Zdravo i fino

Slasna i bogata paella

Donosimo provjereni recept Jamie Olivera za slasnu i bogatu paellu s morskim plodovima

Slasna i bogata paella
Paella je tradicionalno meksičko jelo iz naroda. Kao takvo moralo je uvijek zadovoljiti dva uvjeta: da može nahraniti veći broj ljudi te da se može prilagoditi sastojcima koje već imate kod kuće. Tako paella ima veliki broj varijanti, kombinacija i različitih namirnica koje grade njen bogat okus. Ovoga puta donosimo odličan recept za paellu s morskim plodovima u režiji Jamie Olivera.
 

Sastojci: 
 
6 očišćenih pilećih prsa, nasjeći na komade (iz organskog uzgoja)
Morska sol
Svježe mljeveni crni papar
Glatko brašno
Maslinovo ulje
100 g narezanog pršuta
6 šnita pancete
1 luk, narezati
4 češnja češnjaka, narezati
2 litre kokošjeg temeljca, vrućeg
2 veća prstohvata šafrana
1 čajna žličica mljevene paprike
500 g riže
1 manji svežanj peršina, nasjeckati
2 šake svježeg ili smrznutog graška
10 škampa iz organskog uzgoja
500 g školjaka iz organskog uzgoja
2 manje lignje iz organskog uzgoja
 
 
Postupak
 
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva Celzijusa. Začinite piletinu i lagano pobrašnite te ispržite u vrućem maslinovom ulju dok ne dobije zlaćanu koricu. Potom ju smjestite u posudu za pečenje i stavite u pećnicu na 30 minuta. Na tavi ispecite pancetu i pršut sve dok ne postanu smećkasti i hrskavi, potom dodajte češnjak te luk i dinstajte ih dok ne omekšaju.
 
Za to vrijeme stavite na vatru pola kokošjeg temeljca začinjenog šafranom. Dodajte i paprika, rižu te kuhajte na srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje. Po potrebi dolijevajte još temeljca. Nakon dvadesetak minuta riža bi trebala biti gotovo kuhana. Sada dodajte ostatak temeljca zajedno s graškom, škampima, školjkama te lignjama. Lonac poklopite te kuhajte sve zajedno još desetak minuta.
Na kraju dodajte pečenu piletinu i servirajte s peršinom i limunom.
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.