Hrana kao lijek

Sirova torta s kokosom i avokadom

Veganski recept za osvježavajući voćni kolač od avokada i limete te sirovih namirnica

Sirova torta s kokosom i avokadom

Zašto bi raskošni voćni kolači i druge slastice bili rezervirani samo za one koji konzumiraju namirnice životinjskog podrijetla? Svaka takva namirnica ima i svoj veganski surogat za kojeg je potrebno samo malo mašte, inspiracije i želje za poigravanjem različitim kombinacijama okusa.

 
 
 
Dakle, ovaj veganski voćni kolač ne sadrži jaja, mlijeko ili maslac te se u njemu koriste samo sirove namirnice. Bogatstvo njegovog okusa omogućuje odlična kombinacija voća, orašastih plodova i drugih svježih sastojaka.
 
 
Sastojci
 
Kora
1 šalica oraha makadamije 
1 šalica usitnjenog osušenog kokosa
½ šalice sušenih heljdinih klica (ili dodatni kokos)
1/8 žličice morske soli
8 mekih očišćenih datulja (nasjeckati)
 
Punjenje
1.5 šalica avokada
1.5 šalica mladog mesa kokosa
¼ šalice soka limete
2 žličice korice limete iz organskog uzgoja
1/3 šalice agavinog sirupa ili meda
¼ žličice morske soli
2 žličice ekstrakta vanilije i sjemenke iz pola vanilije iz polovice mahune
¼ šalice sirovog kokosovog ulja (u zagrijanom tekućem stanju)
 
Gornja krema
¾ šalice sirovih indijskih oraščića
¼ šalice kokosove vode
1 šalica svježeg kokosovog mlijeka
3 žličice sirovog agavinog nektara
¼ žličice morske soli
1 žličica ekstrakta vanilije i sjemenke iz pola vanilije iz polovice mahune
¼ šalice sirovog kokosovog ulja (u zagrijanom tekućem stanju)
 
 
 
 
Sirova torta s kokosom i avokadom
 
 
 
Priprema
 
Za koru je potrebno pomiješati orašaste plodove, kokos, heljdu i pomoću štapnog miksera usitniti u mrvice. Potom dodati sol i datulje te ponovno miješati dok se ne dobije kompaktna zgusnuta smjesa. 
 
Dobivenu smjesu potrebno je pritisnuti uz dno posude koja je prethodno premazana kokosovim uljem kako se ne bi zalijepila. Posudu s koricom smjestiti u hladnjak dok se pripremaju ostali sastojci.
 
Za punjenje, potrebno je pomiješati avocado, kokos, koricu i sok limete, med, sol i vaniliju te dobro usitniti štapnim mikserom dok se ne dobije glatka homogena smjesa. Potom se polagano dolijeva kokosovo ulje uz konstantno miješanje.
 
Punjenje je potrebno staviti na koru i sve zajedno smjestiti u zamrzivač na još otprilike dva sata kako bi se punjenje stisnulo i zalijepilo za koricu.
 
Za to vrijeme izradite gornju kremu koja će doći na vrh kolača. Pomiješajte indijske oraščiće, kokosovu vodu, sol, med, vaniliju te sve zajedno dobro izmiješajte i usitnite štapnim mikserom. 
 
Polako dodajite kokosovo ulje kako bi se stvorila emulzija – naravno, uz stalno miješanje.
Kad ste završili s miješanjem, smjestite kremu u zamrzivač na 30-45 minuta dok se ne stisne. Nakon tog perioda premjestite kremu iz zamrzivača u hladnjak.
 
Nakon što je punjenje odstajalo u zamrzivaču 2 sata, na vrh kolača dekorativno nanesite gornju kremu i vaš kolač je spreman za posluživanje!
 
 
 
 
Sirova torta s kokosom i avokadom
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.