Advertisement
Njega i zdravlje djeteta

Školska djeca trebaju 10 sati sna!

Djeca koja premalo spavaju teže pamte, imaju problema s donošenjem odluka i imunitetom, tvrdi studija

Školska djeca trebaju 10 sati sna!

Za vrijeme školskih praznika, mnoga su djeca poremetila normalnu rutinu spavanja koju su imala tijekom školske godine, ostajući predugo budnima, a početkom škole, sudeći prema stručnjacima s University of Alabama, Birmingham – tu rutinu spavanja treba obavezno vratiti.

Naglašavajući važnost noćnog odmora za djetetov uspjeh u školi te općenito za zdravlje djeteta, stručnjaci smatraju da dijete od 3-5 godina treba između 11-13 sati sna, a djeca između 5-12 godina trebaju 10-12 sati.
 
“Nedostatak sna značajno se odražava na pamćenje, mogućnosti odlučivanja, emotivnu stabilnost pa čak i imunitet školske djece”, smatra Dr. Kristin Avis, pedijatrica i stručnjakinja za poremećaje sna u novijoj studiji sveučilišta. “ Za adolescente je poznat mit da trebaju 7-8 sati sna, ali oni ustvari trebaju minimalno devet sati sna tijekom noći”, dodala je doktorica. Istraživanje National Sleep Foundation otkrilo je da se čak 60% djece mlađe od 18 godina žali da je preumorno tijekom dana, a čak njih 15% priznaje da zaspu ponekad za vrijeme nastave.
 
U ovim prvim danima škole, preporučuje se da djeca odlaze ranije u krevet kako bi izbjegla osjećaj pospanosti tijekom dana i kako bi se što jednostavnije prilagodila školskom ritmu.
 
Uz to, stručnjaci University of Alabama preporučuju roditeljima da uvečer iz dječje sobe uklone sve elektroničke naprave – kompjutore, televizor, igrice i sve ono što odvlači pažnju djeteta od zdravog sna (koliko je to naravno moguće bez da izbije rat u kući). “ U prosjeku, djeca u svojim sobama imaju tri do četiri elektroničke naprave, a dokazano je da spavanje s upaljenim televizorom oduzima barem 20 minuta sna tijekom noći, što se isprva ne čini mnogo, ali u tjedan dana oduzima 2 sata i 20 minuta sna.”, izjavila je dr. Avis.
 
Stručnjaci naglašavaju kako provode dodatna istraživanja na temu koliko nedostatak sna može biti povezan sa sigurnošću djece, u prometu i općenito. 
 
 
Izvor: National Institutes of Health (NIH)
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se