Zdravo i fino

Špageti od tikvica s domaćim pestom i rajčicama

Tajna ovog jednostavnog, ali ukusnog jela krije se u kvalitetnim sastojcima – tikvicama, rajčicama i svježem bosiljku

Špageti od tikvica s domaćim pestom i rajčicama
 

 

 

Pesto je aromatični umak podrijetlom iz Ligurije, regije u Italiji čija je kuhinja i poznata po tradicionalnom pestu alla genovese. Ovaj je umak uvijek korisno imati u blizini jer može u trenu oplemeniti razna jela, a najčešće se kombinira s tjesteninom. No, ako vam je dosadila obična tjestenina i želite neki laganiji prilog, zamijenite klasičnu tjesteninu špagetima od tikvica. 

Tikvice
mogu biti savršena zdrava tjestenina s niskim udjelom ugljikohidrata, a dobra vijest je - potrebna je samo minuta kuhanja, tijekom koje mogu apsorbirati okus svih aromata koje ubacite u tavu. Ovakve špagete možete pripremati i od ostalog povrća, kao što su mrkva, poriluk, bundeva, slatki krumpir ili kombinacija svih njih.

Najbolji način pripreme špageta od povrća jest da ih nakratko sotirate u tavi na srednje jakoj vatri s malo maslinovog ulja dok ne omekšaju, inače se pretvore u vodu. Također možete dodati žlicu pesto umaka i šaku baby špinata kako biste dodatno oživjeli okus i boju.

Pesto

- 60 g bosiljka, nasjeckanog
- 60 g peršina, nasjeckanog
- 1 češanj češnjaka, ugrubo narezan
- 2 žlice prženih oraha, nasjeckanih
- 2 žlice parmezana, naribanog
- 1/2 žlice limunovog soka
- 60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- sol i papar, prema ukusu

Ubacite sastojke za pesto u blender i miksajte 1 minutu dok ne postane glatka. Dodajte sol i papar prema potrebi. Ako nemate blender, suhe sastojke sitno nasjeckajte, pomiješajte ih u mužaru s maslinovim uljem, limunom i češnjakom te fino usitnite, baš kao što to rade u Genovi.

Špagete od tikvica

- 800 g tikvica
- 2 šake baby špinata
- 2 žlice pesto umaka (vidi recept iznad)
- 60 g cherry rajčica

Narežite tikvice na rezance. Upotrijebite spiralizator ili julienne gulilicu za povrće, ili velikim kuhinjskim nožem narežite tikvice na tanke trakice. Zagrijte 1 žlicu ulja u velikoj tavi. Dodajte tikvice, pesto umak i špinat. Kratko sotirajte oko 1-2 minute, dok tikvice ne postanu meke. Maknite ih s tave i stavite u zdjelu, dodajte pesto umak i nježno promiješajte.

Zagrijte 1 žlicu ulja u istoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte rajčice, začinite solju i paprom. Kuhajte, često protresajući tavu, sve dok rajčice ne omekšaju i počnu pucati, oko 5 do 10 minuta. Dodajte 3 do 4 žlice vode kako biste pokupili usitnjene dijelove rajčice s dna posude.

Dodajte rajčice špagetima od tikvica, po želji pospite parmezanom.




 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se