Alenka Brozina, dr.med.

Program prehrane za uspješnu detoksikaciju

Piše: Alenka Brozina, dr.med. Prilikom sprovođenja programa detoksikacije ne treba zaboraviti niti na prilagođenu tjelovježbu

Program prehrane za uspješnu detoksikaciju

Detoksikacijska dijeta stavlja naglasak na konzumiranju voća, povrća i integralnih (cjelovitih) žitarica te izbjegavanju mlijeka i mliječnih proizvoda, rafiniranih proizvoda i šećera. Također se preporučuje konzumacija dovoljno vode i biljnih čajeva.

Prilikom sprovođenja programa detoksikacije ne treba zaboraviti niti na prilagođenu tjelovježbu, minimalno 30 minuta dnevno, do optimalnog, vježbanja uz certificiranog trenera. Nikako ne umanjiti niti detoksikacijsku moć ispravne tehnike disanja što ipak najbolje podučava joga. S obzirom na to da se radi o namirnicama koje poboljšavaju detoksikaciju organizma,odnosno eliminaciju „štetnih“ tvari iz organizma, možete ih koristiti periodično, kada se odlučite učiniti „odmor „organizma od svakodnevne prehrane koja zna biti preopterećena rafiniranim proizvodima i „praznim“ kalorijama te pridonosi nakupljanju tjelesne masnoće, nastanku pretilosti i brojnih drugih bolesti.

Preporučene namirnice

1. Voće
- svježe ili smrznuto povrće, voćni frapei (tzv. „smoothie“) pripremljeni s alternativnim mlijekom
- sokovi od svježeg voća
- u manjoj mjeri suho voće (datulje, grožđice, suhe marelice…)

2. Povrće
- kupusnjače (brokola, karfiol, prokula…), kapula, češnjak, artičoke, blitva i drugo zeleno lisnato povrće
- alge (nori, wakame, kelp)
- tikvice,bundeva, krastavac
- krumpir umjereno
- rajčice, paprike, patlidžan

3.Žitarice
- bezglutenske žitarice (smeđa riža, quinoa, amaranth, heljda, proso, kukuruz)
- zob
- proizvodi od brašna gore navedenih žitarica (integralna, bezglutenska pašta, krekeri…)

4. Mahunarke

- leća
- grašak
- adzuki grah

5. Koštunjavo voće i sjemenke
- badem, indijski oraščić, makadamija, orasi, lješnjak
- sjemenke bundeve, suncokreta, sezama
- chia sjemenke
- sjemenke konoplje
- tahini (namaz od sezama)
- namazi i maslaci od koštunjavog voća i sjemenaka

6. Ulja
- hladno prešana ulja (ekstradjevičansko maslinovo, bučino,kokosovo)

7. Napitci

-„alternativna mlijeka“ - rižino, zobeno, bademovo
- voda (filtrirana)
- biljni čajevi
- svježe pripremljena limunada
- mineralna voda (umjereno)

8. Zaslađivači

- stevia
- med
- rižin sirup
- agavin sirup

9. Začini
- jabučni ocat
- sok limuna i limete
- svježe i sušeno začinsko bilje
- kakao
- rogač
- morska sol
- masline
- senf
- tamari i miso u manjim količinama

10. Proteini životinjskog porijeka
- plava riba
- puretina i piletina (po mogućnosti iz organskog uzgoja)

Namirnice koje se ne preporučuju

1. Mlijeko i mliječni proizvodi
- uključuje jaja, sir, vrhnje, mlijeko, maslac, sladoled

2. Pšenica i proizvodi od pšenice
- uključuje „bijeli“ kruh, paštu i druge proizvode od pšeničnog brašna

3. Soja i proizvodi od soje
- uključuje tofu, tempeh, sojino mlijeko, sojin jogurt

4. Kava i kavovine


5. Proteini životinjskoh porijekla
- uključuje sva životinjska mesa osim navedenih u dozvoljenim namirnicama te njihove proizvode

6. Začini 
- uključuje majonezu, gotove preljeve za salatu, ketchup, shoyu - sojin umak

7. Ostale namirnice
- uključuje alkohol, margarin, kokosovo mlijeko, rafinirane „gotove“ proizvode, gazirani napitci tipa „Coca-Cola“, „Fanta“, „Sprite"

 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.