Advertisement
Eko dom

Proljetno čišćenje – najteže je započeti

Primijenite Feng Shui filozofiju prilikom proljetnog čišćenja jer dok čistite nered izvana - radite red iznutra

Proljetno čišćenje – najteže je započeti

Proljetno čišćenje nije samo sezonski ritual zamjenjivanja zimske odjeće ljetnom, već uključuje i niz drugih aktivnosti.  Izgleda da to godišnje doba potiče ljude na dubinsko čišćenje - zavjese i tepisi  se uklanjaju i čiste, čisti se čak i područje iza hladnjaka, radi se red u svim ormarima, na policama za knjige, u cd kolekcijama i slično. 

Mnoge pak proljeće inspirira za „uređivanje“ vlastitog tijela i bavljenje fizičkom aktivnošću ili „čišćenje“ uma od nepotrebnih misli.

Čišćenje nereda je jedna od onih stvari koje volimo odgađati za sljedeći dan i tako unedogled. Nikad nije pravo vrijeme za započeti s čišćenjem, jer smo zatrpani s drugim aktivnostima poput posla, provođenja vremena sa klincima, kuhanja ručka, odlaska na tržnicu itd.

Da bismo svladali te prepreke i stvorili dom iz snova, moramo se organizirati. Dakle, stati na trenutak, pažljivo pogledati svoj raspored, unutar njega pronaći pogodno vrijeme za „Projekt čišćenje“ te zapisati tu aktivnost  (kao što bismo zapisali i svaku drugu važnu aktivnost) u svoj kalendar. 
 
Jedna od najtežih stvari kod čišćenja nereda je odlučivanje - koje stvari zadržati, a koje ne. Kriterij bi zapravo trebao biti jednostavan. Ako vam stvari ne trebaju, niste ih koristili ili ih ne volite, uklonite ih. Ukoliko i inače imate problema s bacanjem stvari i znate da će vam biti teško, pozovite prijateljicu da vam pomogne reći NE svim stvarima koje vam nisu potrebne. Kad  uspješno odvojite stvari koje vam nisu potrebne, slijedi lakši i ugodniji dio. Ako su u dobrom stanju i mogu biti korištene, darujte ih onima kojima je to zaista potrebno. Proljetno čišćenje je izvrstan poticaj za činjenje dobra drugima i sebi. 
 
Prostor  u kojem živimo  i način na koji ga oblikujemo  utječu na naše zdravlje, energiju, odnose s drugim ljudima, raspoloženje, koncentraciju, a samim time i na opći uspjeh i zadovoljstvo u životu. Karen Kingston, feng shui stručnjakinja, smatra kako: „Postoji nešto izuzetno terapeutsko u procesu čišćenja nereda. Dok čistite nered izvana, kao da se isto događa iznutra, u vama.“ 
 
Dakle, uklonite sve stvari koje ne koristite i osjećati ćete se lakše. Uklonite nered ispod vašeg kreveta i spavat ćete bolje. Uklonite nered u vašem ormaru i glavobolja koju osjećate jednostavno će nestati. Očistite prozore svojeg stana  i imati ćete novi pogled u stvarnost i zasigurno vidjeti stvari jasnije. Stvorite si prostor za novi život. 
 
 
 
 

 

 

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se