Prirodna kozmetika

Shea maslac - i moja je koža nakon ljeta ponovno glatka, meka i nahranjena

Ljekovita svojstva shea maslaca poznata su već tisućama godina, a posebno se koristi u njezi suhe kože

Shea maslac - i moja je koža nakon ljeta ponovno glatka, meka i nahranjena

Shea maslac, to “afričko zlato” bez kojega ne možemo zamisliti ljetne mjesece, dobiva se od ploda karite stabla koje je autohtono suhim područjima Sahare. Shea maslac se u Africi koristi kao lijek za reumatske bolove, upale mišića, kao „štit“ od suhog pustinjskog vjetra te za njegu kože beba. Sirov, neobrađen shea maslac sadrži vitamine i minerale kao što su vitamini A i E, kao i esencijalne masne kiseline. Zbog svojih je hidratantnih, protuupalnih i antiage svojstava već stoljećima nezamjenjiv sastojak u njezi kože, a pogotovo kada koži treba dodatna njega kao što je to u vrijeme povratka s ljetovanja.

Ako vam je koža suha od soli, sunca, vjetra, a pretpostavljamo da jest - sve što treba je malo shea maslaca i oporavit će se u tili čas. Možda će vas kod nerafiniranog shea maslaca na prvi tren odbiti njegova tekstura (miris je odličan!), ali kao i kod svih drugih prirodnih maslaca, postupak je isti - uzmite komadić maslaca, rastrljajte ga među dlanovima i premažite kožu u tankom sloju te uživajte u efektu koji će "afričko zlato" ostaviti na koži. 

Hidratacija kože

Shea maslac ima sposobnost da smiruje, hidratizira i uravnotežuje vašu kožu. Stoga je nezaobilazan u njezi suhe kože i ekcema, ispucalih usnana te suhe kože na petama, laktovima i koljenima, kao i u tretmanima suhog vlasišta, Međutim, važno je koristiti nerafinirani shea maslac koji, za razliku od rafiniranog, sadržava svoje terapeutske osobine i čini kožu hidratiziranom i podatnom, dok rafinirani shea maslac gubi gotovo sva ljekovita svojstva.

Protuupalno djelovanje


Shea maslac ima prirodna protuupalna svojstva zbog kojih se koristi kod liječenja ogrebotina, posjekotina i opeklina, tretiranja opeklina od sunca i osipa i olakšavanje boli od umora mišića i artritisa. Istraživanje objavljeno 2010. godine u "Journal of Oleo Science" potvrdilo je značajna anti-upalna svojstva shea maslaca. Studija je pokazala izuzetno smanjenje upale kod miševa oboljelih od edema, i to za više od 45 posto.

Druga studija objavljena u časopisu “British Journal of Clinical Pharmacology” ustvrdila je kako je shea maslac učinkovit nazalni dekongestiv - sudionici su dobili dva do četiri tretmana shea maslacem u nosnu šupljinu, nakon čega su se u roku od 12 do 24 sata povukli znakovi upale, začepljenja nosa ili oštećenja nosne šupljine.

Anti-ageing efekt

Shea maslac se već stoljećima koristi u tretmanima uklanjanja bora. Sadrži esencijalne masne kiseline, zajedno s vitaminima A i E, koji su imperativ za održavanje elastičnosti i gipkosti kože. U kliničkoj studiji utvrđeno je kako shea maslac ima značajna antiage svojstva te dokazano pomaže obnoviti i pomladiti kolagen. Sudionici u ovom istraživanju koristili su shea maslac kao melem za masažu kože kroz četiri do osam mjeseci - rezultati su pokazali svježu kožu s manje bora, pa čak i manje tragova hiperpigmentacijskih mrlja.
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.