Advertisement
Wellness i spa oaza

Shiatsu dodirom do ravnoteže

S Lidijom Jerković, shiatsu praktičarkom, razgovarali smo o blagodatima ove drevne tehnike.

Shiatsu dodirom do ravnoteže

Iako smo svi mi itekako svjesni da jedino u ravnoteži možemo funkcionirati, zbog nedostatke vremena (ili nedostatka volje?), postizanje ravnoteže najčešće odgađamo za neka bolja vremena. Prava je istina da mnoge od nas tek zdravstveni problem natjera da se pozabavimo sobom  i da se “uravnotežimo”. 

Zašto čekati? Jedan od načina vraćanja ravnoteže u život je i shiatsu. Shiatsu je cjelovita metoda holističkog tretmana, koja, kao i neke druge metode Tradicionalne kineske medicine (akupresura, akupunktura), pomaže kod brojnih zdravstvenih problema uključujući i probleme s probavom, ginekološke i probleme s kralježnicom. 
 
Bazirana na uklanjanju energetskih blokada i uspostavljanju ponovnog protoka energije (Ki ili Chi), shiatsu terapija koju obično provodi iskusni terapeut, dovest će vas u stanje opuštenosti, uspostaviti bolju cirkulaciju, fleksibilnost i smanjiti mišićnu napetost. Osim djelovanja na tijelo, shiatsu djeluje i na psihu – opušta, smanjuje depresiju, anksiozna stanja i ukratko, vraća balans u vaš život, u sve njegove aspekte.
 
Veliki je broj manualnih metoda Tradicionalne kineske medicine (Teate) u koje spada i akupunktura koje su se pojavile u Japanu 1000 godina poslije Krista. Masažu su u to doba najčešće provodile žene i slijepci, a termin shiatsu prvi je puta u svojoj knjizi Shiatsu Ryoho spomenuo Tamai Tempaka.
 
Danas u svijetu postoje dvije glavne škole shiatsua – jedna koja se bazira na zapadnjačkom konceptu i osim tradicionalnih tehnika smatra korisnim i znanja učenja anatomije i fiziologije dok se druga škola bazira isključivo na tradicionalnom kineskom konceptu. Najpoznatiji predstavnici prve škole su Tokujiro Namikoshi i njegov učenik Shizuto Masunaga. 
 
Shiatsu dodirom do ravnoteže
 
Shiatsu koristi težinu i pritisak terapeuta koji djeluje svojim pritiskom na Tsubos ili akupresurne točke i tako vraća u ravnotežu energetski protok (Ki) kod osobe koju se tretira. Blokade ili deficit Ki-ja u tijelu  istočnjačka medicina vidi kao primarni uzrok bolesti i vraćanjem balansiranog protoka Ki-ja i zdravlje se može vratiti.
 
Kako bismo malo više saznali o ovoj tehnici komplementarne medicine, nismo mogli pronaći bolju osobu za naš razgovor od Lidije Jerković, shiatsu praktičarke, koja osim mladolikog izgleda i zaraznog osmijeha, već četiri godine posjeduje diplomu Shiatsu škole Hrvatska.  
 
Lidija prakticira shiatsu u maloj oazi žutih zidova u Maksimirskoj ulici nazvanoj jednostavno – Shiatsu soba koju je otvorila zajedno sa svojim kolegama – Ivanom Lovrić i Mićom Matićem.
 
O tome što za nju predstavlja shiatsu Lidija  kaže - Za mene je prava, istinska čarolija kroz dodir prepoznati životnu iskru u biću i podržati je tamo gdje je to potrebno. Dodirom vratiti impuls disanja tamo gdje ga nema, gdje je nastao zastoj uslijed stresa ili bolesti. Moja je velika želja oduvijek bila rad sa ljudima na ovakav, poseban način. Veliko mi je zadovoljstvo kroz podržavajući, svjestan dodir pomoći ljudima da se vrate u ravnotežu, da ponovno postanu sigurni u sebe, da se raduju životu. Nasmiješeno lice bez bolova ili donošenje novih odluka u životu potaknuto tretmanom, meni su dovoljan benefit.
 
U svom radu Lidija nije birala prečice – prijavila se kao volonterka u Autonomnu žensku kuću i tamo radila sa ženama koje su proživljavale obiteljsko nasilje i pomagala im svojim dodirom nakon čega su joj ostala brojne dirljive uspomene, a iskustvo rada sa zlostavljanim ženama bilo je i temom njene diplomske radnje.
 
Lidija, možeš li našim čitateljima u nekoliko rečenica približiti samu tehniku?
 
