Zdravo i fino

Sirovi namaz a la kravlji sir

Iz kuhinje Aleksandre Žarak izašla je još jedna raw food delicija: namaz a la kravlji sir

Ukoliko niste sirovojelac, na pomisao da neko vrijeme jedete samo sirovu hranu vjerojatno vam se u glavi stvara slika kako po cijele dane žvačete listove zelene salate. Međutim, sirovojedstvo može biti prava umjetnost, samo morate izbrisati neke granice u glavi i pustiti mašti na volju. Tako je naša Aleksandra Žarak ˝izumila˝ sirovi sirni namaz. Prilično genijalno, ako nas pitate!

 

Neki dan sam krenula raditi preljev za salatu, ali dok sam provjeravala koliko vode da dodam kako bih pogodila pravu konzistenciju, sa zapanjenošću sam utvrdila da je okus mog namaza ˝pljunuti˝ kravlji sir. Fantastično otkriće! Rekoh, onda bolje da pokušam vidjeti kako li sve mogu iskoristiti taj sir. Imala sam krastavce koje sam odlučila upotrijebiti kao košarice u koje ću smjestiti namaz.

Ogulite krastavac, narežete ga na debele ploške i djelomično izdubite-onaj dio s košticama. Za to vam može poslužiti žličica. Et voila, košarica je spremna. Punjenja mogu biti razna, tko kaže da unutra morate staviti baš moju varijantu kravljeg sira? Kad probate ovakav kanape, shvatit ćete da je varijanta s kruhom dosadna i ograničena jer krastavac daje svježinu čitavoj kombinaciji, a bez da prevladava okusom.

Osim varijante s krastavcem, bilo koji sirovi namaz možete poslužiti i na sirovim krekerima ili sirovom kruhu ili ga pak malo razrijediti s vodom te pomiješati s tanko narezanim ploškama krastavca a'la tzatziki. To su ideje, a možda i vama nešto zanimljivo padne na um. Zašto sirovi kravlji sir ne biste poslužili kao preljev na špagetima od tikvica i mrkve? Igrajte se i eksperimentirajte!

 

Sastojci

2 šalice indijskih oraščića, namočenih u 11/2 šalice vode (od 2 do 24 sata)
1/2 žličice soli
5 režnjeva češnjaka
jabučni ocat-po želji, ali barem pola dl
1/3 šalice fino sjeckanog kopra

 

Priprema

Smiksajte sve sastojke , osim kopra u Vitamixu ili multipraktiku (ali tada neće biti tako baršunasto gladak), dok ne dobijete glatki, kremasti namaz. Provjerite okus i dodavajte jabučnog octa dok ne bude po vašem guštu. Potom rukom umiješajte sjeckani kopar. Ukoliko kopar odmah stavite u smjesu, smjesa će postati zelena-što će možda čudno izgledati. Da bi vizualno više ličilo na kravlji sir, kopar dodajte i umiješajte naknadno, rukom.

Upotrijebite kao namaz na dehidriranom kruhu ili krekerima ili napunite krastavce za simpatične i originalne tapase. Smjesu možete staviti na podlogu od raw pizze, jako je ukusna ili napravite raw sendvič: sirovi kruh, sirovi kravlji namaz te ploške mrkve, rajčice i zelene salate. Evo moga sendviča za put u prilogu. Super! Inače, gotov namaz može stajati do 3-4 dana u hladnjaku. Ali, bez brige, do tada ćete ga već smazati. Doista je ukusan.

Jednom sam umjesto indijskih oraščića stavila suncokretove sjemenke i bilo mi je tako fino da od tada namaz radim samo s njima. Osim toga, tako je puno ekonomičnije!

 

 

 
 
 
 
Napisala: Aleksandra Žarak
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.