo pripremiti kod kuće.

Na ovom jelu sam odrasla i veliki sam ljubitelj škampa, a moja baka mi ih je znala  često spremati ljeti. Uvijek dodajem luk u umak jer mi je buzara na taj način boljeg, punijeg okusa, a dok se kuha jednostavno ćete uživati u mirisima bijelog vina i škampa koji će obogatiti svaki kutak vaše kuhinje. Pritom ćete se pitati odakle stiže taj divni miris koji nikada niste okusili i zazubice će vam rasti. A onda, kada je jelo napokon servirano ispred vas, zar nije divno šta je ovo jedno od rijetkih jela koje možete jesti rukama i pritom biti dijete dok se igrate hranom u svom tanjuru?
 
Budite sigurni da ste upotrijebili domaće maslinovo ulje ili ako isto nemate, barem da ulje bude dobre kvalitete, kao i vino. Naravno, i da škampi budu svježi, pa preferiram kupiti ih još dok su živi :)
Prvi puta kada sam M. poslala na peškariju (ribarnicu) da kupi škampe, nastala je prava avantura jer nekoga ko nema domaći naglasak lako je privarit i svježe zaminit za zaleđene. Doma vas dočekaju škampi iz leda ulovljeni prije tkoznakoliko dana, pa vas čeka i borba s prodavačicom za povrat novca jer kg škampa košta oko 80 kn i niste spremni popustiti. Na kraju dobijete svježe škampe jer je domaće ljude teško privarit, a sve se to na kraju isplati da bi imali fini ručak, koji ste naravno platili iz svog džepa. Svježi škampi imaju lijepu narančastu boju, dok zaleđeni škampi u gornjem dijelu tijela poplave/pomodre pa budu zelenkasti. Već znate po tome da ulov nije jutrošnji i da su čekali na ledu dok se ne prodaju (a šta prodavači često rade. Naime, kada je liti lipo vrime, škampa ima u obilju i onda ne budu skuplji od 40 po kilogramu. Na lošije vrime nitko ne ide u škampe pa se prodaju ka suho zlato). 
Dakle, ako se ikada nađete na peškariji, obratite pažnju na boju škampa :)
Spremni? 
 
 
Špageti sa škampima na buzaru
(za dvije osobe)
 
Špageti sa škampima na buzaru      Potrebni sastojci:
 
•         500 g svježih škampa, neočišćenih
•         300 g špageta
•         400 ml suhog bijelog vina
•         1 glavica luka, krupnije narezana
•         3 režnja češnjaka, sitnije narezana
•         60 ml maslinovog ulja, domaćeg
•         2 žlice koncentrata rajčice ili soka od rajčica
•         2 manje svježe rajčice, krupnije narezane
•         ½ limuna, krupnije narezanog
•         40 g krušnih mrvica
•         1 vezica svježeg peršina, sitnije narezanog
•         sol, svježe mljeveni crni papar
 
 
      Priprema:
 
•         Škampe operite pod mlazom hladne vode pa im očistite crvene „brčiće“ ako želite. Možete ih i očistiti ili očistiti samo dio, ali ja ih preferiram kuhati cijele jer je u tome cijela čar ovog jela.
•         U manjem loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte krupnije narezani luk pa dinstajte dok luk ne poprimi kristalno bijelo-žutu boju. Dodajte cijele škampe pa ih popržite par minuta bez tekućine, tek toliko da puste miris. Miješajte cijelo vrijeme kako vam luk ne bi izgorio.
•         Dodajte sjeckani češnjak, peršin, malo soli, koncentrat rajčice i cijelu količinu bijelog vina. Kuhate povremeno protresajući loncem oko 20-30 minuta na srednje jakoj vatri.
•         Kada su škampi kuhani, dodajte sjeckane rajčice i limun, te krušne mrvice. Dodajte cijele špagete pa kuhajte dok vam se špagete ne skuhaju al dente.
•         Provjerite slanoću prije nego skinete buzaru s vatre. Ako želite, dodajte još krušnih mrvica za gušći umak, još peršina, soli.
•         Skuhane špagete s škampima podijelite u dvije zdjelice i pospite s svježe mljevenim crnim paprom, s peršinom ili parmezanom. Poslužite odmah dok  je jelo još toplo.
•         Jednom kada je jelo ispred vas, dajte mašti na volju i budite jednom dijete za stolom. Dopustite da vam se umak cijedi niz ruke dok čistite repove škampi i pritom uživajte u svakoj minuti predivnog tradicionalnog Dalmatinskog jela :)
 
 
Napisala: Maja Matus
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.