Zdravo i fino

Rižoto s muzgavcima

Spravite s Majom Matus njezin omiljeni rižoto s muzgavcima

Rižoto s muzgavcima

Muzgavac je jako ukusan glavonožac, to svi znaju. Također, veliki broj ljudi će ga već spravljenog zamijeniti s hobotnicom. I to s punim pravom jer ga možemo pripremati na isti način kao i njegovog 'većeg brata': na lešo s krumpirom, ispod peke, na salatu... No, Maji je ipak najdraži na rižoto.

 
 
 
Nakon što usrećite svoje nepce ovim slasnim jelom, uživajte u drugim njezinim receptima na Dalmatia Gourmande blogu!
 
 
 
Rižoto s muzgavcima
 
Sastojci za dvije osobe:
- 4-5 komada muzgavaca, očišćenih,
- 300 g riže okruglog zrna,
- 1 glavica luka,
- 3 režnja češnjaka,
- 1 dl bijelog vina,
- ¼ dl prošeka,
- voda,
- maslinovo ulje,
- sol, papar, peršin.
 
 
Priprema
 
Muzgavce isperite na kratko pod mlazom hladne vode pa očistite. Narežite ih na veće komadiće i ostavite sa strane.
 
Luk narežite na sitnije kockice. Češnjak naribajte na sitno pa pomiješajte s žlicom maslinovog ulja i ostavite sa strane.
 
Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk dok ne postane proziran, a  potom dodajte muzgavce pa ih popržite minutu-dvije dok ne uhvate boju. Dodajte češnjak pomiješan s maslinovim uljem i dinstajte sve zajedno 1-2 minute, stalno miješajući da ne zagori.
 
Kada je češnjak pustio miris, dolijte vino i prokuhate oko 10 minuta dok vino ne ispari. Dolite malo vruće vode (nikako hladne) pa kuhajte dok se muzgavci ne budu skoro pa kuhani, oko 30-40 minuta.
 
 
 
 
 
 
Kada su muzgavci skoro kuhani, dodajte rižu, po potrebi dodajte još vode pa kuhate uz miješanje sve dok se riža ne skuha, odnosno dok sva voda ne ispari. Ako niste sigurni koliko vode trebate dodati, predlažem vam da dolijevate malo po malo vode kako vam se riža ne bi prekuhala. Pred kraj kuhanja dodajte sol, papar i prošek pa prokuhate još 5 minuta.
 
Na kraju, dodajte sitno sjeckani svježi peršin pa poklopite i pustite da odstoji poklopljeno 5-10 minuta prije serviranja.
 
 
 
Rižoto s muzgavcima
  
Rižoto s muzgavcima
 
 
 
Pripremila i fotografirala: Maja Matus
Blog Dalmatia Gourmande
 
 
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.