Advertisement
Njega i zdravlje djeteta

Ravensara – eterično ulje za djecu

U vrtić i školicu s ravensarom - eteričnim uljem br.1 kada je riječ o virusnim respiratornim infekcijama

Ravensara – eterično ulje za djecu
Eterično ulje ravensare jedno je od eteričnih ulja koje bi trebalo naći mjesto u vašoj kućnoj ljekarni - njegova neškodljivost i izrazito antivirusno djelovanje čine ga pogodnim i za uporabu kod djece, ali i kod odraslih.
 
Kada na noge svoga kikića obujete ganz nove anatomski prilagođene šlapice, potrpate njegove stvarčice u vrtićki ormarić širine tridesetak centimetara i sa uzdahom strepnje i suzicom u oku, za koju se nadate da je nitko ne vidi, ispratite svoje Jedino da upozna novo društvo- shvatite da je počelo za ozbiljno i da se stvari bespovratno mijenjaju. Nema natrag. U tom trenutku vaše Jedino postaje Jedno-od i osim kockica, igrački i slikovnica počet će sa svojim vrtićkim društvom dijeliti i viruse i bakterije. 
 
Nažalost, hoće. Rijetki klinci su izuzetak.
 
I onda, vrlo brzo nakon privikavanja krene vrijediti pravilo dva za dva- čut ćete mame i tate kako se žale - dva tjedna u vrtić, dva tjedna doma. Svi smo to prošli, ta prva stjecanja imuniteta i privikavanje na mikroklimu kolektiva. Znam da sam u to doba ja bila poluluda jer je kod nas vrijedilo pravilo jedan za dva - jedan tjedan u vrtiću, dva tjedna doma. I to prođe, samo se malo valja strpiti. Kod nekih je strpljen-spašen nakon nekoliko mjeseci, a kod nekih nakon nekoliko godina. 
 
U pretprošlom broju Mama&beba bilo je riječi o fitoterapiji za djecu i podizanju imuniteta prirodnim putem, a sada ćemo o eteričnom ulju koje bi svaka obitelj s malom djecom trebala imati u svojoj kućnoj ljekarni. Predstavit ćemo ravensaru.  
 
Ravensara za djecu 
 
Cinnamomum camphora kt. cineol ravensara, eterično je ulje biljke iz porodice lovora (Lauraceae) koja je prošla dalek put od Azije do Madagaskara kako bi mogla postati jedno od eteričnih ulja za uporabu kod djece. Naime, azijski kamforovci daju eterična ulja bogata kamforom (azijski kamforovac, eterično ulje s potentnim analgetskim djelovanjem) ili linalolom (Ho ulje s vrlo visokim postotkom linalola koje primjenu nalazi u regenerativnoj kozmetici i kod respiratornih infekcija) dok je kod vrste zasađene na Madagaskaru- zbog klime, tla ili nečeg trećeg došlo do promjene u sastavu eteričnog ulja tako da madagaskarski kamforovac- ravensara- sadrži veliku količinu 1,8 cineola i slobodno se primjenjuje kod djece.
 
Dakle, kada tražite ravensaru za klince- dva su ključnu podatka na bočici zbog kojih ćete biti sigurni da ste kupili baš ono što ste naumili – jedan je Madagaskar, a drugi kemotip 1,8 cineol.
 
Ravensara sadrži preko 50% terpenskog oksida 1,8 cineola, monoterpene i monoterpenske alkohole alfa- terpineol i terpinen-4-ol i zbog takvog je sastava i potpunog odsustva kemijskih spojeva koji bi se mogli smatrati  opasnima za primjenu kod djece (fenola, ketona, aldehida…) potpuno prilagođena za korištenje u dječjoj dobi pa čak i u najranijoj dječjoj dobi.
 
Ravensara djeluje izuzetno antivirusno kod virusnih oboljenja koja su najučestalija u vrtićkom okruženju. Djeluje kod respiratornih infekcija uzrokovanih virusima, ublažava simptome kašlja i začepljenog nosića, djeluje na prehlade i hunjavice, na probavne infekcija uzrokovanih virusima, prvi je izbor kod gripe, herpesa, mononukleoze… Ravensara podiže imunitet pa se kroz dulje vrijeme može koristiti i kao preventiva virusnih infekcija i kao prirodno sredstvo za podizanje imuniteta. U vrtićkoj dobi, a i kasnije, odlično se slaže sa eteričnim uljima eukaliptusa radiata (Eucalyptus radiata), ružinog drveta (Aniba roseodora), kajeputa (Melaleuca cajeputii) i nekim drugim eteričnim uljima prilagođenim za upotrebu kod respiratornih problema dječice. 
 
