Advertisement
Vesna Haluga

Širok osmijeh i prvi zub

Mama Vesna Haluga o nicanju prvih zubića, simptomima koji vam pokazuju da će se zubić pojaviti, ali i o prirodnim načinima, prvenstveno homeopatiji, pomoću koje možete pomoći svom mališanu

Širok osmijeh i prvi zub

Tjedan dana prije nego je Petar napunio šest mjeseci dobili smo prvi zubić. Veliki je to i vrlo važan događaj za sve nas. Nekako smo neobično ponosni, ali i svjesni koliko vrijeme brzo prolazi i da naša mala bebica i nije više baš tako mala i da jako, jako brzo raste.

Kao i kod svega vezanoga za odrastanje bebe i nicanje prvih zubića nema pravila. Gotovo sve što sam čula od iskusnijih mama kod nas je bilo drugačije. Petar je prve simptome imao sa nepuna četiri mjeseca što nam se činilo jako rano i trebalo je gotovo dva mjeseca da se prvi zubić i pojavi. Upozoravali su me na temperaturu, proljevastu stolicu, besane noći… niti toga nije bilo.
 
Jednostavno je bio malo nemirniji, pred večer razdražljiv i s blago povišenom temperaturom. Sline je bilo na pretek, a u usta je gurao sve što mu je došlo u ruke. Zbog jačeg slinjenja često bi se zakašljao i proizvodio zvukove kao da će se ugušiti. Naravno, kada se to prvi puta dogodilo, umrli smo od straha. Bez obzira što znamo da nije ništa opasno i dan danas protrnem kada se zagrcne ili proizvede čudan zvuk  i uvjerena sam da se to neće promijeniti jer to su čari roditeljstva.
 
No idemo ispočetka, što sve može značiti da ćete uskoro ugledati mali bijeli biser:
 
Pojačana slina – često je prvi znak nicanja zubića iako stručnjaci upozoravaju da je to razdoblje kada dijete počinje sjediti i da još nije savladalo tehniku gutanja pa slina jednostavno curi iz usta i ne mora biti znak da su zubići počeli rasti.
 
Povišena temperatura –  je pouzdan znak da su zubići krenuli van, no nas je patronažna upozorila da se ako je temperatura viša od 38,5° C  i potraje duže od dva dana svakako javimo pedijatru jer je sada vrijeme prehlada i gripe.
 
Slabo spavanje – usudila bih se reći – drugačije spavanje – sami najbolje poznate svoje dijete pa je promjena načina spavanja, siguran znak da se nešto zbiva, a najvjerojatnije su to zubići. Naš Petar je, iako se nije budio, znao zajecati u snu, mumljati, okretati se u krevetu, nemirno spavati. Uglavnom se ne bi budio, a ako bi jako plakao mi bismo ga probudili pa ponovno uspavali- najčešće na cici.
 
Trljanje desni, lica i ušiju – još je jedan od pouzdanih znakova. Mi smo se znali od srca nasmijati kada bi si Petar stavio ručicu u usta i umjesto da trlja desni, okretao je glavu lijevo – desno velikom brzinom.
 
Smanjen apetit – naš mališan solidno jede, ali u trenutcima kada zubići izbijaju, nije imao apetita. Vrlo je slabo jeo, a čak je znao odbijati i cicu za koju je uvijek raspoložen.
 
Proljev – mi srećom nismo imali tih problema, ali stolica je bila mekša, ali i češća nego što je to bilo dok nisu krenuli zubići.
 
Razdražljivost – u našem slučaju najizraženiji simptom koji je najjači bio poslije podne ili uvečer. Petar je jako vesela i mirna beba pa kada bi počeo cendrati znali bismo da nešto ne štima. U početku smo mislili da ga treba presvući, da je možda gladan, žedan… Presvukli bi ga, nahranili… ali nije prestajao… To su bili zubići!
 
Kao što sam napisala na početku, pravila nema. Kao i u svemu i ovdje je svako dijete drugačije  i najbolje je osluškivati njegove potrebe i slijediti majčinske/očinske instinkte. Uvijek ima načina i da se koliko toliko olakša djetetu.
 
Redoslijed rasta zubi
Ovo je načelna tablica redoslijeda rasta zubića, a reagirati treba tek kada je odstupanje veće od šest mjeseci, odnosno ukoliko beba ne dobije niti jedan sjekutić do trinaestog mjeseca svakako treba potražiti mišljenje liječnika i stomatologa.
 
Širok osmijeh i prvi zub 
 
Kako olakšati svome mališanu
 
Prvi i najvažniji savjet je – opustite se – koliko god vam to nemoguće zvučalo! Zubići će izići bez obzira na sve!
 
Na tržištu postoji čitav niz gumenih „trljalica“ i „grickalica“ koje će djetetu znatno olakšati nicanje prvih zubića. Postoji bezbroj oblika i vrsta koje je moguće hladiti u hladnjaku i teško je preporučiti „onu pravu“. Mi smo ih dobili i kupili 5-6 komada i ne mogu reći da neku posebno voli. Jedina prava istina je da u usta stavlja sve što mu se nađe u ručicama. Također, ništa se boljim/omiljenijim nisu pokazale one koje je moguće hladiti, a znatno su skuplje. Petar ih rado gricka, a kada mu dosadi jedna zamijenimo je drugom i tako u krug.
 
