Advertisement
Slobodanka Poštić

Uživajte u prednostima prirodnih parfema

Osobe koje nose prirodne parfeme, osim mirisnog užitka, profitiraju i od terapijskih djelovanja sastojaka svog parfema, koja ovise o izboru materijala korištenih u kompoziciji.

Uživajte u prednostima prirodnih parfema

Velika većina parfema dostupnih na tržištu su prelijepo pakirane mješavine jeftinih sintetskih kemijskih spojeva. Ako neki prirodni sastojak uopće i «zaluta» u sastav nekog parfema, dodan je da bi mirisu dao rafiniranost i dubinu i to se itekako odražava na cijenu.

Proizvodnja parfema je veliki biznis i godišnje se na tržište plasiraju stotine parfema. Među njima se u posljednje vrijeme mogu pronaći zanimljive kreacije – prirodni parfemi! Potražnja za njima je u porastu i u skladu je s trendom povratka prirodi koji ima sve više poklonika. Procjenjuje se da niša prirodnih parfema danas zauzima oko 8% tržišta. 
 
Njih nose osobe svjesne nezdravog gubitka kontakta s prirodom, sklone vođenju računa o mogućnostima smanjivanja onečišćenosti okoliša i o kvaliteti hrane koju svakodnevno unose u organizam. Njima nije strana ni ideja o potrebi korištenja kvalitetnih  kozmetičkih i parfimerijskih proizvoda. Sve što nanosimo na kožu ulazi u naš organizam, a prirodni parfemi ne sadrže potencijalno opasne sintetske kemikalije koje kod sve većeg broja potrošača izazivaju osjetljivost i čitav spektar tegoba. 
 
Trend prirodne parfimeristike su «zakotrljali» aromaterapeuti, vješti u korištenju eteričnih ulja, upoznati s njihovim mirisnim karakteristikama i svjesni njihovog korisnog djelovanja na dobrobit korisnika. Osobe koje nose prirodne parfeme, osim mirisnog užitka, profitiraju i od terapijskih djelovanja sastojaka svog parfema, koja ovise o izboru materijala korištenih u kompoziciji. 
 
Primjerice, česti sastojci prirodnih parfema, eterična ulja geranija i bergamota, djeluju protustresno, protutjeskobno i protudepresivno. Ulje bosiljka može ublažiti glavobolje i poboljšati koncentraciju, a ulja mažurana i palmarose će ublažiti razdražljivost. A informacije o afrodizijačkim djelovanjima eteričnih ulja jasmina, ruže, ylang-ylanga i sandala su, pretpostavljam, svima poznate. 
 
Prirodna parfimeristika je nastavak drevnog umijeća stvaranja mirisnih proizvoda razvijanog tijekom cijele povijesti čovječanstva, a prekinutog polovicom 19. stoljeća kada su prvi jeftini sintetski mirisni spojevi počeli zamjenjivati skupe prirodne mirisne komponente. Da bi proširili paletu mirisnih materijala i poboljšali fiksiranje, kreatori prirodnih parfema su u paletu osim eteričnih ulja uključili i druge vrste prirodnih materijala poput konkreta, apsoluta, CO2 ekstrakata i različitih tinktura.
 
Današnjim kreatorima prirodnih parfema je dostupna nekad nezamisliva količina mirisnih komponenti i samo o njihovom znanju, talentu, vještini i mašti ovisi koliko će uspješne biti mirisne kompozicije koje će nuditi.
 
Prirodne parfeme se ne nalazi na svakom koraku, treba ih htjeti potražiti. Moje iskustvo kaže da među njima ima fabuloznih kreacija (mmm…) vrijednih strpljive potrage. 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se