Zdravo i fino

Raw food: Sirove slasti Mihaele Devescovi

Jednom kad margarin zamijenite kokosovim maslacem ili maslacem od badema, a šećer datuljama ili rogačem, dobijete zaista zanimljive okuse i puno zdravije deserte - otkriva 'kraljica sirove kuhinje' Mihaela Devescovi

Raw food: Sirove slasti Mihaele Devescovi
 

 

 

Mihaela Devescovi je ljubav prema zdravoj hrani i isprobavanju prvih sirovih recepata u vlastitoj kuhinji pretvorila u obrt za proizvodnju i prodaju sirovih slastica koje možete kupiti i kušati diljem Lijepe Naše. Po prirodi znatiželjna i željna otkrivanja novih područja, postupno se njezin interes za zdravijom prehranom razvio u uspješan biznis zahvaljujući kojem sve više ljudi otkriva čari sirove hrane.

Kako je započela priča o sirovim slasticama?
- Sve je počelo prije desetak godina, kada sam uz dvoje tada male djece krenula pripremati obroke bez šećera, margarina, brašna i bez kuhanja. Kombinacijama voća, povrća, orašastih plodova, sirovoga kakaa, kokosova maslaca i sličnih sastojaka počela sam pripremati sirove, jednostavne i zdrave obroke.

Ubrzo ste pokrenuli i web-stranicu...
- Obitelj i prijatelji bili su oduševljeni okusima i svi su htjeli recepte, zato sam počela zapisivati recepte svega što sam pripremala. Mnogi od tih recepata našli su se na web-stranici www.sirovahrana.hr, koja je pokrenuta 2012. godine kako bi ljude upoznala i informirala o sirovoj prehrani. Pritom sam održala brojne radionice na kojima sam ljude upoznavala sa sirovom prehranom i učila ih na koji način pripremati sirova jela. Jako velik interes ljudi za zdravijom prehranom bio mi je vjetar u leđa.

Raw food: Sirove slasti Mihaele Devescovi

Izdali ste i nekoliko knjiga na ovu temu...
- Svakim sam danom sve više učila, iskušavala okuse, pripremala nova jela. Rezultat toga bio je izlazak moje prve knjige „Sirova hrana“, izrasle iz osobnih iskustava, vlastitih istraživanja i na tisuće izrađenih i isprobanih sirovih jela. Godinu dana nakon toga uslijedila je i druga knjiga, „Slatke strasti“, s više od 150 recepata za pripremanje zdravih sirovih slastica.

Danas su vaše slastice dostupne diljem Hrvatske. Kako ste pokrenuli brend Raw sweets by Mihaela?

- To se činilo kao logičan korak zbog velikog zanimanja ljudi i čestog pitanja: „Možemo li mi to od tebe naručiti?“. Sirove torte prvi su proizvod koji sam ponudila na tržište ljubiteljima sirove hrane pod brendom Raw sweets by Mihaela. U ponudi su razne vrste torti, kolača, kuglica, čokoladni namaz i čokolade. Svi proizvodi napravljeni su od kvalitetnih organskih sastojaka s ekološkim certifikatom i bez termičke obrade.

Sirove kuglice dolaze u pet različitih okusa, pa svatko može pronaći omiljenu kombinaciju. Vrlo traženi proizvod je Mittela, zdrava varijanta popularnih čokoladnih namaza, bez šećera i umjetnih dodataka, pogodna za dijabetičare i vegane, a najnoviji proizvod u ponudi je Rawčokolada, koja dolazi u četiri različita okusa.

Čokolada s metvicom

Tijesto
- 1 šalica badema
- 1 šalica suhih smokava
- 3 žlice kakaa u prahu
- malo agavina sirupa, po potrebi

Krema
- 1 mali avokado
- 1/2 šalice indijskih oraščića
- 3-4 žlice agavina sirupa
- 1 žlica kokosova ulja
- svježa metvica

Čokoladna krema
- 1 šalica indijskih oraščića
- 2 žlice kakaa u prahu
- 1/2 šalice vode
- 3 žlice rastopljena kakao maslaca

Priprema

Za tijesto izmiksajte bademe dok ne dobijete brašno.
U brašno dodajte suhe smokve i miksajte dok se smjesa ne poveže. Dobivenu smjesu rasporedite po kalupu i ravnomjerno pritisnite stražnjom stranom žlice.
Za kremu u blender stavite avokado, pa sve ostale sastojke. Miksajte na najbržoj brzini dok ne dobijete glatku, gustu smjesu.
Za čokoladnu kremu sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete gustu, glatku smjesu.
Kremu ravnomjerno rasporedite po kremi od metvice. Po vrhu pospite sitno sjeckane lješnjake ili bademe i listiće metvice.
Prije posluživanja ostavite tri sata u hladnjaku ili zamrzivaču.

Raw food: Sirove slasti Mihaele Devescovi

Recept preuzet iz knjige „Slatke strasti“

Moj "Fererro"

Sastojci

- 2 šalice lješnjaka
- 1 šalica datulja
- 3-4 žlice kakaa
- 1-2 žlice avokada
- 2-3 žlice kokosova ulja

Priprema

Lješnjake sameljite u brašno, dodajte ulje, datulje, kakao i avokado te miksajte dok se sve dobro ne sjedini.
Oblikujte u kuglice tako da u sredinu stavite jedan lješnjak, a kuglice uvaljajte u lješnjakovo brašno ili sjeckani lješnjak.

Raw food: Sirove slasti Mihaele Devescovi

Recept preuzet iz knjige "Slatke strasti"

Topla čokolada

Sastojci

- 2 šalice bademova mlijeka
- 1/2 šalice lješnjaka
- 1/2 žličice cimeta
- 1/2 žličice burbon vanilije
- kardamon, klinčići
- 3 žlice kakaa u prahu
- 3 žlice kokosova šećera

Priprema

Sve sastojke izmiksajte u blenderu dok ne dobijete tekuću smjesu. Kušajte i po želji dodajte još zaslađivača.

Raw food: Sirove slasti Mihaele Devescovi

Recept preuzet iz knjige „Slatke strasti“

Torta od krušaka i maka

Tijesto
- 200 g maka
- 1 šalica datulja
- ¼ šalice soka od limuna

Krema
- 4 kruške
- 2 šalice indijskih oraščića
- nekoliko datulja ili agavin sirup
- 2 žlice kokosova ulja
- vanilija

Priprema

Sastojke za tijesto miksajte u blenderu ili multipraktiku dok se smjesa dobro ne poveže.
Raširite dobivenu smjesu od maka po kalupu.
Za kremu sve sastojke miksajte u blenderu dok ne dobijete glatku smjesu. Kremu ravnomjerno rasporedite po tijestu od maka.
Tortu stavite u zamrzivač tri sata i poslužite.

Raw food: Sirove slasti Mihaele Devescovi

Recept preuzet iz knjige „Slatke strasti“

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se