Advertisement
Eko dom

Smanjite potrošnju vode

Male promjene za velike uštede

Smanjite potrošnju vode

U ljetnim mjesecima većinom trošimo više vode nego zimi. Stoga je vrlo važno biti ekološki osvješten, i malim promjenama uštediti više vode nego što to možemo zamisliti.

Jedan od načina smanjena potrošnje vode je ugradnja perlatora na slavine, što će omogućiti da trošite manju količinu vode. Također je bitno osigurati da slavine ne propuštaju jer je i pojedinačno kapanje dovoljno da rasipate energiju i vodu, a samim time i vaš novac. Ako iz slavine kapne samo jedna kap svake sekunde, doći će do gubitaka vode i energije koji su dovoljni za 16 kupanja svakog mjeseca.

PERLATOR raspršivač je nastavak za slavine koji pomaže pri štednji vode. Ovaj raspršivač miješa mlaz vode na slavini s priličnom količinom zraka tako da se uopće ne primjećuje da u stvari teče znatno manja količina vode. No, za pranje je ta količina uvijek dostatna. Ugradnjom perlatora, u prosjeku na godinu možete uštediti više od 70 kuna.

Na jednostavne se armature umjesto obične glave za slavinu može dodati VENTIL ZA ŠTEDNJU VODE koji pomoću kugle vrlo brzo otvara i zatvara mlaz te ga ograničava na nužan minimum.

Još jedan nastavak pomoću kojeg se voda miješa sa zrakom je POKRETNI RASPRŠIVAČ s nastavkom koji je posebno prikladan za kuhinjske poslove. Ovaj raspršivač također pokazuje znatno veću količinu vode nego što u stvarnosti teče.

TUŠ STOP je mala slavina koja se montira izravno iznad miješalice na crijevo koje vodi prema tuš slušalici. Tijekom tuširanja namjestite željenu temperature, zatim zavrnite tuš stop i mlaz vode će nestati. Kada ste ga ponovo uključili temperatura koju ste namjestili ostala je ista i ne morate ju ponovo namještati.

PERLATOR MLAZNICA je međunastavak za crijevo. Pomoću tog se nastavka smanjuje i ograničava količina mlaza vode, a to može biti nelagodno ako nastavak nije podešen tako da troši malo vode pa voda onda samo kaplje umjesto da osvježava jakim oštrim mlazom.

TUŠ SLUŠALICA koja ima posebne unutarnje mlaznice koje daleko bolje raspoređuju vodu unutar mlaza i na taj način štede vodu. Ova se slušalica može vrlo lako montirati na crijevo. Ugradnjom tuš slušalice, na godišnoj razini možete uštediti i do 400 kuna.

POKRETNI RASPRŠIVAČ osmišljen je za miješalicu na kuhinjskom sudoperu. U odnosu na običan nastavak, pomoću ovog se mlaz vode bitno smanjuje što se uopće ne primjećuje jer se mlaz pojačava dodatnim tuš-nastavkom pa je jednako tako učinkovit kao i običan, jaki mlaz vode. Ovaj se raspršivač jednostavno zavine na metrički navoj.

NOVIJI VODOKOTLIĆI nude dvije mogućnosti: kratkim pritiskom se prazni samo dio vode iz spremnika, a duljim pritiskom cijeli sadržaj vodokotlića. No, i kod starijih se vodokotlića ta funkcija može nadograditi pomoću malenih utega koji se objese na središnju cijev vodokotlića. Tako možete puštati vodu u određenim dozama. Ako se odlučite na zamjenu vodokotlića, godišnje možete uštediti više od 300 kuna.

Izvor: UNDP

 

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se