Smanjite potrošnju vode

Male promjene za velike uštede

Ovo je opis
Objavljeno: 02.09.2011.


U ljetnim mjesecima većinom trošimo više vode nego zimi. Stoga je vrlo važno biti ekološki osvješten, i malim promjenama uštediti više vode nego što to možemo zamisliti.

Jedan od načina smanjena potrošnje vode je ugradnja perlatora na slavine, što će omogućiti da trošite manju količinu vode. Također je bitno osigurati da slavine ne propuštaju jer je i pojedinačno kapanje dovoljno da rasipate energiju i vodu, a samim time i vaš novac. Ako iz slavine kapne samo jedna kap svake sekunde, doći će do gubitaka vode i energije koji su dovoljni za 16 kupanja svakog mjeseca.

PERLATOR raspršivač je nastavak za slavine koji pomaže pri štednji vode. Ovaj raspršivač miješa mlaz vode na slavini s priličnom količinom zraka tako da se uopće ne primjećuje da u stvari teče znatno manja količina vode. No, za pranje je ta količina uvijek dostatna. Ugradnjom perlatora, u prosjeku na godinu možete uštediti više od 70 kuna.

Na jednostavne se armature umjesto obične glave za slavinu može dodati VENTIL ZA ŠTEDNJU VODE koji pomoću kugle vrlo brzo otvara i zatvara mlaz te ga ograničava na nužan minimum.

Još jedan nastavak pomoću kojeg se voda miješa sa zrakom je POKRETNI RASPRŠIVAČ s nastavkom koji je posebno prikladan za kuhinjske poslove. Ovaj raspršivač također pokazuje znatno veću količinu vode nego što u stvarnosti teče.

TUŠ STOP je mala slavina koja se montira izravno iznad miješalice na crijevo koje vodi prema tuš slušalici. Tijekom tuširanja namjestite željenu temperature, zatim zavrnite tuš stop i mlaz vode će nestati. Kada ste ga ponovo uključili temperatura koju ste namjestili ostala je ista i ne morate ju ponovo namještati.

PERLATOR MLAZNICA je međunastavak za crijevo. Pomoću tog se nastavka smanjuje i ograničava količina mlaza vode, a to može biti nelagodno ako nastavak nije podešen tako da troši malo vode pa voda onda samo kaplje umjesto da osvježava jakim oštrim mlazom.

TUŠ SLUŠALICA koja ima posebne unutarnje mlaznice koje daleko bolje raspoređuju vodu unutar mlaza i na taj način štede vodu. Ova se slušalica može vrlo lako montirati na crijevo. Ugradnjom tuš slušalice, na godišnoj razini možete uštediti i do 400 kuna.

POKRETNI RASPRŠIVAČ osmišljen je za miješalicu na kuhinjskom sudoperu. U odnosu na običan nastavak, pomoću ovog se mlaz vode bitno smanjuje što se uopće ne primjećuje jer se mlaz pojačava dodatnim tuš-nastavkom pa je jednako tako učinkovit kao i običan, jaki mlaz vode. Ovaj se raspršivač jednostavno zavine na metrički navoj.

NOVIJI VODOKOTLIĆI nude dvije mogućnosti: kratkim pritiskom se prazni samo dio vode iz spremnika, a duljim pritiskom cijeli sadržaj vodokotlića. No, i kod starijih se vodokotlića ta funkcija može nadograditi pomoću malenih utega koji se objese na središnju cijev vodokotlića. Tako možete puštati vodu u određenim dozama. Ako se odlučite na zamjenu vodokotlića, godišnje možete uštediti više od 300 kuna.

Izvor: UNDP

 

 

Pogledaj cijeli članak...
Naturala.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Nokia | Twitter | Facebook

Komentari
Da biste mogli komentirati članke morate biti registrirani korisnik. Registrirajte se ovdje.

Feng shui savjetnik

Što nam donosi 2015.
Piše: Irena Lučić. Energija umiljate, vedre i diplomatski nastrojene Koze, donekle će... više
 
Proljetni detoks na Feng
Prije 398 dana Piše: Irena Lučić. Jedan dio energije u proljeće trebamo usmjeriti raščišćavanju ... više
Na kojoj ste
Prije 414 dana Piše: Irena Lučić. Izračunajte svoj osobni energetski broj i provjerite što kaže... više

Eko proizvodnja

Intervju Božica Žeželj:
Razgovarali smo s Božicom Žeželj, voditeljicom eko imanja u Bedenici kraj Zeline... više
 
Intervju Damir Rosipal: Ekološka
Prije 52 dana Jedan od vodećih eko poljoprivrednika iz Slavonije i vlasnik OPG-a Rosipal... više
Permakultura - održivi vrt,
Prije 76 dana Iako praktičan priručnik, knjiga karmele i Miroslava Kiš daje nadahnuće i viziju... više

Ekologija i energija

dm nagradio šest škola
U dm-ovoj akciji Zeleni korak sudjelovalo je više od 30 000 osnovnoškolaca... više
 
PBF predstavio EU projekt
Prije 127 dana Na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu predstavljen je projekt financiran iz strukturnih fondova... više
Školarci podržali UHU zelenu
Prije 205 dana Kroz pjesmu, ples i kreativne radionice školarci učili o važnosti očuvanja prirode... više
Kupujem livade i oranice u Virju u prdjelima zvan...
22.02.2015. | 15:03 | by Podravac1
Da li netko od vas ovdje pati od tjeskobe, pretjerane bri...
14.03.2014. | 19:21 | by Indigont
Evo da vam napišem ponešto o željezu. ...
14.03.2014. | 12:01 | by Indigont
Kolumne
Vaši članci
Pošalji svoj tekst i objaviti ćemo ga na portalu u rubrici Vaš kutak
pogledaj sve
Naturala Anketa

Pripremaš li prirodne sokove sam kod kuće?