Zdravo i fino

Sirove sladoledne torte – prava ljetna poslastica

Pripremite se na pravu eksploziju boja i okusa, uz ove slasne veganske i bezglutenske torte

Sirove sladoledne torte – prava ljetna poslastica
 





Kakve boje, kakvi okusi! Sirove sladoledne torte ne samo da predstavljaju odličan lagani ljetni desert, nego dolaze u veganskoj verziji, bez glutena i umjetnih šećera. A osim fantastičnog okusa, kao dodatan bonus tu je jednostavnost pripreme, uz minimum prljavog suđa. Čak ne morate ni paliti pećnicu – vi samo ubacite sve sastojke u blender i pritisnute tipku za pokretanje, a najveći dio posla ionako odradi zamrzivač. Jednom kad se stisnu, pustite ih da odstoje 10-15 minuta van zamrzivača i ljetne su torte spremne za posluživanje.


Bobice i samo bobice


Torta u različitim slojevima ne samo da atraktivno izgleda, nego i omogućuje dvostruki užitak za nepce jednom kad se poigrate okusima.

Sastojci


Za bazu
- 1 šalice badema, prženih
- 3/4 šalice datulja, potopljenih u vodi dva sata i ocijeđenih
- 1/2 žlice đumbira

Za kremu
- 1 i pol šalica indijskih oraščića, namočenih preko noći
- 3/4 šalice kokosove kreme
- 1/2 šalice kokosovog ulja
- 1/2 šalice rižinog slada ili javorovog sirupa
- 3 žlice kakao maslaca, rastopljenog
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 1/2 šalice malina, borovnica, kupina ili drugog voća po izboru

Priprema


U blenderu izmiksajte bademe. Dodajte datulje i đumbir pa sve dobro izblendajte. Rasporedite smjesu na dno kalupa.
Ocijedite indijske oraščiće, stavite ih u blender i izmiksajte zajedno s kokosovom kremom, kokosovim uljem, sladilom i kakao maslacem dok ne dobijete kremastu smjesu.
Izlijte polovicu smjese u zdjelu, ostatak ostavite u blenderu. Dodajte ekstrakt vanilije, pomiješajte i prelijte kremu preko podloge. Stavite u zamrzivač dok se ne stisne.
U preostalu smjesu dodajte voće po izboru i izblendajte. Prelijte preko kreme od vanilije kad se ona ohladi i stisne. Prekrijte prozirnom folijom i stavite u zamrzivač 2-3 sata.

 

Objavu dijeli Anthea (@rainbownourishments)


Kokos i limeta za osvježenje


Divan kremasti i veganski kolač od kokosa i limete za ljetno osvježenje koje trebate, i to u verziji bez glutena i žitarica, rafiniranih šećera i ulja.

Sastojci

Za bazu
- 1 šalica kokosovih ljuskica
- 3 datulje
- 1 i pol žlica kokosovog maslaca
- 1 žlica javorovog sirupa
- 1 žlica vode

Za kremu
- 1 i pol šalica indijskih oraščića, namočenih preko noći
- 1/2 šalice kokosovog vrhnja
- korica od 1 limete
- 1/2 šalice svježe iscijeđenog soka limete
- 1/2 šalice javorovog sirupa
- 1/4 žličice soli

Za sloj kreme od limete
- 1/4 žličice spirulina praha
- 1/4 žličice kurkume

Priprema

U blenderu izmiksajte sve sastojke za kremu. Rasporedite smjesu na dno kalupa.

Pomiješajte sve sastojke za kremu u blenderu dok ne dobijete potpuno glatku i kremastu konzistenciju. Prebacite polovicu smjese u zdjelu i ostavite sa strane.

Dodajte sastojke za sloj limete u preostalu kremu u blenderu i izmiksajte dok se ne poveže.

Na bazu torte izlijte dio smjese od limete (oko četvrtine). Zatim ulijte oko trećine prve smjese u središte kreme od limete koju ste upravo stavili u posudu (to će uzrokovati da se krema od limete lagano širi prema stranama). Zatim u središte bijelog sloja koji ste upravo izlili dodajte dio kreme od limete (što će stvoriti uzorak koncentričnih kružnica), a zatim ponovite s bijelom smjesom. Ulijevajte izmjenično dvije kreme dok vam ne ponestane smjese. Zatim lagano protresite kalup kako biste izjednačili smjesu u tavi. Upotrijebite štapić ili malu žlicu da biste lagano stvorili uzorak vrtloga na vrhu smjese.

Prekrijte kalup prozirnom folijom i zamrznite na 6 sati ili preko noći.


Jagodasto iznenađenje

Uz samo osam sastojaka i bez dodanih šećera, sirova veganska torta od jagoda gotova je za čas, a možete je bez krivnje jesti čak i za doručak.

Sastojci

Za bazu
- 1/2 šalice badema
- 10 datulja
- 2 žlice kokosovog ulja

Za kremu
- 1 šalica indijskih oraščića, namočenih preko noći
- 2 šalice jagode
- sok od pola limuna
- ½ žličice ekstrakta vanilije
- 4 žlice kokosovog ulja

Priprema

U blenderu izmiksajte bademe. Dodajte datulje i kokosovo ulje pa miksajte dok smjesa ne postane ljepljiva i počine se skupljati u kuglu.
Utisnite smjesu za koru u dno kalupa (18 cm) i stavite je u zamrzivač da pripremate punjenje.

Ocijedite indijske oraščiće, stavite ih u blender i izmiksajte zajedno s ostalim sastojcima za kremu. Blendajte dok smjesa ne postane glatka i svilenkasta.

Prelijte smjesu preko kore, prekrijte prozirnom folijom i stavite u zamrzivač na najmanje 4 sata ili preko noći.
 

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se