Zdravo i fino

Salata od kozica sa začinjenim croutonima

Tamarin prijedlog za petak - tanjur ove salate pravi je lagani, gurmanski tanjur, pun zdravlja i finih okusa.

Salata od kozica sa začinjenim croutonima

Tanjur ove salate pravi je lagani, gurmanski tanjur, pun zdravlja i finih okusa.

U salati se, osim kozica, nalazi i maslinovo ulje, limunov sok, miješana salata, prstohvat čilija-tek toliko da malo podigne kombinaciju- volim začinjeno- te croutoni iliti krutoni. Oni su hrskavi i daju odličan kontrast nježnom mesu kozica. 
 
Za krutone:
 
1 manji baguette kruh 
1/4 žličice češnjaka u prahu
1/2 žličice majčine dušice
3 žlice maslinova ulja
 
Za salatu:
 
300 g očišćenih kozica (ili repova račića, škampa)
75 ml maslinova ulja
sok 1/2 limuna
1/4 žličice chillija u prahu
150 g salate po izboru
3 žlice sitno sjeckanog svježeg peršina
1 manja šaka svježeg vlasca
sol i papar po ukusu
 
1. Najprije napravite krutone: baguette izrežite na šnite pa na malene kockice. Na tavi zagrijte maslinovo ulje sa češnjakom u prahu i majčinom dušicom pa dodajte kockice kruha i pržite na laganoj/umjerenoj vatri dok ne poprime lijepu, zlatnu boju. Uklonite s vatre i pustite da se hlade.
 
2. Na istoj tavi popržite kratko kozice, dok ne poprime lijepu boju (dodajte još malo maslinovog ulja ako je potrebno). Začinite ih chillijem, solju i paprom.
 
3. U zdjeli pomiješajte salatu s pečenim kozicama, dodajte sitno sjeckani peršin i vlasac te začinite maslinovim uljem i limunovim sokom.
 
4. Poslužite ohlađeno, a prije posluživanja posipajte krutonima.
 
Savjet: Ako niste ljubitelj radiča zbog njegove gorčine, za ovu salatu možete koristiti neko nježnije lisnato povrće, npr. matovilac.
 
 
Napisala: Tamara Novaković
 
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.

  • Salata od kozica sa začinjenim croutonima- komentira andrea andrea
    a ovo je danas bilo za ru?ak :)