Kod prvih simptoma
 
Ravensara je toliko blago eterično ulje da je francuski aromaterapeuti preporučuju u koncentraciji od 50% razrijeđenu u nekom brzoupijajućem baznom ulju (lješnjak, makadamija) već od trećeg mjeseca djetetova života, ali mi ćemo ipak biti malko oprezniji sa koncentracijama imajući na umu da je ravensara najpotentnija upravo kod prvog simptoma. Ako vam vaše dijete izgleda imalo sumnjivo, jer je malo čudno kihnulo, zakašljalo se ili osjetite da malko drugačije diše po noći od uobičajenog, da se nosić zašmrkao - prvo što vam treba na pamet pasti je ravensara. Svaki će roditelj osjetiti kada se nešto „kuha“, a upravo u trenutku kad dobijete takav filing- izvucite bočicu ravensare. 
 
RAVENSARA od 0-1 godina
 
Inhalacije
U toj najosjetljivijoj dobi odrastanja preporučila bih vam inhalaciju ravensare putem difuzera, lampice za eterična ulja ili aroma privjeska obješenog u blizini djetetova krevetića. Dvije kapi na aroma privjesak, pet do deset kapi u lampicu ili raspršivanje difuzerom je za tu dob dovoljno. Ravensara se za inhalacije može kombinirati sa eukaliptusom radiata i sa drugim eteričnim uljima prilođenoj toj dobi ( kajeput, ružino drvo). 
 
RAVENSARA od 1-3 godine
 
Inhalacije, nanošenje 20%- tne mješavine na stopala
Za prevenciju i liječenje virusne respiratorne infekcije možete napraviti 20%- tnu mješavinu ravensare (otprilike 40- 50 kapi na 10ml nekog brzoupijajućeg ulja, ovisno o veličini kapalice) i djetetu starijem od godine dana nanositi po 3-5 kapi na svako stopalo lagano umasiravajući. Ovakvim nanošenjem izbjegava se opasnost od eventualne alergijske reakcije kojima su sklona dječica te dobi, a ravensara putem kože ulazi u cirkulaciju i do ciljnih organa. Na ovaj se način koristi do pet puta dnevno. Što se tiče inhalacija, iluzija je da biste dijete te dobi mogli nagovoriti na bilo kakvu vrstu ozbiljnije inhalacije preko inhalatora osim one preko difuzera, aroma lampice ili aroma privjeska. 
 
RAVENSARA od 3-7 godina
 
Inhalacije, nanošenje 20%- tne mješavine na stopala i na leđa
Do sedme godine možete koristiti dvadeset postotnu mješavinu postepeno povećavajući broj kapi. Obično u toj dobi preporučim istovremeno nanošenje 20%- tne mješavine ravensare na stopala i na leđa ( pet kapi mješavine na svako stopalo i pet kapi na leđa za trogodišnjake pa do deset na svako stopalo i deset na leđa za šestogodišnjake) izbjegavajući nanošenje na prsa zbog eventualne alergijske reakcije. Iako mnogi aromaterapeuti preporučuju mazanje i prsa i leđa, zbog osjetljivosti kože na prsima - ipak volim preporučiti samo mazanje leđa.
Ova se mješavina koristi do pet puta dnevno. 

RAVENSARA od 7-12 godina
 
Inhalacije, nanošenje 50%- tne mješavine na stopala, leđa i prsa
Od školske dobi se ravensara već može koristiti i u koncentraciji od 50%, ali i nerazrijeđena.
Napravi se mješavina od 100 kapi ravensare i 100 kapi baznog ulja koju zatim ukapavate na stopala ( po pet kapi na svako stopalo) i po pet kapi te mješavine na leđa. Postupak se ponavlja pet puta dnevno.
 
Inhalirati se u toj dobi može već i putem pravog inhalatora za velike- tri kapi po jednoj inhalacijskoj seansi bit će dovoljne. Kapi se ne dodaju zajedno već se inhalira prvo jedna kap pa kad ona ispari druga i treća kap. Odrasle osobe također mogu koristiti ovu mješavinu, ali u malo većoj dozi od 10 kapi na pete i deset kapi na leđa. I za kraj, iako smo namjerno ovoga puta namjerno dali prednost ravensari pred svim ostalim eteričnim uljima primjerenim za korištenje u pedijatrijskog praksi, navest ću još samo recepturu Dominique Baudouxa, francuskog farmaceuta i aromatologa koji preporučuje 33,3%-tnu sinergiju ravensare, ružinog drveta i eukaliptusa radiata za primjenu kod djece. 
 
Receptura Dominique  Baudouxa kod pojave prvih simptoma i prevenciju virusne infekcije
 
eterično ulje ravensara 3ml
eterično ulje eukaliptus radiata 2ml
eterično ulje ružino drvo 1ml
biljno ulje lješnjak do 18 ml
 
- djeca do treće godine koriste 5 kapi mješavine na prsa i gornji dio leđa ujutro i uvečer kroz pet dana
- djeca od treće godine koriste 8 kapi mješavine na prsa i gornji dio leđa tri puta dnevno kroz pet dana 
 
• Pri kupnji ravensare pripazite da se radi o kemotipiziranom eteričnom ulju aromaterapijske kvalitete te da je označena kemotipom 1,8 cineol  
 
Objavljeno u časopisu Mama&Beba, izdanje siječanj 2012.
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se