Advertisement
Fitoterapija i aromaterapija

Prirodna njega kože hidrolatima

Hidrolati ili cvjetne vodice nježna su strana aromaterapije

 Prirodna njega kože hidrolatima

Što su hidrolati? Kako ih odabrati i na što obratiti pažnju? Ima li razlike između hidrolata i cvjetne vodice? Hidrolati predstavljaju vodenu frakciju nastalu nakon destilacije eteričnog ulja, a koriste se najčešće u aromakozmetici, ali se mogu upotrebljavati i oralno kod zdravstvenih problema te u kulinarstvu.

Nakon završenog procesa destilacije pomoću vodene pare nekog biljnog materijala koji sadrži eterična ulja - dolazi do razdvajanja finalnog produkta na dva dijela. Vodena para koja prolazi kroz biljni materijal odnosi sa sobom i sastavnice biljke topive u uljima, ali i one topive u vodenom mediju. Nakon hlađenja vodene pare dolazi do separacije na dva dijela što omogućuje odvajanje eteričnog ulja od vodene otopine. 
 
Prvi dio čini eterično ulje, a drugi vodena otopina na čijoj površini to eterično ulje pliva (uz iznimke, recimo, plavog ulja njemačke kamilice).
 
Vodena otopina na kojoj pliva eterično ulje- to je hidrolat. Često se hidrolati nazivaju i cvjetnim vodicama, međutim, prava razlika između njih bi bila u tome što se hidrolati dobivaju destilacijom biljnog materijala dok se cvjetna vodica može se dobiti i maceracijom biljne droge u otopini vode i alkohola ili vode i glicerola, a ne samo destilacijom. Primjerice, ono što se najčešće naziva cvjetnom vodicom ruže dobije se prelijevanjem ružinih latica s otopinom vode i etanola ili vode i glicerola. To je velika razlika u odnosu na hidrolate dobivene isključivo destilacijom.
 
Iako je hidrolat najčešće nusprodukt u proizvodnji eteričnih ulja - treba se podsjetiti da kao i kod eteričnih ulja, tako i kod hidrolata, kvaliteta igra veliku ulogu. Naime, kvalitetni hidrolati, u terapijskom smislu, su oni kod kojih su sastavnice biljke topive u vodenom mediju zasićene, a ne razrijeđene. Moraju biti koncentrirani! To se može postići tako da se hvataju samo određene frakcije vodene otopine, a ne sve što iziđe iz kotla za destilaciju i ako se točno znaju omjer između utrošenog biljnog materijala i volumena hidrolata. Najbolji su oni  kod kojih se od kilograma biljne droge hvata jedna litra hidrolata.
 
 
 Prirodna njega kože hidrolatima
 
 
 Drugi važan moment kvalitete hidrolata je stabilizacija te vodene otopine. Naime, vrlo su osjetljivi na svjetlost, toplinu i kontaminaciju mikroorganizmima pa ih proizvođači često „obogate“ s etanolom kako bi ih konzervirali. Međutim, to nisu hidrolati terapijske kvalitete. Stabilizacija hidrolata se, umjesto dodavanja etanola, može postići i filtriranjem kroz vrlo sitne filtere s propusnošću svega nekoliko mikrona, a kod tako profiltriranih hidrolata ne javlja se talog ili zamućenje.
 
Hidrolati služe u aromaterapiji kao tonici, kao vodena faza pri izradi kozmetike i ostalih pripravaka odnosno kao baza u kojoj se otapaju aktivne komponente topive u vodenom mediju. S njima se mogu izrađivati oblozi, vlažne maramice, tonici, losioni, kreme - pogotovo one za djecu jer su izuzetno blagi.
 
Mogu se staviti u sve preparate koji imaju vodenu fazu. Posebna grana aromaterapije, hidrolaterapija promovira upravo oralno uzimanje hidrolata u svrhu liječenja određenih zdravstvenih problema. Naravno da u tu svrhu hidrolati moraju biti bez dodatka alkohola.
 
Nakon što se hidrolat otvori dobro ga je držati u frižideru.
 
Hidrolati za njegu zrele kože - hidrolat ruže , bušina, nerolija
 
Hidrolati za intenzivnu regeneraciju kože - hidrolat sjemena mrkve, smilja, ružmarina kemotip verbenon, gospine trave
 
Hidrolati za normalnu kožu- hidrolat ljekovite lavande, ružmarina kemotip verbenon
 
Hidrolat za suhu kožu - hidrolat sjemena mrkve, ruže
 
Hidrolati za masnu kožu - hidrolat hammamelisa, širokolisne lavande, nerolija
 
Hidrolati za osjetljivu kožu - njemačka i rimska kamilica, ljekovita lavanda, stolisnik
 
Hidrolati za njegu kože sklone aknama i hidrolati poslije brijanja - hidrolat čajevca, timijana linalol, ružmarin verbenon, paprena metvica, lovor
 
 
Tonik za sve tipove kože
 
Vrlo se jednostavno pripravlja. Može se pripremiti od samo jedne vrste hidrolata ili od nekoliko vrsta hidrolata. Fenomenalan miris i svježina savršeno su skladni s osjećajem koji ovaj tonik ostavlja na koži. Baršunasto i svilenkasto meko - odlična je to priprema za nanošenje kreme.
 
50 ml hidrolata ljekovite lavande
50 ml hidrolata ružmarina kemotip verbenon
1-2 g biljnog glicerola
 
That`s it! Jednostavno da jednostavnije ne može biti. Pomiješati sastojke u staklenoj čaši ili direktno u bočici, izmiješati ili izmućkati i- koristiti. 
 
Napisala: Andrea Šitum
Centar Priroda zna
 
 
 
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se