Advertisement
Prirodna kozmetika

Prirodna kozmetika – što očekivati?

Piše: Vlatka Mileusnić. Prirodna kozmetika u potpunosti zadovoljava potrebe kože, hrani je i regenerira, djeluje na dermatološke probleme, ali ponekad treba vremena da se koža na nju prilagodi.

 Prirodna kozmetika – što očekivati?

Koža je vrlo kompleksan organ, te kada nastanu kožni problemi, često je vrlo teško odrediti točnu i učinkovitu terapiju. Skoro sve poteškoće koje mogu nastati u našem organizmu manifestiraju se baš kroz kožu. Tada uglavnom posežemo baš za dermalnim pripravcima i, ako imamo sreće, situacija se vrlo brzo popravi.

Ali, što ako nam ti pripravci ne pomognu? Svi bolji dermatolozi i fitoaromaterapeuti sugeriraju čišćenje organizma kao prvi korak terapije kod problematične kože. Ponekad čak ni to nije jedino ili dovoljno rješenja i terapija. U nastavku teksta navest ćemo niz najčešćih kožnih poteškoća te kako im pristupiti, a idući puta vam donosimo ispravne načine za korištenje prirodne kozmetike kod različitih dermatoloških stanja te savjete za čišćenje kože "iznutra".
 
Što kada prirodna kozmetika ne pomaže? 
 
Čak i oni koji ne polažu previše na zdrav životni stil u skladu s prirodom moraju priznati da pojam „prirodna kozmetika“ zvuči poprilično dobro. Logično je da kreme, tonici, maske, pilinzi itd. na bazi prirodnih materijala poput nerafiniranih biljnih ulja, čistih hidrolata, kemotipiziranih eteričnih ulja, prirodnih emulgatora...pa još sve to skupa bez konzervansa su daleko bolji proizvodi od „komercijalne“ kozmetike. Ali što kada i prirodna kozmetika zakaže i ne pomogne određenom problemu u očekivanom vremenu? Da li to znači da to ipak nisu toliko superiorni proizvodi? Zašto se to uopće događa?
 
„Neuspjeh“ prirodne kozmetika može imati cijeli niz razloga – sada ćemo ih navesti nekoliko. 
 
1. Reakcija kože na novi tip proizvoda 
 
Ukoliko ste neko vrijeme koristili komercijalnu kozmetiku i odlučili je promijeniti u prirodnu kozmetiku, koža može reagirati na tu promjenu. Treba joj vremena da se navikne na nove sastojke, ali i da se pročisti od eventualnih loših sastojaka koje ste do sada stavljali na nju. Puno sastojaka prirodne kozmetike djeluje na mikrocirkulaciju kože čime se pojačava lokalna detoksifikacija koja se tada manifestira jačim izbacivanjem prištića, masnoćom kože, ili suhoćom, crvenilom i perutanjem. Budite strpljivi i dajte koži vremena da se pročisti. 
 
Isto tako, kod suhog tipa koža, ukoliko prelazite s kreme na uljne kompozicije, može se dogoditi da osjećate suhoću, zatezanje i općenito da imate osjećaj da koža ne dobiva dovoljno hrane. To se događa iz dva razloga – prvo, koža zaista nije bila do sada dovoljno nahranjena i u dodiru s biljnim uljima naprosto ih „usiše“ i traži još.
 
Pokušajte nanijeti uljnu kompoziciju nekoliko puta za redom, sve dok ne osjetite da je koža prestala zatezati. Taj postupak ćete trebati raditi samo u početku korištenja uljnih kompozicija – kada se koža konačno dovoljno nahrani, bit će dovoljno nanijeti uljnu mješavinu samo jednom. Drugi razlog je da koži nedostaje tanki sloj emulgatora (sastojak krema koji spaja vodenu i masnu fazu) i zbog toga nastane osjećaj suhoće i zatezanja.
 
Drugim riječima, nekim tipovima kože jednostavno više odgovaraju kreme. U tom slučaju možete pokušati biti uporni i dalje koristiti uljnu mješavinu dok se koža ne privikne, ili jednostavno koristiti prirodne kreme. Kod jako suhe kože, vrlo često je najbolja kombinacija par kapi uljne mješavine na koju se tada nanosi još i krema. 
 
2. Odabir sastojaka 
 
Počevši od činjenice da je koža kompleksan organ, pa uzevši u obzir koliko različitih vrsta biljnih ulja, eteričnih ulja, hidrolata itd. postoji, zaista nije realno očekivati da će svaka osoba odabrati najbolju moguću kombinaciju njege iz prve.
 
