Zdravo i fino

Sirovi kolač od svježih smokava - savršena ljetna poslastica

Iskoristite smokve za pripremu ukusnog kolača i zasladite si ljeto

Sirovi kolač od svježih smokava - savršena ljetna poslastica

Svježe smokve... sasvim dobra poslastica tijekom ljeta! Ako imate obilje smokava oko sebe i tražite više načina da ih isprobate, stiže recept za kolač od smokava. Ovi kolačići mogu biti izrađeni u dehidratoru ili ih jednostavno stavite u zamrzivač. Poslužite ih sa sirovim sladoledom ili sa sirovim čokoladnim umakom uz orašasti maslac poslužen na vrhu kolačića. 
 
Sastojci

Kora kolača:
3 šalice sirovog brašna od badema
1 šalica kokosovog brašna
1/2 žličice mljevenog cimeta
malo vanilije
1/4 šalice sirupa od agave
1 šalica datulja
 
Punjenje:

2 kg svježih smokava
1 žlica agava sirupa
1 žličica cimeta
1 žličica vanilije
1 žlica kokosovog maslaca
1/4 šalica chia sjemenki  

Sirovi kolač od svježih smokava - savršena ljetna poslastica
 
Priprema

Priprema kore kolača:
Miksajte sve suhe sastojke u multipraktiku. Dodajte vaniliju, agave sirup i obradite sve dok se dobro ne poveže.
Dodajte datulje i miksati sve do oblika tijesta. Izvadite tijesto iz multipraktika i razdvojite ga u dva jednaka dijela.
Oblikujte svaki dio tijesta u kugle. Korištenjem valjka, razvaljajte na oblik koji bi mogao stati na dehidrator ladicu. Dodajte bademovo brašno po potrebi. Stavite listove tijesta na stranu.
 
Priprema mješavine od smokava
Operite svježe smokve i stavite u multipraktik. Miksajte.
Dodajte preostale sastojke, osim kokosovog ulja i Chia sjemenki. Miksajte sve dok se dobro ne kombinira.
Dodajte kokosovo ulje i miksajte. Konzistencija smjese treba biti kao tijesto. Izvadite smjesu od smokava i stavite u zdjelu.
Dodajte Chia sjemenke i stavite u tijesto dobro miješajući. (Chia sjemenke trebaju biti dobro umiješane). Ostavite oko 5 minuta.
 
Slaganje smokava u kvadrat

Ako planirate dehidrirati kvadrate:
Stavite jedan kvadrat tijesta na dehidrator lista i  stavite na dehidrator ladicu.
Raširite cijelu smjesu smjese od smokava preko tijesta, dosegnuvši svaki kutak i širite ravnomjerno.
Stavite tijesto tj. drugi kvadrat na vrh smjese smokava - to bi trebalo biti poput divovskog sendviča.
Koristeći oštar nož, razrežite na veličine kvadrata. Dehidrirati oko 2 sata, onda okrenite na drugu stranu mreže i dehidrirati dodatnih 2 sata.
Razdvoji kvadrate i poslužite.

Ako se odlučite ne dehidrirati:
Pripremite smokve u kvadrate na velikoj ravnoj površini, te izrezane stavite na pladanj da se zamrzne do jednog sata, ili stavite u frižider nekoliko sati prije posluživanja. Ovi kolači će biti najbolji ako se pojedu u roku od 24 do 48 sati od vremena pripreme.

www.sirovahrana.hr 


 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.