Advertisement
Zdravlje žene i muškarca

Rani simptomi trudnoće

Uočite trudnoću i prije pozitivnog testa

Rani simptomi trudnoće

Jedini način da se sa sigurnošću uvjerite jeste li u drugom stanju jest – ginekološki pregled, a tek su na drugom mjestu po pouzdanosti - testovi na trudnoću. Ipak, postoje i određeni rani pokazatelji trudnoće koji bi vam mogli pomoći da se odlučite na testiranje. 

Kod nekih žena, promjene na tijelu su toliko jasne i vidljive, da su sigurne u svoju trudnoću i prije samog testiranja. Druge pak žene mogu posumnjati da su u drugom stanju tek na temelju kašnjenja mjesečnice. Osim toga, kod nekih se trudnica pojavljuju samo pojedini od niže navedenih ranih simptoma trudnoće:
 
 
Implantacijsko krvarenje i grčevi
Ovo je jedan od prvih znakova trudnoće i često se može zamijeniti menstruacijom iako se događa van redovitog menstruacijskog ciklusa. Događa se otprilike 6 - 12 dana nakon začeća, tako što se embrij ukapa u stijenke maternice. Lagano krvarenje može trajati otprilike 3 - 4 dana i nerijetko je popraćeno grčevima koji su također slični menstrualnim. 
 
Promjene na grudima
Prve promjene na grudima možete uočiti već 1 - 2 tjedna nakon začeća. Grudi su tada natečene, osjetljive na dodir, a mogu čak biti i bolne što posebno dolazi do izražaja prilikom vježbanja, tuširanja ili namještanja za spavanje. U nekim slučajevima koža oko može potamniti i za nekoliko nijansi. Same bradavice doimaju se većima i ispupčenijima što je priprema grudi za dojenje.  
 
Umor
Umor se može javiti samo tjedan dana nakon začeća. Najčešće se povezuje s visokim razinama progesterona u vašem tijelu, te niskim šećerom i krvnim tlakom. Sve to čini jutarnje ustajanje i razbuđivanje mnogo težim, a ovi simptomi se nerijetko poklapaju s posljedicama stresa ili bolesti.
 
Jutarnja mučnina
Povećane količine estrogena u vašem organizmu usporavaju probavu i mogu uzrokovati jutarnje mučnine, a taj osjećaj se može nastaviti i tijekom dana. Kod nekih žena mučnina može pratiti cijelu trudnoću, a mogu se javiti i samo  na određeni tip hrane ili neki specifični miris. Mučnine se obično pojavljuju u 2 -8 tjedana nakon začeća.
 
Izostanak menstruacije
Jedan od najsigurnijih i najočitijih znakova trudnoće jest izostanak menstruacije. Zbog ovog simptoma se žene najčešće i odlučuju za testiranje na trudnoću, iako kašnjenje menstruacije može biti povezano i s drugim stvarima. U nekim trudnoćama se pojavljuju periodična krvarenja koja ne moraju biti zabrinjavajuća. Osim toga izostanak menstruacije može biti povezan i sa stresom, većim promjenama u tjelesnoj težini, hormonalnim problemima i sl.
 
Ostali rani simptomi trudnoće:
 
• Učestalo mokrenje
• Povećana želja za hranom
• Promjene raspoloženja
• Glavobolje i bolovi u leđima
• Vrtoglavica
• Povišena tjelesna temperatura
 
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se