U ljekarnama je moguće kupiti gelove koji hlade, blagi su anestetici, ali i antiseptici te nisu loši ako uzmemo u obzir da dijete sve i svašta gura u usta. Svakako treba birati gelove bez šećera i alkohola. Od tih gelova ne treba očekivati čuda, ali činjenica je da mogu pomoći da dijete lakše zaspe, da se smiri ako plače, da mu se barem kratkotrajno olakša i ublaži nelagoda.
 
Postoje i biljni pripravci koji mogu olakšati nicanje zubića. Čaj od kadulje, ulje kamilice ili karanfilića koje isprobajte najprije na svojim desnima, a ako Vam se čini prejako razrijedite ga s biljnim uljem.
 
Mi smo najzadovoljniji s homeopatskim pripravcima.  
 
Homeopatski pripravci za nicanje zubića
 
Chamomilla: Ovo je najuobičajeniji pripravak koji se daje za nicanje zubića. Često je indiciran kada se dijete doima izrazito osjetljivo ili ljuto, a bol nesnošljiva. Bebe se mogu osjećati uzrujano, vikati i udarati i željeti da ih se stalno ljulja ili nosi kako bi im se pažnja usmjerila dalje od boli. Desni mogu biti toliko osjetljive da je dodir nesnošljiv – ili se mogu osjećati bolje od jakog pritiska i griženja nečeg hladnog.
 
Calcarea carbonica: Ako nicanje zubića počne kasno u bebinom životu. Baba se može doimati tužno ili uznemireno od boli, radeći kretnje žvakanja i stišćući desni jedne o druge, često i tijekom spavanja. Djeca kojima je potreban ovaj pripravak su obično bucmasta, sporija pri učenju puzanja ili hoda i glave im se često znoje tijekom spavanja.
 
Kreosotum: Ovaj pripravak može biti od pomoći ako dijete pretjerano slini i ima ozbiljne nelagode tijekom nicanja zubića. Također i propadanje zubi odmah nakon nicanja.
 
Pulsatilla: Ovo je dobro za bebe koje su tijekom nicanja zubića jako plačljive i žele da ih se konstantno nosi i tješi. Osjećaju se bolje od griženja nečeg hladnog ili pijenja i jedenja hladne hrane.
 
Silicea: Ovaj pripravak može pomoći pri otežanom nicanju zubića koje umara bebu i čini ju nervoznom. Djeca koja trebaju Silicea često imaju nježnu kosu i doimaju se malo osjetljivijim, sa slabim imunitetom.
 
Sulphur: Ovaj pripravak može biti indiciran ako se tijekom epizoda nicanja zubića pojavi crvenkasta iritacija ili osip na bebinoj bradi ili pelenskom području. Proljev (često bjelkast) se može dogoditi zbog stresa. Dijete je osjetljivo i uznemireno, i osjeća se gore nakon utopljvanja.
 
Odaberite pripravak koji najjasnije odgovara simptomima. U slučajevima gdje je samoterapija primjerena, osim ako je liječnik savjetovao drugačije, trebalo bi koristiti manju jačinu (6X, 6C, 12X, 12C). Učestalost doziranja ovisi o uvjetima i pojedincu. Ponekad je doziranje potrebno nekoliko puta u sat vremena dok je u drugim slučajevima doza indicirana nekoliko puta tijekom dana; i u istim situacijama, jedna doza dnevno (ili rjeđe) može biti dovoljna.
 
Ako se u razumnom vremenu ne vidi odgovor, odaberite drugi pripravak ili kontaktirajte svog homeopata. *
 
Mi smo Petra odveli na pregled homeopatu kako bi odredili tip i sukladno tome eventualne lijekove. Iskreno se nadam da ćemo ga i liječiti isključivo homeopatskim pripravcima. U svakom slučaju ako nemate homeopata ili jednostavno ne stignete do njega, sigurno će pomoći chamomilla te ako dijete ima i temperaturu u kombinaciji s belladonom. Uistinu s homeopatijom nemate što izgubiti.
 
Na kraju i po meni najvažnije: GRLITE SVOJE DIJETE!!! Nema boljeg lijeka od čvrstog zagrljaja, tepanja, nošenja i masiranja desni svojim prstom. Jedini lijek koji uvijek djeluje, ništa ne košta i oboje vas čini sretnim!
 
 
 * Dr. Ivana Blažević – Homeopatija centar  dio teksta preuzet sa www.ringeraja.hr
 
 
 
 
 
 

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.
  • Širok osmijeh i prvi zub- komentira Johnny Johnny
    Robert, slažem se s Vama...da su naši roditelji to na vrijeme znali vjerojatno bi izbjegli silne popravke zubiju koje smo imali hehehe
  • Širok osmijeh i prvi zub- komentira Johnny Johnny
    Robert, slažem se s Vama...da su naši roditelji to na vrijeme znali vjerojatno bi izbjegli silne popravke zubiju do sad koje smo imali hehehe
  • Širok osmijeh i prvi zub- komentira Robert Robert
    Puno ljudi ne zna da je djecu potrebno voditi stomatologu već pri pojavi prvih zubića. Preventivna dječja stomatologija najbolje je rješenje za zdrav i pravilan osmijeh svakog djeteta još od najranije dobi. Homeoptski pripravci zvuče kao dobro i prirodno rješenje za bol koja se javlja kod djece pri početku rasta zubića.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se