Vesna Haluga

Prva prehlada – oči u oči sa šmrkomatom

Mame (nažalost) jako dobro znaju da usisavač ne sluši samo za čišćenje stana - Vesna u svojoj kolumni o čudovišnoj napravici i tome kako je prošla Petrova prva prehlada

Prva prehlada – oči u oči sa šmrkomatom
Kada se samo prisjetim svoje posljednje prehlade hvata me jeza. Strah me je i pomisliti kako se tek osjeća moja mala beba po prvi puta suočena s curenjem iz nosića, kašljem, temperaturom…
 
Upravo to nam se i dogodilo prije nekoliko dana – naša prva prehlada. Znala sam da će Petar kad-tad biti prehlađen. Znala sam da se djeca prehlade do deset puta godišnje. Znala sam da prehlada nije ništa opasno i da će brzo proći. Znala sam štošta… ali sve što sam znala palo je u vodu kada sam shvatila da mi je dijete bolesno. 
 
Počeo je kihati, okice su mu bile staklene, s vremena na vrijeme bi i zakašljao. Od živahne bebe postao je cendrav, tražio je cicu, ali zbog začepljenog nosića nije mogao niti jesti . Pokušala sam aspiratorom na baterije očistiti nosić no nije išlo. 
 
Došao je trenutak da se suočim s jednim od strahova – ŠMRKOMATOM – aspiratorom koji se prikopča na usisavač. Iako su mi ga je davno preporučila iskusna uskoro trostruka super mama, moja prijateljica Iva, nisam si mogla niti zamisliti da usisavačem čistim taj mali nosić. Sama pomisao izazivala mi je užasnu nelagodu, ali kako je vrag odnio šalu, a Petar trebao pomoć, uputila sam se u prvu ljekarnu po svemogući šmrkomat. Preznojila sam se već kupujući ga i nisam mogla dočekati da suprug dođe kući s posla da konačno očistimo nosić jer sama jednostavno nisam imala dovoljno hrabrosti za taj pothvat.
 
Suprug je prvo isprobao na sebi i akcija otčepljivanja nosića je mogla započeti. Najprije sam nakapala malo fiziološke otopine (najbolja je i najjeftinija ona koju rade same ljekarne –nemojte plaćati brandove bez potrebe ili ju napravite sami) i nakon par minuta, u svega nekoliko sekundi iz malog nosića izišlo je jako puno. Šmrkomat stvarno djeluje! Nismo se mogli načuditi svemoćnosti tog plastičnog čarobnjaka. Petar je prodisao, dobro se napapao i ubrzo zaspao, a nas dvoje smo sređivali dojmove i kajali se što i prije nismo kupili to čudo!
 
Šmrkomat – aspirator na usisivač – svakako je jedna od stvari koju svakako treba kupiti koliko god se okrutno činio. Zapravo je potpuno bezopasan, ne oštećuje sluznicu i trenutačno olakšava disanje bebi (o korisnim i nekorisnim stvarima koje smo kupili također ću pisati). 
Druga“ čudotvorna stvar“ koju smo primijenili je homeopatski pripravak – pulsatilla. Moja teorija je da svakako treba kombinirati službenu medicinu s alternativom. Iako suprug i ja u 99% slučajeva koristimo prirodne pripravke, nisam sklona alternativi bez medicinske dijagnoze. Kako je pedijatrica dijagnosticirala prehladu krenuli smo liječiti Petra na prirodan način. 
 
Prema preporuci homeopatkinje imamo nekoliko homeopatskih pripravaka za prvu pomoć namijenjene malim bebama i djeci– pulsatillu za prehladu, belladonnu protiv temperature i chamomillu za ublažavanje bolova kod nicanja zubića i protiv nervoze.
S homeopatijom ste uvijek na dobitku. Ako ne djeluje u roku od nekoliko sati još uvijek stignete djetetu dati lijek. Nama je pulsatilla jako brzo djelovala, nosić je odmah proradio i za dva dana Petar je bio potpuno zdrav. 
 
Svakako je za preporučiti i sljezov korijen. Tijekom trudnoće sam ga koristila kada sam bila prehlađena i uistinu je učinkovit. Jednostavno se skuha žlica korijena u decilitru vode. Dobije se svojevrsna sluz koja se kapa u nos. Mi ovoga puta nismo trebali sljez, ali imam ga u pričuvi.
Kako smo se i suprug i ja prehladili, pitala sam se kako će funkcionirati dojenje. Znala sam da u majčinom mlijeku postoje tzv. sekretorni imunoglobulini koji štite od bolesti od koje boluje majka, te je mogućnost zaraze i zbog toga manja te sam samo povećala unos tekućine, naročito čaja za dojilje i vode.
 
S druge strane, pitala sam se da li dijete dobiva dovoljno tekućine samo dojenjem. Petar mi je sam dao odgovor na to pitanje. Činjenica je da je puno češće bio na cici, ali to je kratko trajalo tako da pretpostavljam da je zapravo pio a ne jeo i naravno tješio se. Iako pokušavamo loviti ritam hranjenja, dok je bio bolestan, kada god bi zatražio, stavljala bih ga na cicu.
 
Naša prva prehlada je iza nas. Drugu ćemo zasigurno dočekati s manje panike, manje pitanja, manje nedoumica, ali sumnjam da ćemo biti manje zabrinuti no to je roditeljima dozvoljeno.
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.
  • Prva prehlada – oči u oči sa šmrkomatom - komentira lukintata lukintata
    mi imamo dva;) jedan se već pohabao;) svako ?ast onome tko je to izmislio;) ima pivu od mene

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se