Zdravo i fino

Špageti s mladim bobom i kozjim sirom

Naša vrijedna suradnica Maja Matus preporučuje mladi bob i kozji sir za današnji ručak

Špageti s mladim bobom i kozjim sirom

Nikada nisam bila jedna od onih koji su kao mali odbijali zelenilo. Čak štoviše, što više špinata, cvjetače, tikvica i ostalog zelenog povrća, bilo je dobrodošlo, prvenstveno ako je iz našeg vrta!

Ali, bobu nisam htjela niti blizu! Ne znam u čemu je bila stvar između boba i mene, ali nikako ga nisam voljela. Znate one igrice „leti leti avion“  kada dijete otvori usta, a zelena hrana se misteriozno stvori u ustima? Kod mene ni to nije palilo! 

Ni sama ne znam kako, ali moja odbojnost prema bobu nestala je prije par godina. Možda je stvar u pestu, a možda sam samo odrasla. 
U svakom slučaju, moji ga obožavaju na ovako pripremljen način, a nedavno je suprug M. za svoj rođendan, suprotno očekivanju ukućana, umijesto mesne porcije dobio pravu zelenu porciju špageta i automatski mu se svidilo, mada nikada prije nije jeo bob, a da ne pričam koliko ne voli sireve (izuzev na pizzi – klišej). Ja, naprotiv obožavam sireve i uvijek se udavim u ovakvim pestima. 
 
 
Špageti s mladim bobom i kozjim siromŠpageti s mladim bobom i kozjim sirom
 
(za 2 osobe)
 
Potrebni sastojci:
 
360 g mladog boba
300 g špageta
100 g mladog kozjeg sira, razmrvljenog
120 ml maslinovog ulja, domaćeg
120 ml vode od kuhanja boba
1 mali režanj češnjaka, sitno nariban
2 prstohvata soli
1 prstohvat svježe mljevenog papra
 
 
 Priprema:
 
- Bob očistite od mahuna pa ga operite pod mlazom hladne vode.
- Premjestite bob u manji lonac pun vode pa kuhajte oko 15 minuta na srednje jakoj vatri. Kada je bob kuhan, ocijedite ga od vode u kojoj se kuhao, a pritom sačuvajte oko 120 ml te iste vode jer će vam trebati za pesto.
- Kuhani bob očistite od opne na način da ga samo lagano prstima istisnete van. Premjestite bob u manju zdjelu i pasirajte pomoću vilice. Ostavite sa strane.
- U drugoj, manjoj zdjeli, pomiješajte maslinovo ulje s vodom od kuhanja, sol, papar, kozji sir te češnjak. Sve dobro promiješajte, a potom dodajte pasirani bob. Smjesu promiješajte energično da se svi sastojci spoje, a ako je pregusto dodajte malo po malo maslinovog ulja.
- Špagete skuhajte u velikoj količini slane vode, neka budu kuhane al dente. Kuhane špagete ocijedite.
- Špagete prelijte pripremljenim pestom pa servirajte dok je još vruće. Pospite s malo razmrvljenog kozjeg sira i svježe mljevenog papra.
 
 
Napisala: Maja Matus
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.

  • Špageti s mladim bobom i kozjim sirom- komentira boris boris
    Odli?an recept :)
  • Špageti s mladim bobom i kozjim sirom- komentira andrea andrea
    haha, kakva bih ja to bila urednica da ne isprobavam ono što se objavljuje na Naturali - jes da ću imati 200 kila kad odem u penziju, al niš zato;) zezam se malo, jako mi je drago da ste ti i Tamara naše super truper chefice:)
  • Špageti s mladim bobom i kozjim sirom- komentira MajaMatus MajaMatus
    Neizmjerno sam sretna što Vam se dopao! @ Andrea, hvala ti što si ga isprobala. @ Tamara, hvala :)
  • Špageti s mladim bobom i kozjim sirom- komentira andrea andrea
    recept isproban - odli?no:)
  • Špageti s mladim bobom i kozjim sirom- komentira tamarichka tamarichka
    Ovo mi se stvarno jako dopada. Majo, izvrsno!