Zdravo i fino

Savijača od višanja i grisa

Ova savijača bila je kolač mog djetinjstva, napravljena s domaćim višnjama, katkada izmiješana s trešnjama, a uvijek je brzinom svjetlosti nestajala s naših tanjura.

Savijača od višanja i grisa

Kraj proljeća, sveprisutni mirs ljeta i prva godišnjica našeg braka postala je zasvagda okrunjena domaćom savijačom od višanja po maminom receptu. I vjerujte, nećemo je zaboraviti! 

Ova savijača bila je kolač mog djetinjstva, napravljena s domaćim višnjama, katkada izmiješana s trešnjama, a uvijek je brzinom svjetlosti nestajala s naših tanjura. Toliko puta sam je čuvala od gladnih gostiju koji bi se rado bili zasladili zadnjim komadom. Nekoliko godina kasnije, kada sam i sama ovladala tehnikom spremanja kolača, često zavirim u bakin vrt s domaćim trešnjama i napravim nam ovu štrudlu. 
Sve što vam treba jesu višnje, mrvicu cimeta koji se osjeti tek na vrhu jezika, nadjev od grisa i kore za savijaču. 
Spremni? 
 
 
Savijača od višanja i grisa
 
 
 
Potrebni sastojci:
 
•         8 tankih kora za savijače
•         400 g svježih višanja
•         2 žlice kristal šećera, za višnje
•         1/2 žličice cimeta u prahu, za višnje
•         120 g kristal šećera
•         240 g grisa (pšenična krupica)
•         120 g ulja, neutralnog
•         360 g običnog jogurta
•         2 cijela jaja
•         2 žlice mlijeka
•         120 ml mlake vode + 2 žlice neutralnog ulja, za premazivanje
 
 
  
 
Priprema:
 
•         Zagrijte pećnicu na 200°C. Tepsiju za pečenje premažite s malo ulja. Ostavite sa strane.
 
•         Svježim višanjama očistite koštice, a sok koji su pritom pustile sačuvajte i pomiješajte ga s višnjama.
 
•         Jaja pomiješajte s 120 g šećera pa dobro izmiksajte. Dodajte jogurt, mlijeko, ulje i gris. Dobro promiješajte dok se svi sastojci ne spoje.
 
•         Uzmite dvije kore za savijače, posložite jednu na drugu pa ih postavite na kuhinjsku podlogu. Gornju koru premažite s 3 žlice pripremljenog nadjeva. Preko nadjeva posložite još jednu koru za savijaču pa i nju premažite s 3 žlice nadjeva. Preko nadjeva postavite još jednu koru za savijaču, ali ovog puta je premažite s 4 žlice nadjeva, poslažite višnje po cijeloj kori, pospite s žlicom kristal šećera i cimetom. Zarolajte savijaču, a krajeve dobro utisnite kako vam nadjev ne bi iscurio van.
 
•         Ponovite isti postupak s ostatkom kora. Dobit ćete dvije savijače koje ćete premjestiti u tepsiju za pečenje.
 
•         Savijaču premažite mješavinom mlake vode i ulja da omekša tijekom pečenja.
 
•         Pecite 40 minuta, odnosno dok savijača ne uhvati zlatnosmeđu boju.
 
•         Servirajte mlako ili hladno. Pospite šećerom u prahu ili poslužite s kuglicom sladoleda od vanilije.
 
 
 
Napisala: Maja Matus
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.
  • Savijača od višanja i grisa- komentira MajaMatus MajaMatus
    :) Hvala ti Andrea, skroz sam zaboravila na ovu štrudlu :)

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se