Advertisement
Putovanja

Skitanje u sjeni palmi

Slobodanka Poštić nastavlja svoju avanturu po Kaliforniji

Skitanje u sjeni palmi

Do Sandieganskog  botaničkog vrta treba “skoknuti” 50-ak kilometara daleko. Vrt je smješten na ogromnom prostoru i organiziran je tako da svaki kontinent i botanički specifično područje imaju svoj prostor. Za biljoljupku moje sorte – obećana zemlja! Naskitala sam se dok su me noge mogle nositi i nagledala se svakakvih, meni neobičnih, predstavnika biljnog svijeta.

Još jedna vrsta eukaliptusa

 Još jedna vrsta eukaliptusa

 

Skitanje u sjeni palmi
 
Kigelia africana( ne znam joj hrvatski naziv)
 
 
Skitanje u sjeni palmi
 
Plod papaje
 
Vrt organizira najrazličitija društvena, edukativna i umjetnička zbivanja. Pred tim obiljem aktivnosti me uhvatila tuga što moja ptica roda nije malo razmislila i spustila me na neku ovakvu točku pod kapom nebeskom, gdje bi moja zelena duša mogla doći na svoje. Eeeh…
U redovno organizirana zbivanja spada i kiparska izložba.
 
Skitanje u sjeni palmi
 
Pronađite uljeza: među ovim raslinjem nešto je skulptura!
 
 
Skitanje u sjeni palmi
 
“Rascvjetana” skulptura
 
 
Ako vam ovdje rubom vidnog polja vraškom brzinom zujne nešto malo veće od dobro ugojenog bumbara – sreli ste kolibrija! Oblijeće rascvetane biljke i hrani se njihovim nektarom. Uputili su me da ga tražim oko crvenih cvjetova cjevastog oblika koji ga, čini se, posebno privlače. Izgleda da je tako.
 
Kad sam se zaputila u El Cajon pogledati Muzej američkih nasljeđa nisam imala pojma da se nedaleko nalazi The Water Conservation Garden (u slobodnm prijevodu: vrt u kome učite kako gospodariti vodom). Uz sve dužno poštovanje Muzeju u kome sam vidjela nevjerojatnu količinu zanimljivih eksponata i apsorbirala toliko podataka da mi se počelo lagano vrtiti u glavi, priznajem da mi je obilazak ovog vrta, na kog sam nabasala pukim slučajem, bio draži dio dana.
 
S obzirom da se u ovo područje 90% vode uvozi, svaka nepotrebno potrošena litra je čist bahatluk (da ne izvalim nešto nepristojnije!). Hodajući stazama sjajno organiziranog vrta možete, čitajući informacije na pločama, naučiti koje biljke će podnijeti dugotrajnu sušu, koje drveće treba posaditi s koje strane kuće (s obzirom na lišće kakvo ima i sjenu koju osigurava), kojom vrstom malča valja prekriti tlo da bi se manje isušivalo...
Posjetitelji se mogu uključiti u radionice, u rasadniku kupiti sadnice, dogovoriti (besplatnu) izradu plana za vrt ili pokupiti ideje za izradu ukrasa za vanjski prostor.
 
Dobar dio vremena sam provela na Državnom sveučilištu San Diega: u knjižnici, internet kafiću, knjižari, na ponekom odabranom predavanju, na bezbrojnim mjestima na otvorenom predviđenima za rad, ili samo skitajući po parkovima koji mu pripadaju. 
 
Skitanje u sjeni palmi
 
Detalj s Državnog sveučičišta San Diega
 
 
A prije povratka sam se otišla pozdraviti s Pacifikom. 
 
Skitanje u sjeni palmi
 
Plaža na otoku Coronado
 
 
Dok sam gacala plićakom i gledala taj vodeni beskraj, ocean mi je pred noge dovaljao poklon. Ne znam koja je to vrsta oceanskog stanovnika. Odjednom sam, neočekivano, stekla jedinstven, najljepši mogući suvenir!
 
 
Skitanje u sjeni palmi
 
Meni nepoznato pacifičko biće
 
 
I još malo o onim palmama iz naslova!
 
Skitanje u sjeni palmi
 
Visoke i vitke Washingtonia palme su ukras horizonta
 
 
Kad ih nitko ne dotjeruje, izgledaju ovako. Ušuškane u svoje suknjice.
 
Skitanje u sjeni palmi
 
Neošišane Washingtonia palme 
 
 
Od brojnog palmolikog raslinja mi je najdraža bila neka vrsta dracene koja je ovdje kod svoje kuće. Često ju koriste u oblikovanju eksterijera.
 
 
Skitanje u sjeni palmi
 
Dracene u parku na Državnom sveučilištu San Diega
 
 
A u ovom izdanju mi je najbolja: kad na raskuštranu krošnju prpošno izbaci cvijet, kao da je frizuru ukrasila mašnom!
 
Skitanje u sjeni palmi
 
Dracena je procvjetala!
 
 
Još jedan predstavnik biljnog svijeta ovog podneblja. Veliki kaktus-bačva u svom prirodnom okruženju, u pustinjskom parku Anza-Borrego.
 
 
Skitanje u sjeni palmi
 
Vrsta najvećih kaktusa u Kaliforniji
 
 
 
Skitanje u sjeni palmi
 
Taj kaktus tamo upravo sad cvjeta!
 
 
I za kraj. 
Tijekom boravka u tom osunčanom podneblju često mi se u svijesti “vrtila” poznata tema: 
 
Odjavljujem se i bilježim sa štovanjem,
Slobodanka
 
 
Putopisna reportaža Slobodanke Poštić
 
 
 
Napisala: Slobodanka Poštić
 
 
 

 

 

 

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se