Smanjite potrošnju vode

Male promjene za velike uštede

Ovo je opis
Objavljeno: 02.09.2011.


U ljetnim mjesecima većinom trošimo više vode nego zimi. Stoga je vrlo važno biti ekološki osvješten, i malim promjenama uštediti više vode nego što to možemo zamisliti.

Jedan od načina smanjena potrošnje vode je ugradnja perlatora na slavine, što će omogućiti da trošite manju količinu vode. Također je bitno osigurati da slavine ne propuštaju jer je i pojedinačno kapanje dovoljno da rasipate energiju i vodu, a samim time i vaš novac. Ako iz slavine kapne samo jedna kap svake sekunde, doći će do gubitaka vode i energije koji su dovoljni za 16 kupanja svakog mjeseca.

PERLATOR raspršivač je nastavak za slavine koji pomaže pri štednji vode. Ovaj raspršivač miješa mlaz vode na slavini s priličnom količinom zraka tako da se uopće ne primjećuje da u stvari teče znatno manja količina vode. No, za pranje je ta količina uvijek dostatna. Ugradnjom perlatora, u prosjeku na godinu možete uštediti više od 70 kuna.

Na jednostavne se armature umjesto obične glave za slavinu može dodati VENTIL ZA ŠTEDNJU VODE koji pomoću kugle vrlo brzo otvara i zatvara mlaz te ga ograničava na nužan minimum.

Još jedan nastavak pomoću kojeg se voda miješa sa zrakom je POKRETNI RASPRŠIVAČ s nastavkom koji je posebno prikladan za kuhinjske poslove. Ovaj raspršivač također pokazuje znatno veću količinu vode nego što u stvarnosti teče.

TUŠ STOP je mala slavina koja se montira izravno iznad miješalice na crijevo koje vodi prema tuš slušalici. Tijekom tuširanja namjestite željenu temperature, zatim zavrnite tuš stop i mlaz vode će nestati. Kada ste ga ponovo uključili temperatura koju ste namjestili ostala je ista i ne morate ju ponovo namještati.

PERLATOR MLAZNICA je međunastavak za crijevo. Pomoću tog se nastavka smanjuje i ograničava količina mlaza vode, a to može biti nelagodno ako nastavak nije podešen tako da troši malo vode pa voda onda samo kaplje umjesto da osvježava jakim oštrim mlazom.

TUŠ SLUŠALICA koja ima posebne unutarnje mlaznice koje daleko bolje raspoređuju vodu unutar mlaza i na taj način štede vodu. Ova se slušalica može vrlo lako montirati na crijevo. Ugradnjom tuš slušalice, na godišnoj razini možete uštediti i do 400 kuna.

POKRETNI RASPRŠIVAČ osmišljen je za miješalicu na kuhinjskom sudoperu. U odnosu na običan nastavak, pomoću ovog se mlaz vode bitno smanjuje što se uopće ne primjećuje jer se mlaz pojačava dodatnim tuš-nastavkom pa je jednako tako učinkovit kao i običan, jaki mlaz vode. Ovaj se raspršivač jednostavno zavine na metrički navoj.

NOVIJI VODOKOTLIĆI nude dvije mogućnosti: kratkim pritiskom se prazni samo dio vode iz spremnika, a duljim pritiskom cijeli sadržaj vodokotlića. No, i kod starijih se vodokotlića ta funkcija može nadograditi pomoću malenih utega koji se objese na središnju cijev vodokotlića. Tako možete puštati vodu u određenim dozama. Ako se odlučite na zamjenu vodokotlića, godišnje možete uštediti više od 300 kuna.

Izvor: UNDP

 

 

Pogledaj cijeli članak...
Naturala.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Nokia | Twitter | Facebook

Komentari
Da biste mogli komentirati članke morate biti registrirani korisnik. Registrirajte se ovdje.

Eko proizvodnja

Završeno prvo izdanje međunarodnog
Riječani prepoznali važnost povratka prirodi, zdravlju i brizi o ekologiji!... više
 
Intervju Božica Žeželj:
Prije 82 dana Razgovarali smo s Božicom Žeželj, voditeljicom eko imanja u Bedenici kraj Zeline... više
Intervju Damir Rosipal: Ekološka
Prije 108 dana Jedan od vodećih eko poljoprivrednika iz Slavonije i vlasnik OPG-a Rosipal... više

Feng shui savjetnik

Što nam donosi 2015.
Piše: Irena Lučić. Energija umiljate, vedre i diplomatski nastrojene Koze, donekle će... više
 
Proljetni detoks na Feng
Prije 454 dana Piše: Irena Lučić. Jedan dio energije u proljeće trebamo usmjeriti raščišćavanju ... više
Na kojoj ste
Prije 470 dana Piše: Irena Lučić. Izračunajte svoj osobni energetski broj i provjerite što kaže... više

Ekologija i energija

dm green city project
dm s građanima obilježio Međunarodnu godinu svjetlosti... više
 
dm obilježio Dan planeta
Prije 27 dana Gradonačelnik Bandić, poznati sportaši i glazbenici s građanima proslavili Dan planeta Zemlje... više
Sava očima umjetnika
Prije 30 dana Filozofski fakultet domaćin izložbe slika Nives Resman Lijepa naša Sava... više
Kolumne
Vaši članci
Pošalji svoj tekst i objaviti ćemo ga na portalu u rubrici Vaš kutak
pogledaj sve
Naturala Anketa

Koja sladila koristim?