Zdravo i fino

Rižoto od škampi

VIDEO: Miroslav Pahek kuha za vas slasni rižoto

Rižoto od škampi

Kako ćete znati da je škamp koji kupujete svjež? Naša suradnica Maja Matus nas je naučila da škampi, sa strane repa, ne smiju biti zelenkasti već ružičasti - zelenkasta boja škampa znači da je duže vrijeme proveo na ledu pa takve škampiće izbjegavajte.

 
Sve točne omjere sastojaka za ovaj recept pogledajte na Kuhari.com.
 
Rižoto od škampi
 
Priprema:
 
Škampima odvojite glave od tijela.
Glave stavite u lonac sa vodom, a tijela ubacite u hladnu (neugrijanu) tavu sa maslinovim uljem.
U tavu stavite sjeckani mladi luk, sitno sjeckani češnjak, svježi kosani peršin i sve sastojke u tavi “na hladno” promiješajte.
 
Posolite, popaprite, ulijte koncentrat rajčice i hladnu vodu te dobro promiješajte.
Upalite vatru i pustite 2 do 3 minute da sadržaj u tavi zakipi.
Škampe izvadite na tanjur i pustite da se malo ohlade.
 
Očistite ih, meso odvojite u zdjelicu, a oklope ubacite u lonac u kojem su voda i glave.
Lonac stavite na vatru i sve zajedno kuhajte 15 ak minuta.
Kada je temeljac gotov, procijedite ga.
 
Zagrijanom umaku iz tave dodajte rižu i na srednjoj vatri pirjajte.
Miješajte po potrebi i dodajte temeljac ne dopuštajući da riža bude na suhome.
Kada je riža kuhana i začinjena po vašem ukusu, pred sam kraj dodajte meso škampi, promiješajte i servirajte.
 
 
Dobar tek vam žele
Rižoto od škampi

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.