Naravno, postoje glavne odrednice koje nam daju kostur recepata – lješnjak za masnu i mješovitu kožu, hamamelis za proširene pore, neven za osjetljivu i oštećenu..., ali pogoditi baš onaj recept koji savršeno djeluje i nikada ga ne bi mijenjali je ustvari lutrija. Možete vrlo lako sastaviti recepturu za Vaš tip kože prema opisima sastojaka i njihovim djelovanjima, ali treba uzeti u obzir da svaka koža individualno reagira, pa pripravak koji odlično djeluje kod jedne osobe možda neće tako dobro djelovati kod druge osoba istog tipa kože. 
 
Ukoliko ste odlučili da ćete koristiti baš prirodnu kozmetiku i ništa drugo, trebate biti spremni da će možda potraga za savršenim pripravkom potrajati. 
 
Naravno, savjetovanje s aromaterapeutom koji ima iskustva u izrađivanju prirodne kozmetike uvijek pomaže u odabiru dobre recepture. 
 
Ako ste već napravili određenu mješavinu/kremu koja Vam možda ne odgovara u potpunosti, postoje mali trikovi kako ih izmijeniti i poboljšati. 
 
Kod uljnih mješavina i tonika, recepturu je jednostavno izmijeniti u već postojećem pripravku – malo dodajte željenog ulja (na primjer lješnjaka ili kukuija da se mješavina bolje upija, badema ili avokada da bude hranjivija, eterično ulje njemačke kamilice da djeluje više protuupalno i sl.). 
 
Prirodna krema je premasna ili nedovoljno masna? Premasnu kremu nanesite na lice vlažno od tonika (tako ste dodali vodenu faze u kremu i napravili laganiju kremu), a nedovoljno masnu kremu nanesite u debljem sloju i dobro utrljajte, ili nanesite u tankom sloju nekoliko puta. Veći dio sirovina za izradu prirodne kozmetike koža jako dobro podnosi, ali se može dogoditi na reagirate na neki sastojak. Opet, to je vrlo teško predvidjeti, ukoliko niste svjesni da ste alergični na neki određeni sastojak. Zato, ako imate osjetljivu kožu koja lako reagira, nemojte koristiti pripravke koje sadrže veliki broj različitih sastojaka u sebi. Manji broj sastojaka će Vam omogućiti da lakše eliminacijom odredite koji je problematičan. 
 
3. Godišnja doba, starosna dob, životne situacije... 
 
Krema, ulje ili tonik koji Vam savršeno odgovaraju ljeti Vam možda neće odgovarati po zimi. Isto tako, kako starimo, struktura kože se mijenja i to zahtjeva drugačije pripravke za kožu. Puno parametara kojih možda nismo ni svjesni mogu utjecati na stanje i zahtjeve naše kože: hormonalni disbalans, trudnoća, stres, zagađenje okoline u kojoj živimo, nedovoljno spavanje, promjena prehrane, boravak u zatvorenim prostorima...i još puno toga. Ako Vam kozmetika koju ste do sada zadovoljno koristili odjednom prestane odgovarati, prvo se zapitajte što se promijenilo u Vašem životu i da li se možda ta promjena manifestira kroz kožu. Tada je lako korigirati recept Vaše kozmetike (ili životni stil, ako se promijenio na gore...). 
 
4. Krivi način korištenje prirodne kozmetike 
 
Već smo spomenuli što raditi ako suha koža zateže, ali ako je krema premasna. Nekada je nezadovoljstvo prirodnom kozmetikom uzrokovano nepravilnim korištenje. Evo nekoliko natuknica kako koristiti prirodnu kozmetiku. 
 
a) Uljne kompozicije/mješavine uvijek nanosite na vlažnu kožu
 
Nakon što ste nanijeli tonik za lice, utrljajte par kapi ulja nježnim pokretima, sve dok koža ne bude suha. Ako ste slučajno nanijeli previše ulja i koža je masna, jednostavno nanesite još tonika i utrljajte, ili lagano potapšajte vlažnu kožu s papirnatom maramicom ili blazinicom. Ukoliko je koža presuha (niste nanijeli dovoljno ulja), jednostavno ponovite postupak – ponovno nanesite tonik i na vlažnu kožu ulje. Nakon nekoliko puta što „pogriješite“, već ćete znati koliko točno tonika/ulja Vaša koža treba. 
 