- Bit shiatsua je dodir, odnosno pritisak - prstom, dlanom, laktom ili stopalom. Pritiskom tretiramo područja na tijelu za koja smo na osnovu vizualne, palpatorne ili neke druge vrste dijagnoze ustanovili da ih treba dovesti u ravnotežu. Također i rotacijama zglobova, raznim istezanjima, korektivnim zahvatima na koštano-mišićnoj strukturi radimo na ponovnom pokretanju životne energije tamo gdje je došlo do njenog zastoja.
 
U razgovoru s Lidijom, najviše nas je zanimalo kod kojih je tjelesnih problema vidjela najveće pomake?
 
- Pomaka ima kod svih tjelesnih problema. Razlike su samo u tome koliko je klijent spreman i koliko zapravo stvarno želi promijeniti svoje dosadašnje stanje. Želi li ići "duboko" i pronaći pravi uzrok problema ili samo malo "popraviti" trenutno stanje. Važno je da klijent ima jasan cilj - što želi i zašto je došao na tretman.
 
Što kažu klijenti, kakve promjene doživljavaju u emotivno-psihološkom smislu?
 
- U emotivno-psihološkom smislu dešavaju se razne promjene. Npr. izniman osjećaj radosti, olakšanja, slobode, sigurnosti pa sve do prestanka osjećaja straha, tuge i slično. Nerijetko se, nakon većeg broja tretmana, desi potpuna transformacija - kako na emotivno-psihološko-mentalnom nivou, tako i na promjenivanjskog izgleda. Osobno mi se desilo da na ulici, pri slučajnom susretu, nakon što je nisam vidjela tijekom ljeta, nisam prepoznala klijenticu koja je intenzivno dolazila 5-6 mjeseci na redovite tretmane. Njena je promjena bila začuđujuća - od potpuno drugačije frizure i nove boje kose, drugih boja odjeće i samog načina odijevanja do naočala koje je konačno priznala sebi da bi mogla nositi i da joj dobro stoje.
 
Znamo da ti kao praktičar shiatsua moraš i sama biti u ravnoteži jer u suprotnom ne bi mogla pomagati drugima. Budući je shiatsu jedan oblik rada s energijama, zanima nas koliko neki klijent, koji je pod velikim stresom, osjeća veliku tugu, ljutnju ili neku drugu emociju u stanju tebe izbaciti iz ravnoteže? Možeš li u tom slučaju zadržati pribranost?
 
- Shiatsu kao energetski rad možemo pomalo usporediti sa svakodnevnim životom. Kroz interakciju s ljudima tijekom dana, u životu, s vašim bližnjima, kolegama na poslu, trgovcima na placu.. razmjenjujemo energiju stalno. Da li ćete dozvoliti da vas iz "takta" izbaci neljubazan trgovac? Da vam poljulja vašu ravnotežu? 
Kao shiatsu praktičar raspolažem raznovrsnim "alatima" koji mi pomažu, prije i poslije tretmana da ostanem sigurna. Važno je da budem u ravnoteži, fokusirana i centrirana, uzemljena. Također je važna i jasna namjera - što radim i zašto to radim. I opasnosti nema.
 
I za kraj, opiši nam malo što moramo znati o samom tretmanu i kako se pripremiti za tretman?
 
- Shiatsu se radi u odjeći na strunjačama. Kada dolazite na shiatsu tretman svakako ponesite odjeću u koju ćete se presvući. Važno je da je odjeća od prirodnih materijala - pamuk, lan - radi boljeg, nesmetanog protoka energije. Dva sata prije tretmana ne treba jesti kako bi se sustav u tretmanu bolje opustio, a ne bavio vlastitom probavom. Također, kada odvojite dan da dođete na shiatsu važno je da ne pijete alkohol. Moja je preporuka da nakon tretmana popijete nekoliko čaša vode, da bi se toksini koji su se eventualno pokrenuli lakše otpustili iz organizma.
Sam tretman traje oko 45 minuta. Tretmanu prethodi kratak uvodni razgovor kao i dojmovi i savjeti poslije što je ukupno sat vremena.
 
 
Za sve detaljnije informacije, posjetite Shiatsu sobu , a Lidiju možete kontaktirati i na mail shiatsu.soba@gmail.com ili mobitel 098/914 97 90. 
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.
  • Shiatsu dodirom do ravnoteže- komentira CIKO CIKO
    odli?an ?lanak, već duže vremena planiram otići na ovakav izuzetno kvalitetan i koristan oblik relaksacije. ovo izgleda i zvu?i fenomenalno

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se