b) Kreme nanosite na suhu kožu
Nakon što ste nanijeli tonik, pustite da se koža posuši. Tek na suhu kožu nanesite kremu (ukoliko nije krema premasna, tada je nanosite na vlažnu kožu). 
 
c) Tonike uvijek raspršujte
Koži puno više godi raspršeni tonik po licu nego nanesen blazinicom. 
 
d) Tonike za proširene pore držite u hladnjaku
U pravilu bi se svi tonici trebali držati u hladnjaku, ali ako imate proširene pore naročito je učinkovito raspršiti hladni tonik po licu. 
 
e) Uljni serumi, roll-oni i sl. također na vlažno lice
Ukoliko koristite neki poseban uljni pripravak (napr. ulje protiv bora, prištića, ožiljaka...) uz redovitu njegu, pazite da i njega nanesete na vlažnu kožu. Bolje će se upiti i koža neće biti masna. 
 
f) Ulja za tijelo – na mokru kožu i štedljivo
Ulje za tijelo nanesite na mokru kožu, prije nego što se obrišete ručnikom. Tako će se brzo upiti i koža neće biti masna. Također, nemojte pretjerivati s količinom koju nanosite. Otprilike 2ml ulja je sasvim dovoljno za jedno nanošenje na cijelo tijelo. Učinak ulja neće biti veći ako nanesete deblji sloj. 
 
5. Brzinska rješenja za problematičnu kožu
 
Ne postoje. 
 
Znači, bez obzira da li se radi o aknama, borama, ožiljcima ili nečem četvrtom, rezultati ne mogu biti vidljivi za 24 sata, 36 sati, ili čak za dva-tri tjedna. Ovisno o stanju kožu i o tome da li se radi o akutnom ili kroničnom problemu, očekivanja trebaju biti realna. 
 
Naravno, u nekim situacijama prirodna kozmetika (ustvari tu se već radi o aromaterapiji) će pružiti trenutačno olakšanje – od hidrolata rimske kamilice ili mirte oči će vrlo brzo prestati peckati, neke mješavine će skoro trenutačno umiriti iritaciju kože ili ubod insekta. Ali, ukoliko imate neki kožni problem, budite spremni da terapija traje određeni period vremena. 
 
Ponekad se dogodi da netko jednostavno odustane od prirodne kozmetike jer nije dala rezultata u očekivanom vremenu. Šteta. Budite uporni i strpljivi jer kada konačno dođete do rezultata, možete biti sigurni da su oni trajni, i što je još bolje od toga, da je Vaša koža i Vaš organizam aktivno sudjelovao u postizanju tog rezultata. 
 
Slijedi nekoliko primjera...ali uzmite u obzir da svaka osoba individualno reagira, te da je ovo prosjek rezultata koji se može postići:
 
a) Problematična koža – akne 
Nakon što se ustanovi pravi uzrok nastajanja akni (o tome ćemo pisati kasnije) te odgovarajuća terapija, potrebno je 1-2 mjeseca da se koža pročisti. 
 
b) Suha koža 
Potrebno je korištenje prirodne kreme ili kombinacije krema + uljna kompozicija tijekom 45 dana da bi se vidjeli prvi rezultati. 
 
c) Celulit 
Uz redovito korištenje uljne mješavine protiv celulita (dva puta na dan) prvi rezultati se primjećuju nakon mjesec dana. 
 
d) Hiperpigmentacija 
Varijabilno. Ukoliko terapija funkcionira (o tome ćemo više kasnije), prvi rezultati ili potpuno uklanjanje pjega za mjesec dana.
 
e) Strije i ožiljci 
Također varijabilno. Od 1-2 tjedna, pa do šest mjeseci (ovisno o dubini ožiljka, vrsti i kvaliteti kože taj period može biti i duži). 
 
Da ponovimo, potrebno je biti strpljiv, ne očekivati čuda preko noći, i što je najvažnije, redovito koristiti pripravke. Na primjer, ulje za celulit morate nanositi dva puta na dan da bi vidjeli bilo kakve rezultate – nanošenjem jedanput tjedno se sigurno nećete riješiti celulita. 
Isto tako, imajte vjere. Budite sigurni da koristeći prirodnu kozmetiku i općenito prirodne pripravke činite najbolje za svoje tijelo. 
 
 
Napisala: Vlatka Mileusnić, fitoaromaterapeutkinja

www.philosophyofaromatherapy.com

 
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se